Son dönemlerde Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait taşınmazların satışlarındaki artış konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken konu Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit tarafından meclis gündemine taşındı.
YSP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit meclise sunduğu araştırma önergesinde Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait taşınmazların satışa çıkarılmasını sordu.
Önergesinde satışların ciddi oranda arttığına dikkat çeken Sayyiğit, konuyla ilgili araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Kayyımların yaklaşan Mart 2024 yerel seçimlerine doğru çıtayı yükselttikleri görülmektedir. Özellikle kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’ne (VBB) ait taşınmazların satışının hızlandırıldığı kamuoyuna da yansımıştır. Mülkiyeti VBB’ye ait olan Edremit ilçesine bağlı Eskicami ve Yenicami mahallesinde bulunan 30 konut ve 6 dükkan ile Tuşba’nın İstasyon Mahallesi’nde 3 bin metrekarelik taşınmaz ve üzerinde yer alan 2 bin 600 metrekarelik yapıyla birlikte satışa çıkarıldığı ifade edilmektedir. Yine Haziran 2023’te de alınan kararlarla; İpekyolu, Edremit ve Tuşba’da VBB’ye ait arsa ile gençlik merkezi binalarının Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredildiği, Van Park AVM içerisinde bulunan 75 işyeri ve bir adet ticari otopark için satış kararı alındığı, düğün salonu ve Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerinde kurulduğu 20 bin metrekarelik alanda oluşacak yeni parsellerin satışının yapılması için belediye meclisine yetki verildiği, Çarşı Mahallesi’ndeki yaklaşık 3 bin metrekarelik arsanın satışa çıkarıldığı, Edremit ve Tuşba ilçelerinde tüm taşınmazlar ile depremde hasar gördüğü için yıktırılan eski VASKİ binası arazisi için satış kararı verildiği, belediyenin banka hesaplarına bloke konulmaması için her belediye meclisi toplantısında yapılan icraatlar için “kamu yararı” kararı alındığı kamuoyunda yer almıştır.
Bunun yanında VBB’ye ait mülklerin satışı ve başka kurumlara devrinde keyfi bir karar ve fiyat belirleme sürecinin işletileceğine yönelik ciddi kuşkular söz konusudur. Çünkü bu amaçla oluşturulduğu belirtilen komisyonlarda yer alanların da tartışmalı olduğu, siyasi parti üyelerinin bulunduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla Van’da yaşayan yurttaşlar, şehrin ekonomik birikimini ve gelir kaynağını oluşturan söz konusu mülklerin akıbeti hakkında kaygılıdırlar. Kayyım tarafından alelacele alınan kararların, yaklaşan yerel seçimlerle de ilgisi olduğu kanaati de güçlüdür. Çünkü yerel seçimlerle kayyım yönetiminin sona ereceği bilindiği için seçimden sonra belediyelerin yönetilemez hale getirilmek istendiği tahmin edilmektedir. Aynı şekilde seçimlerden önce belirli bir kesime ciddi bir haksız kazancın sağlanmasının amaçlandığı da ortadadır. Bu nedenle Van Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelere atanan kayyımların yakın süreçte belediyeye ait taşınmazlarla ilgili aldığı kararlar başta olmak üzere neden oldukları sosyo-ekonomik tahribatın ortaya çıkarılıp gerekli tedbirlerin alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin devreye girmesi elzemdir.