ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL
Kurban Bayramı’na birkaç gün kala ülke genelinde hayvan pazarlarında büyük hareketlilik yaşanırken küçükbaş hayvan varlığı açısından ülkenin lider kenti olan Van’da da pazarlar ve kurban satış alanları hareketli günlerden geçiyor. Hayvanlarını sabahın erken saatlerinde pazara getiren besiciler küçükbaş hayvanlar 8-20 bin TL arasında, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 80 bin TL’den başlayıp 230 bin TL’ye kadar satmaya çalışıyor. Bayrama sayılı günler kala çiftçiler Canlı Hayvan Pazarı’nda en çok konuşulan ve tartışılan konu fiyatların yüksekliği olurken fiyatların geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100’ün üzerinde artış göstermesi nedeniyle pazarda beklenen satışlar ise gerçekleşmiyor. Kurbanlık fiyatları hem besiciyi hem de alıcıyı olumsuz etkilerken Şehrivan, canlı hayvan pazarında hem satıcıyı hem de alıcıyı dinledi. Besiciler satış yapamadıklarını ve piyasanın durgun olduğunu dile getirirken, alıcılar ise kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından dert yandı.
VANLI BESİCİ: HAYVANI ALDIĞIMIZ FİYATTAN DAHA DÜŞÜK FİYATA SATIYORUZ
Ekrem Çelik adlı besici, hayvanların satılmadığını belirterek, “Biz buraya satmak amacıyla 17 tane hayvan getirdik. Bir haftadır buradayız. Hayvanlarımız 10 bin liradan başlıyor 15 bin liraya kadar yükseliyor. Hayvanlara 5-6 ay baktık, besledik. Emek veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Hayvanlarımız satılmıyor. Elimizde kaldı. Aldığımız fiyattan daha düşük fiyata da satış yapıyoruz. Zarar ediyoruz. 12 bin liraya satacağımız hayvanı 8 bin liradan almak istiyorlar. Biz de bu şekilde zarar ediyoruz. Piyasa biraz durgun. Buradaki çoğu besicinin hayvanı elinde kaldı. Gelenler de fiyatlardan mustarip. Sonuçta biz de aylarca emek veriyoruz. Kar etmeyeceksek de ne diye bakalım hayvanlara” ifadelerini kullandı.
VATANDAN KÜÇÜKBAŞA YÖNELDİ
Bedran Yacan adlı besici satışların durgun olduğunu ve geçtiğimiz yıl büyükbaş hayvan alanların da bu sene küçükbaş hayvana yöneldiğini dile getirerek, “Biz bir haftadır buradayız. Uzak yerden buraya geldik. 100 hayvan getirdik. Hayvanlarımız 10 bin liradan başlıyor 14 bin liraya kadar var. Satışlar durgun. Piyasa pahalı. Geçen sene 7-8 bin liraya sattığımız koyunu bu sene 12-13 bin liraya satıyoruz. Ama kimse almıyor. Alıcı yok. Gelenler de imkânlarının olmadığını söylüyorlar. Gelirleri olmadığı için kurbanlık alamıyorlar. Bütçelerine göre 7-8 bin liralık koyun arıyorlar, onu da bulamıyorlar. Geçen sene büyükbaş hayvan alanların çoğu bu sene küçükbaş hayvana yöneldi. Satış yapamıyoruz. Son 2 iki bekliyoruz. Yaparsak belki o günlerde satış yaparız. Satamazsak da yaylaya götüreceğiz” dedi.
YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ VAR!
Şevket Yıldız adlı vatandaş, uzun süre arayıp uygun fiyatlı bir hayvan bulduğunu aktararak, “Hayvanımızı aldık. Saatlerdir kurbanlık hayvan arıyoruz. Hayvanı 85 bin liraya aldık. Onu da zor bulduk. Fiyatlar çok pahalı. Geçen sene 60 bin liraya bir kurbanlık hayvan aldık. 400 kilo geldi. Şimdi 1’e 1 zam gelmiş” diye konuştu. Hayvan Pazarı’na kurbanlık almaya gelen Bilal Aldemir adlı vatandaş fiyatların yüksek olmasından şikâyet ederek şunları söyledi: “Fiyatlar çok yüksek. Büyükbaş hayvan almaya geldik ama fiyatlar uçmuş. Geçen yıla göre fiyatlara yüzde 100 zam gelmiş. Ama piyasaya göre satıcılar da haklı. Her şeye zam geldi. Biz de mecbur bir şekilde alacağız.”
