Radyoaktif bir element olarak Uranyum dünya çapında oldukça zengin bir yer altı kaynağıdır.

Temel kullanım alanı nükleer yakıt olarak kullanılan uranyum maddesi bunması zor bir maddedir.

URANYUM MADDESİ İLK NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Van'daki aşiret düğününde Türkiye rekoru kırıldı! Van'daki aşiret düğününde Türkiye rekoru kırıldı!

Uranyum, radyoaktif bir kimyasal elementtir. Simgesi "U"dur. 1789 yılında Martin Heinrich Klaaproth tarafından keşfedilmiş ve 1841 yılında Eugene-Melchior Peligot tarafından izole edilmiştir. Uranyum ilk zamanda radyoaktivite ile ilgili fazla bilgi sahibi olunmadığından diğer elementler gibi zannedilse de, 1896 yılında bilim tarihinin önemli isimlerinden olan Dimitri Mendeleyev’in çalışmalarıyla radyoaktif bir element olduğu ispatlanmıştır.

URANYUM MADDESİ NEDİR?

Temel nükleer yakıt hammaddesi olarak kullanılan günümüzde nükleer güç santrallerinde en önemli yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğadaki uranyumun binde yedisi (%0.71) bölünebilme yeteneğine sahip (fisil) Uranyum-235 izotopu içerir. Doğal uranyumlu yakıt ağır su (döteryum-hidrojenin bir izotopu) ile soğutulan reaktörlerde kullanılmaktadır. Hafif su ile soğutulan reaktörlerde ise zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanılmaktadır. Zenginleştirilmiş uranyum, doğal uranyum içindeki Uranyum-235 izotopu oranını artırmak amacıyla zenginleştirme işlemi ile elde edilmektedir.

VAN GÖLÜ’DE PİYASA DEĞERİ 7.5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE URANYUM VARDIR

Tatvan Kaymakamlığı verilerine Van Göl’ünde 2015 yılında yapılan araştırmada yaklaşık 50 ton Uranyum maddesi bulunurken piyasa değeri yaklaşık 7.5 milyar dolar olarak belirlendi.

 Nükleer yakıt maddesi olarak kullanılan Uranyum, günümüzün en önemli maddelerden biridir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ZENÜN YEŞİL