Yıllardır bitirilmeyen birçok yol projesi nedeniyle ciddi ulaşım ve trafik problemi yaşayan Van’da tıkanan yollar için S.O.S. verilmeye devam ediyor. Son 20 yılda şehir genelinde sadece iki yeni caddeye kavuşan, bu zaman dilimi içinde rahatlama sağlayacak yollara da imara da kavuşmayan Van kentinin çevre yolu ve şehri rahatlatacak şehirler arası yolları da benzer şekilde bitirilmeyi bekliyor. Son 20 yılda birçok birden fazla çevre yoluna, şehirler arası duble yollara ve bağlantı yollarına kavuşurken Van kenti Çevre Yolu, Van-Şırnak Karayolu, Güzeldere Geçidi, Kapıköy-Razi yolu gibi yolların bitirilmesi için gün sayıyor. Tamamı stratejik bu yolların bitirilmesi kentin çıkışı için büyük bir umut olarak görülürken son dönemler yapılan tüm değerlendirmelerde bu yollar için hep 2025 tarihi dillendiriliyor. 

EN BÜYÜK BEKLENTİ ÇEVRE YOLU!

Van’ın yol proje ve yatırımları konusunda en büyük beklentisi olan Çevre Yolu, 2010 yılından bu yana tamamlanmayı bekliyor. O dönem çalışmaları başlayan fakat zaman içinde 18’inci madde gibi bazı işlemler nedeniyle sekteye uğrayan yol zaman içerisinde yerel yönetimler ve bakanlıklar arasında da anlaşmazlık konusu oldu. Tıkandığı bir dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen ve 18’inci madde ile yapımı başlayan o yol ile ilgili mahkeme ve itiraz süreçleri bitmezken inşaat süreci de bir türlü tamamlanmadı. Son birkaç yılda girişim ve söylemlerin merkezinde olan yol ile ilgili çok önemli isimlerden ardı ardına açıklamalar gelirken, ortak tarih hep 2025 olarak işaret edildi.

TFF’den Vanspor ve Amedspor’a kötü haber! TFF’den Vanspor ve Amedspor’a kötü haber!

VAN VEKİLİ 2025’İ İŞARET EDİP “VAN ÇEVRE YOLUNU BİTİRECEĞİZ” DEDİ!

Konuyla ilgili bakanlıklar ve siyasetçilerin söylemleri ile birlikte en net açıklamalardan biri geçtiğimiz aylarda Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu tarafından yapıldı. Kent meseleleri ile genel değerlendirmeler yapan Türkmenoğlu, Çevre Yolunun tamamlanacağı tarihi de açıklayarak, “Daha önce hayalimiz 2023 yılına kadar Çevre Yolunu bitirmekti. 2023’te bazı aksaklıklar oldu. Bu işte Karayolları Bölge Müdürlüğünün çok büyük bir sorumluluğu var. Belediye ile çok iyi bir şekilde diyalog kurması lazım. Biz de bu işin takipçisiyiz. Büyük ihtimalle 2025’te Çevre Yolunu açacağız. Çevre Yolu açılınca Van’ın trafiği rahatlayacak mı? Hayır. Alternatif yolların yapılması lazım. Bunu da belediyeler yapacak. 2010’dan beri herkese bunu diyorum. Diğer şehirler böyle gelişti. Bu şehrin tozunu toprağını yutacak olan sizlersiniz, biziz. Bunun mücadelesini birlikte vereceğiz. Çevre Yolunun bir an önce yapılması için el birliğiyle gayret edeceğiz” diye konuştu.

GÜZELDERE’NİN DE ÖNEMİ BÜYÜK!

11 yıl önce yapımına başlanan Güzeldere Tüneli yıllardır tamamlanmayı bekleyen yol projesi de Van için sona gelinen ve tamamlanması ile büyük rahatlama sağlayacak yollar arasında yer alıyor. Van-Hakkari kara yolunda “32 virajlar” olarak bilinen ve zorlu kış şartları nedeniyle ulaşımda yaşanan aksamaları önlemek amacıyla 2013’te yapımına başlanan Güzeldere Tüneli’nde son dönemlerde çalışmalarına hız verilen yolda asfaltlama ve aydınlatma çalışmalarında sona gelindi. Geçtiğimiz aylarda ilgili bakanların katılımıyla tamamlanması sözü verilen yol ile ilgili de son hazırlıklar yapılırken tüm çalışmaların tamamlanmasıyla bu tünelin ve yolların da 2025’te kullanılma açılması ile ilgili heyecanlı bir süreç başlamış oldu. Yolun açılması halinde Van-Hakkari arasında da rahat bir bağlantı kurulmuş olacak.

VAN-RAZİ ARASINDAKİ YOL İÇİN DE HEDEF 2025!

2019 yılında modernize edilen ve o tarihten sonra aşama aşama uluslararası bir gümrük kapısı olma yolunda giden Kapıköy Sınır Kapısı da yol konusunda son dokunuşları bekliyor. Geçtiğimiz aylarda transit geçişe açılsa da altyapı sorunları ve yol problemi nedeniyle tam bir transit geçiş ve ticaret geçişi sağlanamayan yol ile ilgili de önemli bilgiler geldi. Türkiye-İran ilişkileri açısından büyük öneme sahip olan “Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı”nın 7’ncisi Van’dan da önemli isimlerin katılımıyla Urumiye’de gerçekleştirildi. O toplantıdaki en önemli gündemlerden birisi Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması ile Van-İran arasındaki stratejik yol çalışmaları oldu.

30 KİLOMETRE TAMAMLANDI, TAMAMI 2025’TE BİTECEK!

Toplantının önemli gündem maddelerinden bir tanesi de İran tarafında bulunan ve karşılığı Razi Sınır Kapısı olan bölüm ile Hoy arasındaki yolun tamamlanması oldu. Yapılan konuşmalar ve görüşmelerde 30 kilometrelik yolun tamamlandı ifade edildiği Mutabakatta da yer alan metinde yolun yapımı ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’ndan transit taşımacılık yapılmasının ve TIR geçişleri sağlanmasının her iki ülke tüccarlarının menfaatine olacağı, İran tarafından mezkûr yolun 65 kilometresinden 30 kilometresinin inşaatının tamamlandığı bildirilmiş olup, kalan kısmının ise hızlandırılarak 2025 yılında tamamlanmasına karar verildi.”

ŞIRNAK-KARAYOLU BİRAZ DAHA BEKLEYECEK!

Öte yandan 2013 yılında yapımına başlanan Van-Şırnak Karayolu da kentin geleceği açısından en önemli yollardan biri olarak görülüyor. On yılı aşkın süredir tamamlanamayan yollar arasında ilk sırada yer alan bu yol sadece Van’ı değil birkaç kenti yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin son yıllarda Irak ile kurmaya çalıştığı yeni ortak çalışmaların da kapsamına dahil edilecek yol durduğu ve ilerlemediği anda bir kez daha gündeme geldi. İki ilin de bitmesini çok istediği yol ile ilgili ihale ve benzeri süreçler yeniden başlatıldı ve ihale süreci geçtiğimiz ay yapıldı. Yüklenici firma yetkililerinden yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi alıp süreci değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Şırnak ziyaretinde Şırnak-Van yolunun 2028 yılında tamamlanması hedeflediğini açıklamıştı.

Editör: Necmettin Dursun