ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün gelecek nesillere temiz şekilde bırakılması için çalışmalar yapılmaya devam ediyor. 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ gölün geleceği için büyük önem taşırken, bu kapsamda değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı da kirlilik başta olmak üzere dip çamur temizliği, doğal sit alanları ve katı atık yönetimi gibi konular masaya yatırıldı. 

VAN GÖLÜ’NÜN GELECEĞİ TEKRAR MASAYA YATIRILDI!

Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı toplantısı yoğun katılımla kentteki bir otelde gerçekleşti. Programa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van Vali Yardımcı Yücel Erdem, Bitlis Vali Yardımcısı Alay Yazıcı, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Özvan, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Ramazan Özcan Yıldırım, Edremit Belediyesi Başkanı İsmail Say ve çok sayıda kişi katılım sağladı. 

AMAÇ, VAN GÖLÜ’NÜ KİRLİLİKTEN KORUMAK

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, eylem planının amacını dile getirerek, “Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı neredeyse 3’üncü senesine girdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlayan bir süreci hep beraber yürütüp bugünlere kadar getirdik. Bizler bu projenin koordinatörlüğünü yapıyoruz. Çevre Bakanlığı’nın kıymetli ekibi de bu süreçte hep birlikte işin koordinesinde yer alıyorlar. Bu 3 yıllık süreç içerisinde çok önemli, çok değerli bir mesafe kat ettik.”

“KISA SÜREDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

“Amacımız uzun yıllar boyu kirlenmiş olan Van Gölü’nü maruz kaldığı bu süreçten korumak, gidişatı durdurmak, eksiklikleri gidermek, olanaklar ölçüsünde kirlilik unsurlarını bertaraf etmek, halkı bilinçlendirmek, doğal dokuyu korumak. Nitekim bu kısa sürede önemli adımlar attık. Amacımız, süreci sürdürülebilir şekilde sonuç alınıncaya kadar da devam ettirmek. Bu yüzden hızımızı azaltmadan eksiklikleri tamamlama gayreti içerisindeyiz. Tüm çabamız milli servetimiz olan doğa harikası Van Gölü’nü gelecek nesillere temiz şekilde teslim etmek. Bu gayretinizden dolayı her birinize teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü sayın Cumhurbaşkanımıza ve kıymetli eşi Emine Erdoğan’a arz ediyorum” dedi. 

EMİNE ERDOĞAN VAN GÖLÜ İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR!

Orhan, program hakkında bilgi vererek, “Çok önemli mesafe kat ettik. Van Gölü’nün en büyük kirleticisi olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisin, Van’da bulunan arıtma tesislerini gerçekleştirdik. 3-4 arıtma tesisinin dolayı olarak kirletici unsur halinde olan arıtma tesisinin ihalesi gerçekleşti. Dip çamur temizliği yapılıyor. Büyük mesafe aldık ama hala alınması gereken çok önemli bir mesafe var. Bitlis tarafında da aynı şekilde. Halkı bilinçlendirme konusunda aynı şekilde. Atık su yönetimi konusunda vahşi depolama merkezi, sıfır atık yönetimi, sıfır atık mavi eylem planı, dere ıslahı temizliği üzerinde çalışılması konulardır. Bunların hepsini bugün masaya yatırıp bunların çözüm yollarını arayacağız. Dayanışma içerisinde olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve eşi sayın Emine Erdoğan’ı süreçle alakalı bilgilendiriyoruz. Takıldığımız noktalarda kendilerinden yardım istiyoruz. En son Türkiye Belediyeler Birliği işin içerisine dahil oldu. Süreç içerisinde bizimle birlikte bu Havza Eylem Planının paydaşlarıyla birlikte olacaklar. Kendilerinin tecrübelerinden, imkân ve olanaklarından faydalanacağız. Van Gölü’nü gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakalım” ifadelerini kullandı. 

Apple’a büyük ceza! Apple’a büyük ceza!

VAN GÖLÜ İÇİN EPEY MESAFE KAT EDİLDİ!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ile öngörülen çalışmalar 2020 yılında başladı. Bu çalışmalar epey mesafe kat etti. Önemli olan konular çözülmüş oldu. Hala devam eden çalışmalar var. Alınması gereken tedbirler var. Kat etmemiz gereken epey yol var. İş birliği ile bunları hep birlikte yapacağız. Bugünkü toplantının 5’incisini gerçekleştiriyoruz. Birkaç toplantı sonrası sorunlar minilimize olacak. Daha temiz bir Van Gölünü görmüş olacağız. Temiz bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı. Van Merkezi Biyolojik Arıtma Tesisi devreye girdi. Arıtmayı yapıyor” ifadelerini kullandı. 

​​​​​REKTÖR ŞEVLİ: VAN GÖLÜ’NÜ TURİZMDE KULLANMALIYIZ

Programda konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Bugün burada çok kıymetli bir toplantı yapıyoruz. Çok kıymetli bir çalışma. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle sıfır atık projesini hayata geçiriyoruz. Bununla ilgili bütün çalışmalarımızı yaptık. İnşallah yakın zamanda bunun da açılışını yapacağız. Van YYÜ, 100 bine yakın nüfusu var. Biz de 3 merkez belediye ile birlikte 4’üncü belediye sayılabiliriz. Üniversitenin ciddi bir nüfusu var. 2019 yılında bir çöp aracı alabilmek için Cumhurbaşkanı Stratejiye yazdık ama araç alımına kesinlikle müsaade edilmedi. Kendi çözümüzü bir araçla taşıyoruz. Defaten Çevre ve Şehircilik Genel Müdürlüğüne, Bakanlığa yazdık. Bir çöp aracını üniversiteye veremeyiz dediler. Tuşba Belediyesi üzerinden verilmesini istedik ama olmadı. Bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Van Gölünü turizmde kullanmazsak o da ayrı sıkıntı. İnsanlarımızın Antalya’da gibi, başka bölgeler gibi gölü kullanması lazım. Göl kıyısına hukuki süreçlere uygun, arıtması tam yapılmış gölü kirletmeyecek tesislerin de yapılması lazım ki insanlar gölü kullanabilsin. Bu toplantı çok kıymetli. Hepinize Vanlılar adına çok teşekkür ediyorum” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun