GÜNCEL

Van OSB’de istihdam ve üretim ağı genişliyor!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bölgenin üretim üssü olmaya devam ediyor. Türkiye’deki bütün sektörler ekonomik olarak sarsıntılı bir süreçten geçerken Van sanayisi ise üretmeyi ve istidam alanı yaratmayı sürdürüyor. Son yıllarda yatırımcıların ilgi odağı haline OSB, bölgenin üretim üssü olmaya devam ediyor. Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Van OSB Başkanı Mehmet Aslan da bölgedeki son duruma dair önemli değerlendirmelerde bulundu. OSB’nim mevcut üretim kapasitesinin yükseltilmesinden yabancı yatırımcılara, OSB’deki yeni etaplardan OSB’deki yeni tekstil kente dair birçok konuyu değerlendiren Aslan, Türkiye-İran arasında bir ortak Organize Sanayi Bölgesinin kurulması için çalışmaların da devam ettiğini vurguladı.

VAN OSB’NİN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDİYOR

Basın toplantısında konuşan Van OSB başkanı Mehmet Aslan, “Yönetime geldiğimiz günden bu yana dünya ve Türkiye gündemini yakından takip ediyoruz. Biz de bu gündemlere göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri üretimin ana unsurlarını oluşturuyor. Yatırım, sermeye ve istihdamın olduğu alanlar da kalkınma da mevcuttur. Dünya sıkıntılı süreçlerden geçmektir. Pandemi, küresel ısınma ve buna benzer birçok sorun yaşadık. Özellikle enerji ve gıdada sıkıntı yaşamamak için ülkelerdeki rekabet birbirini ciddi anlamda etkilemektedir. Kuraklıkla birlikte de gelecek yıllarda çok ciddi bir su sıkıntısı yaşayacağımız gözler önündedir. Çünkü insanoğlu yıllardır tabiatı, doğayı hor kullanıyoruz.” Dedi.

“VAN OSB ÜRETİME ARA VERMEDİ”

Maliyet ve enerji fiyatlarında etkilendiklerini belirten Aslan, “Van Organize Sanayi Bölgesi olarak hamdolsun üretimlerimize hiçbir şekilde ara vermedik. Çalışmalarımızı devam ettirdik. Organize Sanayi bölgemizin büyümesi, kalkınması ve istihdamın yoğunluk kazanıp üretim alanlarının genişlemesi için çok ciddi bir şekilde çalışmalarımızı yürüttük. Hala da yürütmeye devam ediyoruz. Organize Sanayi bölgemiz hamdolsun ilimizin bölgemizin parlayan yıldızı konumuna geldi. Son 4-5 senedir çok ciddi bir büyüme kat etti diyebilirim. Yüzde 60 yüzde 70 oranında bir büyüme trendini yakaladı ve bu büyümenin üstüne de katarak istikrarlı bir şekilde devam edecektir.”

“İŞSİZLİK VE YOLSULLUĞU ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Aslan, “Organize Sanayi Bölgemiz 98 yılında resmi olarak kurulumu gerçekleşip 2000 yılından sonra fiili olarak çalışmalar üretime başlamıştır. Organize Sanayi Bölgemiz 5 etap şeklinde kurgulanmış 514 hektarlık bir alan üzerinde mevcudiyetini korumaktadır. Şu ana kadar 4. Etabımızın tamamında parsellerin tamamı tahsis edilip, üretim süreçleri, inşaat, evrak süreçleri, idari süreçler tamamlanıp yüzde 90'ın üzerinde bir üretim gerçekleştirilmiştir ve beşinci etabımızda da aynı şekilde şu an hem üretim hem inşaat hem tahsis süreçleri devam etmektedir. Özelikle bölgemizin, ilimizin can yakıcı sorunu olan işsizlik ve yoksulluk sorununu ortadan kaldırmak için çok ciddi bir çalışma yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

