Van Büyükşehir Belediyesince geçtiğimiz aylarda tamamlanarak trafiğe açılan sahil yolu, hayvanlar için ölüm yolunda dönüştü. Bölgenin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğe zarar verme tehlikesi nedeniyle yapım aşamasında sık sık eşleştirilen sahil yolu, son günlerde kaplumbağa ölümleriyle gündeme geliyor.

Türkiye'de tespit edilen kuş türlerinden 240'ına ev sahipliği yapan Van Gölü havzasının önemli sulak alanlarından biri olan bölgeye yapılan 11 kilometrelik sahil yolu Ocak ayında trafiğe açıldı.

Van Sahil Yolu Kaplumbağalar (12)

Zengin bir biyoçeşitliliğinin olduğu bu sazlıklar, nesli tehlike altındaki kuş türleri olan dikkuyruk ördeği, korunması gereken bozkır delicesi, çamur çulluğu, kervan çulluğu ve gök kuzgun kuşlarının yanı sıra kaplumbağa popülasyonuna da ev sahipliği yapıyor.

Van Sahil Yolu Kaplumbağalar (4)

YENİ SAHİL YOLU DOĞAL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve merkez Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinden geçen 11 kilometrelik sahil yolu, sulak alanlara zarar verme tehlikesi nedeniyle sık sık eleştiri odağı olmuştu. Büyük bir kısmı dolgu yöntemiyle yapılan sahil yolu Van Gölü ve sulak alanları birbirinden ayırdı. Bölgede yaşayan kaplumbağalar havaların ısınmasıyla beraber kara yoluna çıkmaya başladı.

Van Sahil Yolu Kaplumbağalar (5)

3 ilde orman yangını: Tehdit büyüyor! 3 ilde orman yangını: Tehdit büyüyor!

Her gün onlarca kaplumbağa yoldan geçen araçların altında kalarak feci şekilde can veriyor. Cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde kaplumbağaların parçalanarak telef olduğu görülüyor.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Dehşet verici görüntülere şahit olan duyarlı sürücüler, kaplumbağaların korunması için acil önlemlerin alınmasını istedi. Yetkililere seslenen vatandaşlar, bölgedeki doğal yaşam alanlarının korunması için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Van Sahil Yolu Kaplumbağalar (2)

Görüntüleri çeken Serkan Ali isimli vatandaş, "Fidanlık tarafından yeni yapılan sahil yolunda acil bir önlem alınması gerekiyor. Burada binlerce kaplumbağa tabiatı yok edilmiş durumda. Bu kaplumbağalar bu dönemde yumurtlamak için, karaya ve sıcak yere yön alırlar ama maalesef ki hem kaldırım taşları hemde yolu ayıran taşlar yüzünden geçemeyip, araçların altında can veriyorlar. Bunlardan başarılı bir şekilde geçenler, yumurtalarını bıraktıktan sonra bu yavrular çıkınca ortalıkta binlercesi olacak. Her taraf kaplumbağa ölüsüyle dolu." ifadelerine yer verdi.

Van Sahil Yolu Kaplumbağalar (3)

Kaynak: VANOLAY