Van’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havadan bunalan vatandaşlar serinlemek için soluğu Van Gölü’nde alırken sık sık acı haberler de gelmeye devam ediyor. Boğulma vakalarına karşı uyarılarını yenileyen uzmanlar, Van Gölü’nde yüzmeye elverişli olmayan yerleri açıkladı.

UZMANLAR UYARIYOR…

Van Gölü’nde geçtiğimiz yılara göre en çok boğulma vakalarının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti. Van Gölü’nde boğulma vakalarının yaşanmaması için uyarılar yapan uzmanlar Van Gölü’nde yüzmeye elverişli olmayan yerleri açıkladı.

Van YYÜ Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü’nde yüzülmemesi gereken noktaları tek tek açıkladı.

Mustafa Akkuş

İŞTE VAN GÖLÜNDE YÜZÜLMEMESİ GEREKEN TEHLİKELİ NOKTALAR

Van Gölü’nde akıntı sistemleri özellikle; Tatvan ile Akdamar Adası açıkları, Akdamar adası açıkları ile Van körfezi açıkları ve Çarpanak Adası'nın da içerisinde yer aldığı Erciş iç körfezi kısmı yüzme için tehlikeli olduğunu açıklayan Akkuş; “Bu kısımlarda özellikle yaz aylarında rüzgarlı havalarda çok şiddetli akıntılar meydana geliyor. 3 bin 712 kilometre yüzey alanı ve maksimum 461 metre derinliği ile beraber devasa bir ekosisteme sahip Van Gölü’nde çok kuvvetli akıntı sistemleri var. Van körfezi olarak adlandırılan Akdamar Adası ile Tatvan arasında kalan kısımla Çarpanak Adası ve karşı kıyılar arasında kalan bu bölüm akıntılar ile beraber rüzgarlar ve sıcaklık farklarına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla özellikle yaz aylarında hızı 18 santimetre bölü saniyeye varan güçlü akıntılar oluşturan bu akıntılar büyük tehlike saçıyor.” İfadelerine yer verdi.

VAN GÖLÜ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Van’da 9 ilçede göçmen operasyonu: 113 düzensiz göçmen yakalandı Van’da 9 ilçede göçmen operasyonu: 113 düzensiz göçmen yakalandı

Van'da yaz aylarının gelmesiyle birlikte boğulma vakası haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 3 arkadaşıyla Van Gölü'ne giren 22 yaşındaki Ahmet Hilmi Hanalp kaybolduktan 9 gün sonra bulunmuştu. Dün yine Van Gölü’nde yeni bir boğulma vakası daha yaşandı. Serinlemek için Van Gölü’ne giren 3 arkadaştan 2’si boğularak hayatını kaybederken 1 kişi ise kaybolduktan 6 saat sonra bir balıkçının yardımıyla sağ olarak kurtarıldı. Uzmanlar, Van Gölü’ndeki güçlü akıntılara dikkat çekerken yüzmeye elverişli olmayan tehlikeli noktaları tek tek açıkladı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ZENÜN YEŞİL