Van şehri, Türkiye’nin orman varlığı bakımından en fakir kentlerin başında geliyor. Yeşili en az olan kentte ormanların azlığı kadar yeşil alanların azlığı da dikkat çekiyor. Son yıllarda kent genelinde millet bahçeleri, parklar, bahçeler yapılsa da bu alanlar bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kuruyup gidiyor. Ekilen ağaçların sulanmadığı; park, bahçe ve peyzaj yapılan alanların ilgisiz kaldığı kentte kuruma süreci devam ederken kentin dört bir yanında kuruyan, sararan solan manzaralar paylaşılıyor. Yıllardır gündeme gelmesine rağmen bu konuda adım atılmazken, çevreciler ise ilgili kurumlara çağrı üstüne çağrı yapmaya devam ediyor.

VEDAŞ’tan örnek olacak sosyal sorumluluk projesi! VEDAŞ’tan örnek olacak sosyal sorumluluk projesi!

Türkiye yüzölçümünün 29,8’i orman örtüsüyle kaplıyken, orman alanları da arttırılmaya devam ediliyor. Ülkede bazı iller orman varlığının fazlalığı ile bazıları ise yeşilinin az olması ile gündeme geliyor. Orman varlığının azlığı ile sık sık gündeme gelen illerden biri olan Van; Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, yüzde 2’lik orman varlığı ile Türkiye’nin en az yeşiline sahip 4’üncü ili oldu. Orman varlığının yetersizliğinin yanı sıra Van’da dikilen ağaçlar ve yeşillikler de korunmuyor. Kentteki kurum, kuruluş ve STK’ların toprakla buluşturduğu fidanlar sulanmadığı için zaman içerisinde kuruyor. 

KURU VE ÇORAK GÖRÜNTÜLER TEPKİ ALIYOR

Şehrivan'ın son yıllarda en sık gündeme getirdiği konuların başında gelen kentteki yaşam alanlarının bakımsızlığı devam ediyor. Son birkaç yıldır sık sık konuşulan konuyla ilgili adım atılmazken özellikle Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında olan bölgelerdeki kötü görüntüler vatandaşların da radarına takılıyor. Van'ın Karayolları sorumluluğunda olan Van-Erciş Karayolu, İpekyolu Caddesi, Van-Bitlis Karayolu gibi alanlardaki bakımsız görüntüler sürerken vatandaşlar kent genelinde kaderine terkedilen bir dizi diğer alanlardan görüntüler paylaştı. Son birkaç yıldır daha çok Otogar Kavşağı, Emniyet Müdürlüğü Kavşağı gibi alanlar gündeme gelirken, özellikle Tuşba ilçesi sınırlarında bulunan alanlardaki bakımsız görüntülerin sayısı her geçen gün artıyor.

ÜNİVERSİTE KAVŞAĞINDAKİ GÖRÜNTÜ KÖTÜ!

Erciş yolu boyunca sararmış otlar, çöp içindeki kaldırımlar geçtiğimiz yıl da çok gündem olurken bazı vatandaşlar sosyal medyada bu alanların son çekilen görüntülerini paylaştı. Fotoğraflarda Van YÜzüncü Yıl Üniversitesisi'nin kavşağında bulunan kavşaktaki otların tamamen kuruduğu ve kavşağın harabe bir halde oludğu görüldü. Aynı zamanda o kavşakta çöplerin bulunduğu ve civardaki tüm alanların da benzer şekilde sararmış ve adeta çimin kalmadığı bir hale geldiği görüldü. Aynı vatandaşlar cadde boyunca farklı görüntüler de paylaşarak Van Sanayi Sitesi, Marangozlar Sitesi gibi alanlarda da manzaranın aynı olduğunu gösterdi. Bölgeden fotoğraflar paylaşan vatandaşlar, o çirkin manzaralar ile ilgili olarak şu ifadeleri paylaştı; "Eski ve yeni sanayi siteleri marangozlar dahil içler acısı durumda çevreleri, buraları için de bir temizlik seferberliği başlattınız nasıl olur? Ayrıca sanayi yolları ve kavşakların hali de içler acısı yeşilden peyzajdan yoksun bunlarda gözden geçirilmesi lazım."

VAN’DA DİKİLEN AĞAÇLAR DA SAHİPSİZLİKTEN KURUYOR!

Van Orman İşletme Müdürlüğü’nün işlevsiz olduğu ve yeterli çalışmaları yapmadığı da kentte sık sık tartışılan konulardan biri olurken, bu sorunlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Çevre (Van ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık kentin bu sorunu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentte dikilen ağaçların sahipsiz bırakıldığını ve korunmadığını belirten Kalçık, “Belki de Türkiye’nin en büyük orman tabelaları Van’dadır. Her ilçede ormanlık alan var ama içinde ağaç yok. Kurubaş’ta kent ormanı var ama içinde orman yok. Çok büyük ve güzel bir alan. Olağanüstü güzellikte olan bir yerdir ama dikilen ağaçlar yeterince korunmadığı için bu ağaçlarımız yok olup gidiyor. Canlarımız yok oluyor.”

MARİFET AĞACI DİKMEK DEĞİL, BAKMAK DA LAZIM!

“Bir ağacı dikmek marifet değil. Marifet toprakla buluşturulan ağaçların bakımının yapılması. Bu canları korumak lazım. Popülizm yapmak adına Van’da ağaç, fidan dikimi oluyor. Bu ağaçlar korunmadığı için de yok olup gidiyor. Bu anlamda ağaç diken herkes bunu takip de etmeli. Yeşili önemsememiz gerekiyor. Coğrafyamız ormanlık alanlar için çok elverişli bir coğrafyadır. Edremit’ten ta YYÜ’ye kadar ve Erek Dağının hepsi ormanlaştırılsa Van dünyanın en güzel şehri olur” diye aktardı. 

BAŞKAN KALÇIK’TAN BELEDİYELERE VE KURUMLARA ÇAĞRI!

Van’da ağaçların korunması gerektiğinin altını çizen Kalçık sözlerini şöyle tamamladı: “Van’da ağaçlar önemsenmediği için korunmuyor. Yoksa fidan edinmek çok zor değil. Maalesef dikilenler korunmuyor. Van’da herkes mutlaka yeşilin önemini kavramalı. Okullarda, camilerde, dükkânlarda… Her yerde yeşilin vazgeçilmez olduğu, hava ve su kadar önemli olduğu anlatılmalı. Kurum ve kuruluşlar buna yönelik çalışmalar yapmalı. Belediyeler bu konuda duyarlı olmalı ve kişi başına her yıl fidan dikimi olmalı. Ama bakmak ve korumak şartıyla. Yeşil Van olması için herkes bir çaba içerisinde olmalı. Güç birliği ile yeşil bir Van için çaba sarf edilmeli. İnsanlarımız da bu konuda duyarlı olur.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