ŞEHRİVAN HABER - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklu nüfus ile ilgili verileri derlendi. 

TÜİK'in 2023 yılında derlediği verilerden hareketle oluşturulan Türkiye'deki yabancı uyruklu nüfusu kapsayan araştırma haritaya dönüştürüldü. Türkiye'nin 81 ilinde ikamet eden yabancı uyruklu nüfus verilerinden hareketle hazırlanan verilerden hareketle oluşturulan raporda; "TÜİK verilerine göre Türkiye'de 1 milyon 570 bin 543 yabancı uyruklu kişi ikamet ediyor." denildi.

İŞTE TÜRKİYE'DE EN ÇOK YABANCI UYRUKLU NÜFUSA SAHİP İLLER

TÜİK'den elde edilen ve Veri Kaynağı'nın düzenlediği haritadan elde edilen verilere göre; "Türkiye'de yabancı uyruklu nüfus oranı en yüksek şehir yüzde 4,9 ile Antalya" oldu ifadesine yer verildi. Antalya'dan sonra en yüksek yabancı nüfusunun olduğu şehir yüzde 4,7 ile Kırşehir olarak gösterildi. Kırşehir'i ise 4,6'lık oran ile Karabük takip etti. En yüksek yabancı nüfusuna sahip 4'üncü il yüzde 3,8 ile İstanbul, beşinci il ise 3,7 ile Aksaray oldu. Öte yandan bu illeri Akdeniz kıyılarında yer alan Mersin gibi illerle, Ege bölgesinde bulunan Muğla gibi yaz boyunca turist hareketliliği bol olan ve Avrupalıların sıkça yerleşmeyi tercih ettiği sahil kentleri izledi.

Ekran Resmi 2024 09 05 20.38.25

EN AZ YABANCILAR BU İLLERDE

Aynı araştırmaya göre Türkiye'de yabancı uyruklu nüfus oranı en düşük il ise Tunceli oldu. Tunceli'nin yabancı nüfus oranı 0 olarak paylaşıldı. Hiç yabancının yaşamadığı Tunceli diğer Doğu Anadolu illeri takip etti. Tunceli'den sonra en az yabancının yaşadığı iller 0,1 oranı ile Bitlis, Muş, Diyarbakır gibi iller oldu. Yine Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Şırnak, Siirt gibi iller ise 0,2 oranında yabancı nüfusa sahip kent oldu.

Adalet Bakanlığı'ndan flaş Narin Güran açıklaması! Adalet Bakanlığı'ndan flaş Narin Güran açıklaması!

DOĞU ANADOLU'DA EN YÜKSEK ORAN VAN'DA

İran ile sınır kenti olan Van'ın yabancı nüfus oranı ise dikkat çekti. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir çok il yüzde 1'in altında bir yabancı nüfus oranına sahip iken Van diğer illere göre yüksek verileri ile dikkat çekti. Van'da yabancı uyruklu nüfus oranı yüzde 2,1 olarak açıklanırken Van bu oranla Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz gibi bölgelerdeki en yüksek orana sahip il oldu. 

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