SATICI, MASRAFLARIN YÜKSEKLİĞİNDEN DERT YANIYOR
Vahdettin Adıgüzel adlı çiftçi satış yapamadıklarının altını çizerek şunları söyledi: “8 hayvan getirdim satmak için. Hayvanlara 4 ay baktık. Daha hiçbirini satamadım. Hayvanların tanesini 70-75 bin liraya satıyorum ama alan yok. Piyasa durgun. Kurbanlık hayvanlar bu sene fazla gitmedi. Gelenler de bütçelerinin yetmediğini söylüyor. Hayvanın da masrafı var. Bir torba yem 600 lira olmuş. Bir torba arpa 600 lira olmuş. Samanın kilosu 2 bin 500 lira. Çiftçi bu fiyatların, bu masrafın altından kalkamıyor. Eğer 2 gün içinde piyasa düzelirse hayvanlar satılır ama tersi olursa herkes zarar edecek. Hayvancılık yapmak zorlaştı.”
FİYATLAR DÜŞSE DE ALICI AZ
Faruk Tokyay adlı besici, piyasanın kötü olduğunu dile getirerek, “Hayvanımız 1 ton 20 kilo geldi. Bu hayvana yaklaşık 2-3 sene baktım. Emek verdim. Bildiğiniz üzere yem fiyatları çok yüksek. Bir hayvana bakmak eskisi gibi kolay değil. Piyasa berbat halde. Biz 230 bin liraya satıyoruz ama kimse alamıyor. Geçen sene bu fiyattan daha fazlaya gidiyordu. Bundan 2 ay önce 390 bin liraya gidiyordu biz 230 bin liraya satıyoruz ama alan yok. Çiftçi o kadar masraf yapıyor. Sabah erkenden geldiğimize değmiyor. Çok masraf yapıyoruz ama kar da edemiyoruz. Hayvancılık iyi gitmiyor. Saman, arpa, yem fiyatları çok pahalı. Bu pahalılıktan dolayı çiftçiler zarar ediyor. Böyle giderse çiftçiler hayvancılığı bırakacak. Çünkü masraf çok. Çiftçilere destekler verilsin” dedi.
YETİŞTİRİCİLERİN TEK SIKINTISI MALİYETLER
İsmet Fidan adlı besici, maliyetlerin yüksek olmasından dert yanarak, “Bugün 2 hayvanı satmak için getirdim. Her gün de geliyorum. Bugün satış yapamadım. İnsanlarımız hayvanı ucuza almak istiyor ama biz de o şekilde satış yapamayız. Çünkü bizi kurtarmıyor. Hayvancılık son yıllarda çok kötü. Hayvanımızı satana kadar burnumuzdan gelecek. Yem, saman alıyoruz. Her şey çok pahalı. Biz de kar yapmak zorundayız. Yemin torbası 600 liradır. Yeşil samanın kilosu 10 liradır. Kepek yine aynı şekilde çok pahalı. Hayvanı nasıl uyguna verelim? Kurtarmıyor. Hayvanların bakımı var. 3-4 sene beslediğimiz hayvanın ne kadar masrafı oluyor? Bunu hesap eden yok” ifadelerini kullandı.
VAN HAYVAN PAZARININ EN KABA TOSUNU SATILDI
Hayvan Pazarındaki en kaba hayvanı alan Alaattin Karataş adlı vatandaş, “Van Hayvan Pazarı’ndan en kaba tosunu biz aldık. 7 kişi birlikte bu kurbanlığı aldık. 200 bin liraya aldık. Et olarak 500 kilo var. Canlı olarak da 1 ton 100 kilo gelmiş. Kurbanda kesip dağıtacağız. Herkese hayırlı bayramlar dileriz” diye belirtti.