VAN

Van turizmine ‘fahiş fiyat’ darbesi: İranlılar rahatsız!

Yaz turizm sezonunun açılması sonrası tüm Türkiye’de tartışma konusu olan fahiş fiyat uygulamaları son günlerde Van’ın da gündemi olmaya başladı. Her yaz kentte cadde ve sokaklarda büyük bir İranlı turist yoğunluğu yaşayan Van’da bu yıl beklenen hareketlilik yaşanmazken bu sakinliğin girişler kaynaklı değil, kentte turizme katılma oranında yaşandığı görüldü.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ

“Bu yıl Van’a turist gelmiyor” söylemlerinin iyice arttığı ve İranlıların kente gelmediği ile ilgili söylemlerin yoğun bir şekilde artıyor. Son dönemlerde kentteki fahiş fiyat uygulamasından dolayı büyük rahatsızlık yaşayan İranlı turistlerin kentte görünürlüğü iyice düşerken Van’daki durumları ile ilgili yakın çevrelerine yorum yapan İranlıların aşırı yüksek fiyatlardan rahatsızlık duyduklarını iletiyor. Özellikle otellerdeki çok yüksek fiyat artışları sonrası otellerde kalmayı tercih etmeyen ve daha çok kendi imkanları ile ayarladıkları konaklama imkanlarını kullanan İranlıların yiyecek-içecek harcamalarında temkinli davrandığı bu durumun konaklama ve turizm istatistiklerine yansımadığı yorumlarının sıkça yapıldığı süreçte Van Ticaret ve Sanayi Odası açıklaması ile bu durumu doğrularken. Kentteki esnaflara duyarlı olma çağrısı yaptı. Öte yandan son dönemlerde Vanlı turistlerin Karadeniz bölgesini tercih etmeye başladığı ise turizm camiasından edinilen haberler arasında yer almaya başladı.

OTELLERİN DOLULUK ORANLARI ÇAKILDI, ESNAF İRANLI TURİSTE ÜRÜN SATAMAZ OLDU

Piyasadaki fiyat artışlarının yanında kentte uygulanan fahiş fiyat uygulamaları, orantısız zamlar, turistlerden gelen şikayetlerin dikkate alınmaması gibi konular Van turizmini ciddi anlamda vurdu. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen kente gelerek Van ekonomisini canlı tutan İranlı turistlerin bir süredir kentteki durumdan yana dertli olduğu bilinirken bu rahatsızlık verilere de yansıdı. Resmi bir açıklama olmasa da kamuoyunun konuştuğu bu rahatsızlık ile ilgili Van TSO cephesinden gelen açıklama durumu doğruladı. Kentte konaklama, yeme-içme, alışveriş alışkanlığını değiştirip daha çok alışveriş ve tatile dönen bunu da daha az harcama ile yapan İranlı turistlerin aynı zamanda başka bölgelere gitmesi kentin turizm piyasası için S.O.S. verirken Van TSO yaptığı açıklamada kent esnafına önemli çağrılar yaptı.

VAN TSO’DAN İRANLI TURİSTLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA 

Van TSO Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada ilk olarak kente turist gelmediği yönünde bir durum olmadığını aksine geçişlerin yüksek seviyede işlediği ifade edildi. Açıklamada konuyla ilgili olarak; “Şehrimizi her yıl artan sayıları ile ziyaret eden komşumuz İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları, 2018 yılında ülkemizi en fazla ziyaret edilen 4’üncü ülke konumuna getirmiştir. Her geçen gün sayısı artan İranlı turistlerin sadece geçen sene Kapıköy Sınır Kapısı’ndan şehrimize girişi yaklaşık 600 bin kişi olmuştur. Şehrimiz için can damarı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ve 7/24 esaslı çalışmasıyla birlikte, kent olarak 2024 hedefimizi 1 milyon İranlı turist olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdürüyor ve her fırsatta İran’ı ziyaret ediyoruz.”

FİYATLARDAKİ ARTIŞLARI KENTE BÜYÜK ZARAR VERDİ!

“Ancak; son dönemde İlimizi ziyaret eden İran vatandaşlarının sayısında, çeşitli sebeplere bağlı olarak nicel bir azalma meydana geldiğine ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. İlk 6 aylık verilere bakıldığında; geçmiş yıllara göre İlimizi ziyaret eden turist sayısında aksine artış görülmektedir. Bu da yapılan açıklamaların turist sayısından kaynaklı olmadığını göstermektedir. Sorunu kendi bağlamımızda değerlendirmek gerektiği tarafımızca düşünülmektedir. Bu duruma; konaklama ücretleri başta olmak üzere yiyecek-içecek tekstil vb. sektörlerdeki spekülatif fiyat artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Genel olarak Ülkemizin tüm tatil bölgelerinde kamuoyuna yansıyan fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır.”

ESNAFA ÖNEMLİ ÇAĞRI: DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ

“Bu doğrultuda; esnaf ve tüccarımızın fiyat politikalarını tekrar gözden geçirmeleri, gelen misafirlere karşı hoşgörü ve nezaketi elden bırakmamaları gerekmektedir. Aksi durumda sektörün zarar görmesinin şehrimizde yaşanması kaçınılmaz olacaktır. İlgili kurum ve kuruluşların başta fahiş fiyat uygulamasına yönelik denetimlerini arttırmaları, gerekli tedbirleri almaları ve üyelerimizin bu konudaki hassasiyeti hayati önem arz etmektedir. Son yıllarda turist sayısına bağlı olarak İlimizde hayata geçen yatırımların zarar görmemesi ve yeni yatırımların hayata geçmesi, günü birlik ticaretin artarak devam etmesi ve İlimizin misafirperverliğinin devamı için tüm kesimleri duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

DAVRANIŞLARLA İLGİLİ DE ÖNERİLERDE BULUNDU

Son olarak esnafların kültürel farklılık konusunda da hassas olması gerektiği vurgusu yapılırken şu ifadelere yer verildi; “Tüccarımıza, esnafımıza ve halkımıza çağırımızdır; unutmamalıyız ki, turistlere karşı hoşgörü, turizm sektörünün en önemli konusudur. Bu anlamda turistlerin farklı kültürlerden geldiğini ve farklı alışkanlıklara sahip olduğunu anlamak ve saygı göstermemiz gerekmektedir. Bunun için turistlerle iletişim kurarken anlayışlı ve sabırlı olmalı, turistlerin gelenekleri, inançları ve alışkanlıklarına saygı göstermeli, fahiş fiyatlar yerine adil fiyatlar uygulanmalı ve kaliteli hizmet sağlanmalıdır.”

VAN İRANLI TURİSTLERİ KARADENİZ’E KAPTIRIYOR

Son dönemlerde Van-Trabzon uçuşlarını başlatan, Arap turistlerin yanında İranlı turistlerin de Karadeniz kentlerine gitmesi için lobi faaliyetleri yürüten Karadeniz illerindeki bu istek İranlı turistlerin ziyaretlerine de yansıdı. Kentteki bazı turizmciler son dönemlerde İranlıların farklı illere ve Karadeniz kentlerine doğru bir alışkanlık edindiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda da Van üzerinden giriş yapıp Türkiye’nin farklı illerine giden İranlı sayısının son zamanlarda iyice arttığı öğrenildi.