ŞEHRİVAN HABER:
Teknolojinin önem arz ettiği bu süreçte Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası da üyelerine ‘tüm yönleriyle e-belge uygulamalarında güncel konular’ üzerine seminer düzenledi. Seminerde konuşan Van SMMM Odası Başkanı Yakup Örenci, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ÖRENCİ: TEKLONOJİ HIZLA GELİŞİYOR
Seminerde konuşan Van Serbest Muhasebeci Malimüşavirler Odası Başkanı Yakup Örenci,” Muhasebe mesleği çok dinamik bir meslek dolayısıyla bizler bunu yakından yaşıyoruz. 1984 yılında çıkan katma değer vergisi kanunundan sonra başka bir muhasebe mesleği ortaya çıktı. Öncesinde de başka bir muhasebe mesleği vardı. O yıllarda elle tuttuğumuz defter döneminde bir gün hayatımıza bilgisayarların gireceği hiç tahmin etmiyorduk. Oturduğumuz yerde beyannameleri göndereceğimizi ve elektronik ortamda fatura oluşturacağımızı hiç düşünmüyorduk. Maalesef teknolojinin hızla geliştiği dünyada böyle bir süreçte yer aldık, teknoloji en yoğun yaşayan bizler olduk. Seminerimizde yer verdiğimiz e-belge ve e-defter konusunda bildiğiniz gibi 2010 yılında kademeli olarak başladı.”
TEKLONOJİNİN HEM AVANTAJI HEM DE DEZAVANTAJI VAR
“2021 yılı sonu itibariyle e-fatura kullanıcı sayısı yaklaşık 562 bin, e-arşiv kullanıcı sayısı yaklaşık 509 bin, e-serbes meslek makbuzu yaklaşık 231 bin ve e-defter kullanıcı sayısı yaklaşık 281 bine ulaşmış durumda. E belge uygulamanın özellikle hem iş dünyasına hem de meslek camiamıza ciddi kolaylıklar getirdiği tartışmasız bir gerçek tabii ki bu avantajların yanında mesleğimize dezavantajları da var. Dijital dönüşüm süreci muhasebe mesleğimize fırsat ve tehditleri karşımıza çıkarmaktadır robotik yazılımlarla kara kod belge taraması ile birlikte otomatik muhasebe kaydı süreçlerine adım adım yaklaşmaktayız. Bu anlamda muhasebe mesleğinde kayıt tutma fonksiyonunda ziyade analiz raporlama ve danışmanlık kısmı ön plana çıkmaktadır.” Dedi.