ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

2019 yılından bu yana Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve organizasyonu bu kurumların yaptığı alışveriş festivalinin bu yıl 15 Mart’ta yapılacağı duyuruldu. İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, DAKA ve Van TSO’nun da paydaşı olduğu için açıklanan tarihin Ramazan’a gelmesi eski heyecan noktasında endişe yaratırken, geçtiğimiz yıl da deprem nedeniyle yapılmayan o festival için Şehrivan’a görüş veren isimler ilk yıllardaki görkemini yitiren festival için Nevruz dönemlerinden ziyade farklı tarihlerde yapılması gibi önerilerde bulundu.

BU YIL RAMAZAN’A DENK GELDİ, ESKİ YOĞUNLUK OLMAYABİLİR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan kaç yaşında? Cumhurbaşkanı Erdoğan kaç yaşında?

İlk başladığı yıllarda kentte büyük bir heyecan yaratan ve çok ses getiren etkinliklerden biri olan Shopping Fest zaman içerisinde bu heyecanını kaybetti. Özellikle Van TSO ve kentteki sivil kuruluşlarla birlikte yapıldığı ilk zamanlar tam bir coşkuya dönen o festival zaman içerisinde o renkli havasını ve coşkusunu da yitirmeye başladı. Pandemi döneminde ve 6 Şubat depremlerinden dolayı geçtiğimiz yıl düzenlenmeyen Shopping Fest’in bu yılki başlama tarihi 15 Mart olarak açıklanırken Şehrivan’a görüş veren isimler hem ilk halinden uzaklaşan hem de Ramazan’a denk gelen festival için yeni önerilerde bulundu.

BEYAZ: SHOPPİNG FEST’TE ESKİ HEYECAN YOK

Festivalle ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, eski heyecanın kalmadığını dile getirerek, “Van Shopping Fest kentte geleneksel hale gelen etkinliklerden birisi. İlk yıllardaki heyecanı göremiyoruz. İlk yıllarda Van'da farklı bir heyecan yaratıyordu. Ciddi bir katılım oluyordu, sahiplenme vardı. Zamanla önemsenmedi. Halbuki çok önemli bir programdı. Şehrin tanıtımına, ekonomisine ciddi katkısı olan bir etkinlikti. Devamını sağlamak da önemli. Devamı açısından bakarsak önemli bir etkinlik. Van'ın asla göz ardı etmemesi gereken, sürekli gündemde tutması gereken bir etkinlik” dedi.

“TAM BİR FESTİVALE DÖNÜŞMELİ”

Beyaz, festival kapsamında neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunarak şunları söyledi: “İnsanlar alışverişe yönlendirilmeli. Festival havasına büründürmek için de çeşitli programlar yapılmalı. Konserler yapılmalı. Sokaklar hareketlendirilmeli. Sadece Cumhuriyet ve Maraş Caddesine sıkıştırılmamalı. Aradaki esnafın da faydalanacağı etkinlikler yapılmalı. Bu da etkinliklerin ara sokaklara kaydırılması ile olur. Ara sokakların cazibe merkezi haline getirilmesi ile olur. Çarşı dediğimiz bütün alanı kapsayacak bir yol ve yöntem izlenmeli. Ancak bu şekilde bütün kente katkı sağlar. Festivali yapmak için yapmamak lazım. Yapılacaksa festival gibi yapılmalı. Biz yaptık oldu mantığıyla hiçbir yere varılmıyor. Böyle organize edilmeli. Shopping Fest önemseyip yapılmalı.”

GEÇEN YILLARDAKİ KALABALIK OLMAYABİLİR

Festivalin sahiplenilmesi gerektiğini aktaran Beyaz, “Nevruz dönemi İranlıların yoğun olarak geldiği bir dönem. Bu sene Ramazan'a denk geldi. Belki geçmiş yıllardaki kalabalığı yakalayamayabiliriz. Yine bir İranlı akını olacaktır. Geçen yıllardaki kalabalığı yakalayamayabiliriz. Gelen insanlardan maksimum şekilde faydalanacağımız bir festival olmalı. Şehrimizde adı konulmamış bir bavul ticareti söz konusu. Gelen insanlar burada yüklü miktarda bir alışveriş yaparak ülkelerine dönüyorlar. Gelişlerinin en büyük nedeni de alışveriştir. Esnafımızın da hazır olacağı bir şekilde yapacakları indirim, kampanyalarla bir sirkülasyonun olacağına kanaat getiriyorum. Van'da yapılan etkinlikleri sahiplenmek lazım. Shopping Fest; Van için, Van'ın esnafı için yapılıyor. Herkesin sahiplenmesi gerektiğini düşündüğüm bir organizasyon. Bundan sonra gündeme getirmek de lazım” ifadelerini kullandı.

YÜKSEL’DEN FESTİVAL TARİHİ İÇİN YENİ ÖNERİ

Haldi Otel Sahibi Yunus Yüksel, festival tarihini eleştirerek, “Shopping Fest ile İranlıların yılbaşı olan Nevruz tarihi aynı tarihlere denk geliyor. Bu nedenle İranlı turistler daha önceden rezervasyon yapıyorlar. Yaklaşık 2 ay önceden Van’daki otellerden rezervasyon yapıyorlar. Van otelleri Shopping Fest için değil Nevruz tatili için İranlı turistlere tamamen odaları rezerve etmiş durumda oluyorlar. Shopping Fest’in yapıldığı tarih yanlış. Daha çok etkisini görmek istiyorsak Ocak ve Şubat aylarında festivalin yapılması gerekir. Hem indirimler için hem de turist çekmek için bu tarihin seçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ESKİ HEYECAN İÇİN DEĞİŞİM ŞART

Yüksel, festival tarihinin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Festival yıllardır yapılıyor. Festival hep aynı tarihte yapılıyor. Bir heyecan kalmadı çünkü indirim çok fazla yok. Bir yenilikti. Daha çok turist çekmek için yapıldı. İnsanlar da başta bir heyecan bıraktı. O heyecan kalmadı. Çok sönük geçiyor. Shopping Fest’i düzenlerken tarihi değiştirip insanların faydalanacağı bir tarihe çekerlerse ve iyi bir reklam yaparlarsa eski heyecan yakalanmış olur” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun