ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Van’da su kesintileri vatandaşı mağdur etmeye devam ederken, önümüzdeki günlerde yapılacak 6 günlük su kesintisi için tepkiler de sürüyor. Bu tepkilerden biri de Van Tabip Odası’ndan geldi. Van Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, su kesintilerinin bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığı belirtilirken, su kesintisi sırasında veya sonrasında taşınacak tanker suyunun da güvenli olmadığı vurgulandı.

Van tabip odası: su kesintilerinin insan sağlığı toplum sağlığı açısından bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlaması nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

Açıklamada, su kesintilerinin bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığı belirtilerek, “Bilindiği gibi VASKİ’nin yaptığı açıklamaya göre altı gün sürecek uzun bir su kesintisi söz konusu olacaktır. Van Hakkari Tabip Odası olarak Van'da su hatlarında yapılacak bakım nedeniyle uzun sürecek olan su kesintilerinin insan sağlığı toplum sağlığı açısından bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlaması nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Toplumun sağlıklı olmasının en temel şartlarından biri halka yeterli ve güvenli su temininin sağlanmasıdır. Sağlıklı bir toplum için özellikle küçük çocuklar, gebeler, yaşlılar açısından suyla bulaşan hastalıklar ön sıralarda yer alır ve suların kirlenmesiyle bulaşıcı hastalık riski hızla artmaktadır” denildi.

“TANKERLERLE DAĞITILAN SULARDA TİFO, AMİPLİ DİZANTERİ, KOLERA, SARILIK, HEPATİT GİBİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI YAYILABİLMEKTEDİR”

Açıklamada, tanker suyunun bulaşıcı hastalıklara sebebiyet vereceği vurgulanarak, “Su kesintileri sırasında veya sonrasında şebeke suları, kuyu suları tankerlerle taşınan ve dağıtılan sular ile çeşme suları güvenli olmayan sulardır. Güvenli olmayan suların kullanılması toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Şebeke su kesintilerinden sonra depolarda kullanılan veya tankerlerle dağıtılan sularda tifo, amipli dizanteri, kolera, sarılık, hepatit gibi enfeksiyon hastalıkları yayılabilmektedir. Özelikle ishal olan hastalarda ateş yükselmesi fazla miktarda sıvı kaybı nedeniyle bazı hastaları ancak hastanelere yatırarak tedavisi mümkün olabilmektedir” diye aktarıldı.

“SULARIN GÜVENİLİR OLDUĞU RESMİ MAKAMLARCA AÇIKLANANA KADAR SULARIN KULLANMAMASI GEREKMEKTEDİR”

Açıklamada, şebeke suyunun güvenli olduğu açıklanana kadar suların kullanılmaması gerektiğine dikkat çekilerek, “Su kesintileri sırasında boru içerisindeki basınç azaldığından negatif bir basınç oluşmakta ve su hattının geçtiği yerlerdeki boru hatları dışındaki mikropların boru hatlarının içerisine geçtiği bilinmekte olup, böylelikle yeniden su verildiği zaman bu mikropları direkt verilen yeni suyla birlikte evlerde ulaşabildiği ve birçok hastalığa yol açabildiği görülmektedir. Bu nedenle su kesintilerinin yaşanacağı günlerde şebeke sularının güvenilir olduğu resmi makamlarca açıklanana kadar suların kullanmaması gerekmektedir. Su kesintilerinin olduğu dönemlerde evlerde su ihtiyacı nedeniyle su depolaması yapılabilmektedir. Bu depolanan suların da uzun süre bekletilmesi durumunda sağlık açısından büyük risk oluşturduğu görülmektedir” diye belirtildi.

“BİNALARDAKİ SU DEPOLARI YETKİLİ KURUMLARA ALTI AYDA BİR TEMİZLETİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Açıklamada, alınacak tedbirlere değinilerek, “Depolanan bu suların kullanımına ihtiyaç duyulması taktirde suların kaynatılarak içilmesi gerekmektedir. İçme suyu ve meyve sebzelerin yıkanmasında kullanılacak sulara klorlanma yapılması bu yapılamıyorsa kaynatılması sonrasında kullanmasın sağlık açısından önemlidir. Binalardaki su depoları yetkili kurumlara altı ayda bir temizletilmesi gerekmektedir. Ayrıca uzun süre depolarda beklemiş suların sağlık açısından tehlike arz ettiği göz ardı edilmemelidir” denildi.

36 yıllık sanayi ustası uyardı! Araç almak isteyenler bu marka ve modellerden uzak dursun 36 yıllık sanayi ustası uyardı! Araç almak isteyenler bu marka ve modellerden uzak dursun

“KESİNTİNİN OLDUĞU DÖNEMDE TANKERLERLE MAHALLELERDE DAĞITILACAK SULARIN DEZENFEKTE EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Yapılan açıklamada, yetkililerin bir an önce oluşabilecek sorunlara karşı tedbir alması gerektiği belirtilerek, “Kesintilerin hemen ardından musluklardan akan suların mikrobik kirlilik, ishal, hepatit, tifo, kolera, dizanteri, gibi salgınlara yol açabildiği unutulmamalıdır. Kesintinin olduğu dönemde tankerlerle mahallelerde dağıtılacak suların dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Yetkililerin bir an önce oluşabilecek sorunlara karşı önlem alması ve belirtilen problemlerin halk arasında salgın hastalıklara yol açmaması için acilen su kesinti sorununun çözülmesi ve halka temiz güvenilir sağlıklı suyun ulaştırılması büyük önem arz etmektedir. İlgilileri uzun süreli su kesintilerine karşı önlem almaya davet ediyoruz” diye aktarıldı.

Editör: Necmettin Dursun