Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarından itfaiyecileri ziyaret! Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarından itfaiyecileri ziyaret!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ)’nde görev yapan akademisyenlerin Van’ı kapsayan bilimsel çalışmaları sürerken, kentin ruhuna dokunan çalışmalarla birlikte kentin önemli konuları ele alınmaya devam ediyor. Bilim insanları, elde ettikleri bulgular ve yaptıkları çalışmalar ile kentin zayıf ve güçlü yönleri ile birlikte kent hayıtını çalışmayı sürdürürken bir süre önce yayımladığı ‘Van’ın Edremit İlçesinde Turizmin Gelişimi: Rezilyans ve Değişim’ adlı makalesi ile Edremit’i çalışan Doç. Dr. Mehmet Şeremet, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede Edremit ve kent adına yeni değerlendirmelerde bulundu. Kentin gelişmişliği adına Çevre Yolu’nun tamamlanmasına, doğru turizm politikalarının yönetimi ile cazibenin artacağına dikkat çeken Şeremet, yerel değerlerden oluşan ulusal bir tanıtım politikasına vurgu yaparken kentin kendi değerleri ile öne çıkması gerektiğini de ifade etti.  

KENTTE BÜYÜME ARTTIKÇA YOĞUNLUK DA ARTIYOR!

Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede özellikle turizmdeki hareketliliği ile öne çıkan Edremit örneği üzerinden değerlendirmeler yapan Şeremet, ilçenin her geçen gün geçirdiği değişime ve turizmde cazibe merkezi olmasına değindi. Edremit üzerinden bir kent okuması ve tanıtım değerlendirmesi yapan Şeremet, Edremit ilçesinin sahil bandıyla, kentliyi ve turiste deniz ile buluşturması ve sayısı her geçen gün artan otelleri ile dikkat çektiğini söyledi. Halihazırdaki yatak kapasitesi her geçen gün artan ilçenin bu yöndeki gelişimine dikkat çeken Şeremet, bununla birlikte hem ilçede hem de kentte oluşan yoğunluğa da vurgu yaptı.

Van Genel-18

ŞEREMET: VAN, YEREL DEĞERLER İLE ÖNE ÇIKMALI

Şeremet, özellikle turizmin merkezinde olan Edremit’in daha da gelişmesi için yapılması gereken çalışmalardan ve eksikliklerden söz etti. Şeremet Edremit üzerinden yaptığı değerlendirmeyi kent ile de bütünleştirerek, “Van’da ve turizmdeki güçlü ilçelerde kültürel ve sanatsal festivallerin yapılması, özellikle Van Gölü’nün bu anlamda daha iyi kullanılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Van Gölünde yapılacak olan şenliklerin ve sportif aktivitelerin Edremit’i tanıtacağı ve oldukça cazip hale getireceği düşünülmektedir. Edremit’in önemli kültürel ve yerel değerlerinden olan; bahçe kültürü, üzüm bağları, erik, çiçek, yöresel yemekler vs. değerlerin ön plana çıkarılması ve bunların turizme açılmasına destek sağlanması gerekmektedir.”

15. Edremit Sahili Kamp Alani 2048X1152

ULUSAL VE ULUSLARARASI TANITIMLAR ÖNEMLİ

Şeremet ayrıca; “Turizm kültürel etkileşimden beslenen ve özgürlükleri benimseyen bir olgudur. Bu anlamda, farklı kültürel faaliyetlerin ve organizasyonların Edremit de düzenlenmesi hem ilçenin hem de Van’ın tanıtımına önemli katkılar sunacaktır. Bu anlamda, ulusal ve uluslararası organizasyonların bir ayağının da Van olmasına yönelik girişimler desteklenmelidir. Ayrıca yerel değerlerden de ulusal ve uluslararası tanıtım öğelerinin oluşturulmasına yönelik marka çalışmalarına önem verilmelidir.”

Trafik (1)

TRAFİĞİN RAHATLAMASI LAZIM!

Şeremet, turizmde büyüme hedefi yapan Van’ın alt yapı konusunda da tedbirler alması gerektiğini vurguladığı açıklamasında Çevre Yolu’nun ilçe için önemine dikkat çekti. Şeremet; “Edremit lokasyon olarak kentin düşük yoğunluklu ve az katlı yerleşim yerlerinin de olduğu bir dokuya evrilmektedir. Bu anlamda, sahil şeridi hem Van merkezden gelen yerel halkın hem de Edremit’te yaşayanlar için önemli bir dinlenme alanıdır. Bu anlamda, özellikle hafta sonları ilçede önemli bir trafik yoğunluğu da bu sebeple oluşmaktadır. Bu anlamda, yapımı devam eden çevre yolu aynı zamanda bu alanda da trafiğin rahatlatılması adına önem arz etmektedir” diye aktardı.

Turisttt

“DOĞRU TURİZM POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR”

İlçenin destinasyon olarak gelişememesinin nedenlerini dile getiren Şeremet, “Yapılan çalışma sonunda çok fazla tarihi, coğrafi ve kültürel yapıyı içerisinde barındıran Van ili Edremit ilçesinin destinasyon olarak gelişememesinin nedeni olarak yeterli altyapı, yatırım ve tanıtım desteği olmadığı paydaşlar tarafından değerlendirilmiştir. Doğru turizm politikalarının geliştirilmesi yeterli düzeyde alt ve üst yapı yatırımlarının ivedi olarak yapılması, farklı kesimlere hitap edecek tanıtım faaliyetlerinin İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından yapılması, nitelikli turizm çalışanlarının istihdam edilmesi, yerel halka bu bağlamda seminerler verilmesi, kültürel miras konumundaki maddi ve manevi kaynakları koruma ve yaşatma faaliyetlerinin desteklenmesi halinde turizm destinasyonu olması yolunda Edremit’e büyük katkılar sağlayacağı öngörülmüştür” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL-ŞABAN BEYAZSAÇ