OSB’DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Beşinci bölgede tekstil ve hazır giyime 100 hektarlık alan yarattıklarını söyleyen Aslan, şöyle konuştu: “Bu alanda şimdiye kadar 42 hektarlık bir bölgesinde altyapı çalışmaları tamamen Valilik koordinesinde tamamlanıp orada şu an 14-15 tane yer tahsis ettik. Bu tahsis ettiğimiz firmalar hamdolsun ulusal bazda ülkemizin en gözde firmalarıdır. Özellikle Ege Bölgesinin Ege İhracatçılar Birliğine bağlı firmaların tahsisi ile beraber orada şu an çok ciddi çalışmalar yürütülmekte. 30 bin, 25 bin metre kareler, kapalı alanlar oluşturulmakta ve bunlar tamamlandıktan sonra baharla beraber zaten orada üretim süreçleri de başlayacaktır. Çok ciddi bir istihdam, çok ciddi bir üretim alanları oluşturulacaktır. Aynı zamanda yaklaşık bir sene önce Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Gençlik Spor Bakanlığı, Sanayi Teknoloji Bakanlığı bunların iş birliğiyle 5 bin metrekare kapalı alanlı 6 tane tekstil fabrikası yapıldı, inşaatları tamamlandı ve bir, iki fabrikada ise üretimler başladı”

“9 TANE FABRİKA BİNASI İNŞA EDİLECEK”

Aslan, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Valimizin direktifleriyle Büyükşehir Belediyemiz, Van Valiliğimiz tarafından 9 tane fabrika binası tekrar orada inşa edilecek. İnşallah onların da yakın zamanda ihale süreçleri tamamlanıp Temmuz, Ağustos ayından sonra orada da üretimlerin başlamasını hedefliyoruz. Özellikle o bölgedeki firmalarımız hem Türkiye kapasitesine yakın çok hacimli kapasiteli hem üretim olarak hem de istihdam olarak çok ciddi hacimlere sahip fabrikalar yapılacak ve en küçük firmamız orada 400- 500 tane elemanla işe başlayıp çalışacak. Bu 2-3 sene içerisinde herhangi bir aksilik çok büyük bir problem çıkmazsa bu süreçler tamamlanacak ve aynı zamanda bizler tekstile yoğunlaştığımız gibi karma organize sanayi bölgesini de ilin ve bölgenin ihtiyaçlarını giderecek olan ürünlerin de üretilmesi noktasında ciddi çalışmalarımız devam etmektedir.”

“VAN’A ÇOK CİDDİ TEVECCÜH VAR”

“Özellikle uluslararası firmalardan ve yabancı uyruklu firmalardan organize sanayi bölgemize çok ciddi teveccühü var. Çok ciddi bir talep var ve biz şimdiye kadar 6 tane yabancı uyruklu firmaya yer tahsis ettik ve 3-4 tanesinde şu an inşa süreçleri tamamlandı. Yakın zamanda makine parkurlarını tamamlayıp üretime başlayacaklar. Bunlar özellikle hem teknolojik hem yüksek teknoloji katma değeri yüksek üretimler yaratıyorlar. Hem istihdam yaratıyorlar ve inşallah bunlar çok yakın bir zamanda üretimlerine başlayarak organize sanayi bölgemizin dördüncü etabı da çok ciddi bir üretim hattı oluşturacaklardır. Bunlar çok ciddi firmalar, çok ciddi dış sermayeli şirketler ve bu şirketlerin 1-2 tanesi şu an ilimizin resmi olarak en büyük sermayesine sahip firmalardır”

“TÜRKİYE-İRAN ARASINDA BİR ORTAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULUYOR”

Aslan, son olarak şunları anlattı: “Türkiye-İran arasında bir ortak organize sanayi bölgesinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Aslan, “Bir endüstriyel bölgesi kurması yönünde hem bizim yetkililerimiz hem İran tarafı mücadele ediyorlardı. Ama hamdolsun bugün organize sanayi bölgemizdeki bu yatırımlar, bu talepler inşallah bütün bunların önüne geçmiş olduk ve artık İran ve Türkiye arasındaki sanayinin kurulmasında da bir problem kalmamış oldu.”

YENİ ETABIN BÜTÇESİ ONAYLANDI

“Bizim onlara yönelik çabalarımız, onlara yönelik isteklerimiz inşallah artarak devam edecektir ve bizler de aynı şekilde bu taleplere cevap vermek için Organize Sanayi Bölgemizin 5’inci etabında 63 hektarlık bir alanımızın fizibilite çalışmalarını yaptık, tamamladık. Onu da bakanlığımıza sunduk. Cumhurbaşkanı stratejik bütçede onaylandı. Biz şu an onun altyapı çalışmaları için uygulama projelerini hazırlıyoruz ve inşallah yakın zamanda da ihale süreçleri tamamlanıp altyapı çalışmaları başladıktan sonra bizler de yetkili kurum ve kurumlarımızla beraber müteşebbis heyetimiz ile beraber inşallah oradaki tahsisleri başlamış olacağız.”