ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ

6 Şubat’ta, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem tarihin en büyük can ve mal kaybına yol açtı. Aradan geçen zaman diliminde can ve mal kaybının büyüklüğü adeta ölçülemez hale gelirken bu yıkım sonrası tüm kentlerde olası bir deprem yıkımı ve yaşatacağı sonuçlar tartışılmaya başladı. Bu illerden biri olarak aynı endişeyi yaşarken 2011 depreminde ciddi bir yıkım yaşayan Van için uyarılar da ardına gelmeye devam ederken, olası bir depremin yaratacağı etkiler ile ilgili farklı kesimlerden önemli isimler yorumlar yapmaya başladı. Bu anlamda görüş bildiren isimler tedbirler konusunu ısrarla gündeme taşımaya devam ederken Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Örenci ile Mali Müşavir İbrahim Şahin de olası bir depremin ekonomik tahribatından söz etti. Her iki isim de olası bir depremin Van’ın ekonomisini çökerteceğini ifade etti.

“ÖNLEM ALINMAZSA CİDDİ KAYIPLAR OLACAK”

Olası Van depremi konusunda uyarı ve tedbir alınması çağrısında bulunan Van SMMMO Başkanı Yakup Örenci Örenci, Van’da yaşanacak olası bir depremde kentin hem maddi hem de manevi olarak etkileneceğini dile getirdi. Örenci konuyal ilgili değerlendirmesinde: “Dünya ekonomisi verilerine göre, 6 Şubat’ta olan depremin 34.5 milyar dolarlık bir maliyet kaybından bahsediliyor. Van’da geçmişte yaşanan depremden dolayı insanlar, yapılarımızın yaşanabilir ve depreme dayanıklı olduğu konusunda ciddi endişe ve sıkıntılar yaşıyor. Van depremini diğer illerle karşılaştırdığımız zaman bu deprem hasar anlamında çok küçük olmasına rağmen Van yaklaşık 1 yıl kendine gelemedi. Van; sermaye, iş gücü olarak göç vermek durumunda kaldı. Hâlâ doğru düzgün toparlanamadı Van. Eğer Van’da ilgili kurum ve kuruluşlar bizim yaşadığımız evlerde, mekânlarda depreme dayanıklık testi yapmazsa, bunları tespit etmezse hem can hem de malda ciddi kayıplarımız olacak” dedi.

ÖRENCİ: DENETİMLER YAPILMALI

Deprem komisyonu kurulması gerektiğini belirten Örenci, “Deprem konusunda organize olamıyoruz maalesef. Depremi beklemeden, deprem komisyonunun kurulması ve bu deprem komisyonunun deprem olasılığı karşısında nasıl organize olması gerektiğinin planlanması lazım. Bizlerin buna hazır olması gerekiyor. Çünkü biz depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Binalar yapılırken en önemli şey denetimdir. Bu denetim sürecinin sadece müteahhitlerle bağlı kalınmaması lazım. Denetimlerin daha sağlıklı yapılması lazım” diye konuştu.

ŞAHİN: VAN’DA EKONOMİ ÇÖKER

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van SMMMO önceki dönem başkanı, Mali Müşavir İbrahim Şahin, “Van, olası büyük bir deprem yaşarsa yarısından fazlasının yok olacağını öngörüyoruz. Ekonomik anlamda da 50 milyon dolar gibi kayıpla karşı karşıya kalabiliriz. Büyük bir deprem olmadan Van’ın gözden geçirilmesi lazım.

Van’ın elden geçirilmesi lazım. Depremden etkilenen ağır hasarlı binaların belirlenmesi lazım. Deprem olmadan kendi tedbirimizi almalıyız. Ticaretin kalbindeyiz. Van ticaretin kalbinde ve ekonomi çöker. Ticaret, ekonomi bitti mi her şey bitiyor. Dolasıyla bunlar yaşanmadan tüm kurum ve kuruluşların depreme hazırlıklı olması lazım. Buradan çağrıda bulunuyoruz; lütfen deprem olmadan kentin tüm dinamikleri bir araya gelerek bu kentin daha çok yara almaması için bu konuyu ele almaları lazım” dedi.

Sibel Can'ın acı günü! Sibel Can'ın acı günü!
Editör: TE Bilisim