ŞEHRİVAN HABER/ ORHAN SAĞLAM- NECMETTİN DURSUN

Tarihle doğanın, maviyle güneşin iç içe olduğu medeniyetler kenti olan Van, gittikçe büyüyen Türkiye turizm pazarında kendine geniş bir yer bulmayı başardı. İç pazarda bir ivme yakalayan kent bunun yanında İranlılar’ın da uğrak yeri haline geldi. Uluslararası politika ve İran İslam Cumhuriyeti’nun tutumundan dolayı zaman zaman sekteye uğrasa da Van en çok turist aldığı İran'ın yanı sıra Irak, Ermenistan gibi komşu ülkelerden de sayısı çok olmasa ziyaretçi ağırlamaya başladı. Büyük bölümünü İranlıların oluşturduğu binlerce turist, kent ekonomisine ciddi katkı sunarken Van’ın geçmişini iyi bilen isimler hala en önemli Pazar olarak Avrupa’yı görmeye devam ediyor.

VAHATUDER BAŞKANI TUNÇDEMİR’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Bir dönemler nüfusunun iki katı kadar Avrupalı turist ağırlayan kentte bu büyük ve ekonomik getirisi büyük olan pazarın tekrardan kentte kazandırılması için çağrılar devam ederken, kentin turizminde önemli isimlerden birisi olan ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) adı ile sıkça lobi faaliyeti yürüten Başkanı Abdullah Tunçdemir Van’ın bu konudaki talebini bir kez daha dillendirdi. Tunçdemir, Van’ın bu pazara çalışması gerektiği hususunu bir kez daha gerekçeleri ile hatırlattı.

TUNÇDEMİR: 2022 YILI VAN ADINA VERİMLİ GEÇTİ

2022 yaz sezonunu değerlendiren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, bu yılın çok iyi geçtiğini söyledi. Tunçdemir, “2022 turizm sezonu bizim beklentimizin üstünde oldu. Kültür turları ve dış pazarlarla birlikte bu sezona katkı sunduk. Özelikle Irak ve İran pazarı verimli geçti. İki yıl yatmamıza değdi diyebilirim, çünkü pandemi nedeniyle iki yıl boyunca elimiz ve kolumuz bağlı bir şekilde oturduk. Pandemi hemen hemen bütün sektörü etkiledi ve bu yıl birazda olsa diğer yılların açığını kapattı. Bu iyi gidişatı sürdürmeliyiz ve sadece 2022 yılında kalmaması gerekiyor, 2023 yılında da devam etmesi gerekiyor.” Dedi.

“VAN’IN KUZEY IRAK PAZARINI KAPTIRMAMASI GEREKİYOR”

Kuzey Irak ile ilgili çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Tunçdemir, “Kuzey Irak vatandaşları Van’ı çok iyi bilmiyor. Iraklılar Karadeniz kesimlerini biliyorlar ama yanı başlarında bulunan bu şehirleri bilmiyorlar. Burada da bizim eksiklerimiz bulunuyor, çünkü oralar markalaşmışlar. Oradaki illerle Van arasında çok bir fark olmamasına rağmen markamız olmadığı için oraları tercih ediyorlar. Hava olarak da aynı havayı soluyoruz. Yeşillikleri bizden fazla ama diğer geri kalan her şey aynı. Bizim görevimiz Kuzey Irak’taki tüm yetkilileri ve acenteleri buraya çağırıp Van’ı tanıtmamız lazım. Biz onları ya da onlar bizi sık sık ziyaret ederse çok iyi bir pazar yakalayacağımızı ümit ediyorum.”

“MARKALAŞABİLECEĞİMİZ BİR ÖZEL HASTANE İHTİYACIMIZ VAR”

“Kent ekonomisine de ciddi katkıları olacak. Para birimleri bizden daha yüksek ve ciddi şekilde de alış-veriş yapıyorlar. Iraklılar 2-3 gün kalmıyorlar en az bir hafta on gün kalıyorlar. Kuzey Irak yaz aylarında çok sıcak ve onlarda daha serin yerlere gitmek istiyorlar. Burayı tanıtıp onları buraya çekmemiz lazım. Bunun yanında bir sağlık turizmi var. Iraklılar sağlık turizmi için Mersin, Adana, İstanbul vb. şehirlere gidiyorlar. Biz bundan da yararlanamıyoruz. Altyapı eksikliğimiz olduğu için bu sektörü tanıtamıyoruz. Devlet hastaneleri, sağlık turizmine uzak duruyor ve burada sağlık turizmi gün yüzüne taşıyacak kapsamlı bir özel hastanemiz yok. Onların da altyapı eksikliği var. Markalaşabileceğimiz bir özel hastane ihtiyacımız var. Bunu da gerçekleştirirsek Kuzey Irak pazarı bir numaralı pazarımız olur.”

İRAN PAZARI ELDEN GİTMESİN”

İran pazarıyla ilgili çok büyük sorunların olmadığı ifade eden Tunçdemir, şöyle devam etti: “Kapıköy’deki geçişler düzelseydi, sorun kalmazdı. Çünkü yıllık gelen turist sayısının iki katı turist alabiliriz. Birde elimizde bulunan İran pazarını başka illere kaptırmamamız gerekiyor. Diğer pazar alanlarını Van’a taşıyoruz ama yetersiz kalıyor. Biz Avrupa pazarını güvenlikten dolayı kaybettik. O yıllardan bu zamana kadar o önyargıyı bir türlü kıramadık. Eskiden Van’a gelen turistlerin hepsi Avrupa’dan geliyordu Biz eski Van’ı geri arıyoruz ve Avrupa pazarı için önemli çalışma ve projeler geliştirmeliyiz. İran ile başladık ve şuan Kuzey Irak ile sürdürmeye çalışıyoruz. Bunun yanında Avrupa pazarı içinde çalışma yürütseydik daha iyi olur.”

“AVRUPA PAZARI VAN’A GERİ KAZANDIRILMALI”

Eskiden Avrupa’dan Van’a gelen turist kafilelerinden söz eden Tunçdemir, “Almayan, İngiltere, ABD, Çin ve Fransa’dan ciddi bir şekilde Van’a talep vardı. Eskiden yerli turist diye bir şey yoktu ve bu sonlara doğru bu yerli kültür turları çoğaldı. Bizde o olaylardan sonra Avrupa’yla hiç ilgilenmedik. Şuan ise birinci hedefimiz eski pazarımızı yakalamamız. Bunu da onları ziyaret edip buralara getirmekle başlamalıyız. Aslında Urartu gibi markamız var ve bunun altını da doldurmamız lazım. Turist gruplarının çoğu Urartular için geliyor. Bunun yanında burada bulunan kiliseler için de çok gelen var. Buradaki Ermeni bölgesini Avrupa merak ediyor.”

İYİ BİR TANITIMLA AVRUPALI TURİSTLERİN VAN’A AKIN ETMESİ HAYAL DEĞİL

“Bu pazarlarda gündeme gelmiyor ve konuşulmuyor. Aslında bu pazar üstüne durulsa, yavaş yavaş turist almaya başlarız diye düşünüyorum Van, inanç, kültür, tarih ve daha birçok turizm alanları için çok değerli ve geniş bir alana sahip. Avrupa ise bu tür turistik yerlere aç. Van kadar potansiyeli olamayan yerler bile her yıl milyonlarca turist çekiyor. Biz de bunu yapmalı ve başarmalıyız. Pandemiyle birlikte evlerine mahsur kalan farklı coğrafyalar görmek için sürekli bir arayış içindedirler. Avrupa’nın farklı ülkelerinden kafile kafile turist çeken yer bunu tanıtımla ve uğraşla çok iyi bir şekilde başarabiliyorlar.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim