ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

Van Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısında meclisin önemli gündemlerinden biri Van’ın depremselliği oldu. Kente dair birçok konunun konuşulduğu toplantıda mevcut yapı stokunun deprem dayanıklılığı analizlerinin yapılması ve denetlenmesi, riskli yapıların tespit edilmesi, rezerv yapı alanlarının tespit edilmesi ve tespit edilen riskli alanlarda kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarının belirlenmesi, tespit edilen riskli yapılarda yeniden dönüşüm uygulamalarının yapılması, deprem risk haritalarının oluşturulması gibi önemli konular konuşuldu. Bu toplantının üzerinden birkaç gün geçmeden Van’da 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hala 2011 yılındaki yıkımı konuşan ve unutmayan Van’da deprem konusu yeniden gündeme gelirken Şehrivan’a konuşan Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremin bu kentin en önemli gerçekliklerinden biri oldu, depremlerin devam edeceğinin altını çizerek deprem master planı oluşturulması gerektiğini söyledi.

ALKAN ŞEHRİVAN’A KONUŞTU

2011 yılında meydana gelen iki yıkıcı depremle sarsılan Van’da artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Depremlerin yüzünü sık sık gösterdiği Van’da Cuma günü saat 23.19’da meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem korku ve paniğe neden oldu. AFAD’a göre, Van Gölü'nde Tuşba ilçesine 8,85 kilometre uzakta meydana gelen sarsıntının derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Depremin ardından çok sayıda kişi sosyal medya hesabından yaparken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de depremle ilgili açıklama yaptı. Paniğe neden olan depremden sonra kentin depremselliği ve alınması gerek tedbirler yeniden konuşulmaya başlandı.

 

Bebeğine Ferdi Tayfur'un adını koydu Bebeğine Ferdi Tayfur'un adını koydu

DEPREM VAN’IN GERÇEKLİĞİ!

Kentin depremselliği ile ilgili olarak görüş bildiren isimlerden biri olan Alkan, Van’ın depremselliği ile ilgili konuşarak, “Van Gölü’nün kuzeyi, doğusu, güneyi, gölün doğudaki iç tarafı sürekli deprem üreten bir yer. Güncel depremlere baktığımızda 2000 yılında, 2011’de, 2021’de, 2022’de 5.0’ten büyük depremler meydana gelmiş. Van, 13-14 yılda 1 deprem üreten bir yer. Ona göre önlemlerin alınması lazım. Ona göre yaşamamız lazım. Van artık depremlere alışmalı. Ona göre yapıların inşa edilmesi lazım. Doğru yerlere yerleşimin yapılması lazım. Depremleri bertaraf edecek yapılarda oturmalıyız. Biz bir deprem bölgesiyiz. Van’da depremler olmaya devam edecek” dedi.

ALKAN: BU DEPREM VAN İÇİN BİR UYARI

Van’da Cuma akşamı meydana gelen depremi değerlendiren Alkan, “Van’da Cuma akşamı saat 23.19’da Van Gölü’nün Doğu’sunda bir deprem meydana geldi. Bu depremi farklı kurumlar farklı şekilde ölçtü. Bu otomatik çözümden kaynaklanıyor. Bu deprem çok büyük değil ama bir kılavuz. Bu deprem bize bir uyarı. Bu faylar deprem üretmeye devam edecek. Yakın zamanda depremler oldu. Bu faylar bize deprem ürettiğini hatırlatıyor. Ona göre önlemlerin alınması lazım. Bunlar bize kılavuz ve uyarı. Cuma akşamı meydana gelen deprem de bizi uyardı” ifadelerini kullandı.

Deprem-14

BU BÖLGE AKTİF BİR BÖLGE!

Alkan, depremin meydana geldiği bölgenin aktif bir bölge olduğunun altını çizerek, “Bu depremden sonra korkulacak bir şey yok çünkü peşinden küçük artçılar meydana geldi. Bu depremden sonra 6 adet artçı deprem de meydana geldi. Bu depremlerin büyüklüğü 1.6 ile 2.5 arasında değişiyor. 2011 yılında Van’da 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremi 2011 depreminin artçısı olarak düşünebiliriz. 2011 yılında bir deprem meydana geldi fay kırıldı ve tekrar enerji biriktirdi. Aynı fay artçı olarak kırıldı. Bu demek değil ki gelecek zamanda büyük bir deprem olmayacak. Aradan 13 yıl geçmiş ve 4.3 büyüklüğünde bir deprem olmuş. 6 Aralık 2021’de 5.0 büyüklüğünde, Haziran 2022’de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremler de bu bölgede olmuştu. Bu bölge aktif bir bölge. Bu bölgede sık sık depremler yaşanıyor” diye konuştu.

SON 60 YILDA VAN’DA 27 BİN 774 DEPREM MEYDANA GELDİ!

Van’da 60 yılda 1.0’den büyük 27 bin 774 deprem meydana geldiğini dile getiren Alkan, “Gümüşhane Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serkan Öztürk ile beraber Van Gölü ve civarındaki depremlerin zaman, bölge ve büyüklük analizini yaptık. Yaptığımız çalışmaya göre Van’da 1964-2024 yılları arasında büyüklüğü 1.0 ve 1.0’den büyük olan 27 bin 774 bin deprem meydana gelmiş. Van fayzonunun olduğu civar, Özalp civarı bizim için önemli. Bu çalışmada 6 büyüklüğündeki bir depremin 2024 başı itibarıyla 10 yıl içerisinde gerçekleşme ihtimaline baktık. Bunun geri dönüşümünü yüzde 9 olarak bulduk. Depremler büyüdükçe büyük deprem olma ihtimali düşmüş ama küçük depremlerin meydana gelme ihtimali gelecek 10 yılda yeniden meydana gelme ihtimali daha yüksek. Çok büyük olmadığı sürece küçük depremleri biz Van’da görmeye devam edeceğiz” dedi.

kuzey-anadolu-fay-zonunun-depremsel-durumu2-1703578839

ALKAN: DEPREM MASTER PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Alkan, Deprem Master Planının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van çok güzel bir şehir. Bu şehre sahip çıkılması lazım. Van’da depremler meydana geliyor ve bu depremler devam edecek. Deprem için yer bilimcilerden bilgi alınmalı. Kurumlarımızın hazırlığını yapması lazım. Sadece deprem olduğunda alınması gereken tedbirler gündeme gelmemeli. Tedbirler alınırsa depremi sadece sallantı olarak konuşuruz ama aksi bir durumda bir felaket yaşarız. Deprem Master Planının hayata geçirilmesi lazım. Depremden önce bu işler yapılmalı ki deprem hayatımızda problem olmaktan çıkacak. Bir doğa olayı olarak kalacak. Meydana gelen depremi bir uyarı olarak görmek lazım. Bu uyarıyı dikkate alıp geleceğimizi ona göre planlamamız lazım.”

Editör: Necmettin Dursun