Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Valilik makamı için yeni bina yapılacağı haberi verirken o haberden sonra valiliğin yerinin ne olacağı tartışmaları bir kez daha başladı.

YENİDEN TARTIŞMA KONUSU OLDU

Prof. Dr. İlhan Tekeli Van’a geliyor! Prof. Dr. İlhan Tekeli Van’a geliyor!

Van’da uzun yıllardır hizmet veren ve 2011 yılında yaşanan depremde hasar gördükten sonra güçlendirilerek yeniden kullanılmaya başlanan mevcut Valilik binası, yeni bir yerleşkeye taşınacak. 1988 yılında inşa edilen ve üç bloktan oluşan bu hükümet konağı, şehir merkezinde önemli bir yer tutuyordu. Ancak zamanla artan ihtiyaçlar ve binanın yaşadığı yapısal sorunlar, bu alanın değerlendirilmesini gündeme getirdi. Özellikle de deprem sonrası birkaç kez taşınması gündeme gelen Valilik yeri kadar o yerin ne olacağı da sık sık farklı senaryolara konu edildi.

YENİ VALİLİK BİNASI DSİ YERLEŞKESİNE YAPILACAK

Süreç içerisinde Van Valisi Dr. Ozan Balcı'nın yeni Valilik binasının Van Adalet Sarayı'nın yanında bulunan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) binasının bulunduğu alanda inşa edileceğini söylese de Bakan Ali Yerlikaya yeni yer için DSİ’nin geçtiğimiz aylarda boşaltılan yerini işaret etti.

VAN VALİLİK BİNASININ YERİNE NE YAPILACAK?

Mevcut Valilik binasının bulunduğu alanın ise nasıl değerlendirileceği henüz netleşmiş değil. Vatandaşlar, bu önemli alanın şehirdeki sosyal veya kültürel yaşamı destekleyecek şekilde değerlendirilmesini bekliyor. Öte yandan deprem kentin birçok bölgesinde yeni planlamalar yapılırken Van Valiliği yeşil alan olarak planlandı.

VATANDAŞLARIN BEKLENTİSİ: YEŞİL ALAN!

O dönemki kayıtlara yeşil alan olarak kaydedilen o alan için zaman içinde görev yapan Vali ve belediye başkanları ise kent meydanı, kent parkı gibi projeler önerdi. Planlamada yeşil alan olması beklenen bu alanla ilgili vatandaşın beklentisi de alanın bir yeşil alan şeklinde kullanılması yönünde.

Muhabir: NECMETTİN DURSUN