İnanç turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Van Gölü’ndeki Akdamar Kilisesi’nde 2010 yılından bu yana süren Ermeni Ayini 12. kez düzenlendi. Her yıl yüzbinlerce kişiye ev sahipliği yapan Akdamar Adası’ndaki aynı isimdeki kilisede düzenlenen ayine dışardan gelen ziyaretçilerin ve kentten vatandaşların katılımı yoğun olurken kurum, kuruluş ve STK’lardan katılımın hiç olmaması dikkatlerden kaçmadı. Ayin için gelenlerin yoğunlukta olduğu tören öncesi herhangi bir tanıtım ve organizasyon da olmazken Kurumlardan, belediyeler, kuruluş ve STK’lardan katılım olmadı. Kenti temsilen törende sadece Van TSO Meclis Başkan Vekili yer aldı. Çoğunluğu yurt dışından gelen Ermeniler ise ayin töreni için barış mesajı vererek 12’inci kez yapılan ayinde dualar etti.

12’NCİSİ YAPILAN AYİN VAN’DA GERÇEKLEŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'ndaki kilisede bu yıl 12’ncisi yapılan ayin Van’da gerçekleşti. Gevaş ilçesindeki iskeleden sabah saatlerinde, beraberindeki din adamlarıyla adaya gelen Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, yardımcısı Rahip Kaspar Garabetyan ve Kıdemli Peder Drtad Uzunyan bir süre ziyaretçilerle sohbet etti. Akdamar Kilisesi'nde Türkiye Ermenileri Patrikliğine mensup din adamları ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilen ayini Uzunyan yönetti. Katılımcıların mum yaktığı, dua ettiği ve ilahiler okuduğu ayine başkanlık yapan Maşalyan, gazetecilere, yıllık ayinlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Van’da büyük operasyon! Milyonlarca liralık telefon ele geçirildi Van’da büyük operasyon! Milyonlarca liralık telefon ele geçirildi

85. TÜRKİYE ERMENİ PATRİĞİ MAŞALYAN: YURT DIŞINDAN PEK ÇOK KİŞİ AYİNE KATILDI

Ayinin ardından açıklamalarda bulunan 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, “Amerika'dan, Ermenistan'dan, Almanya'dan, dünyanın pek çok yerinden gelen haç ziyaretçileri ile birlikte geleneksel ibadetimizi yaptık. Yüreğimiz mutlulukla dolu. Akdamar Adası'na her geldiğimizde buranın imarının daha da yetkinleştiğini görüyoruz. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Sayın Van Valisi Ozan Balcı'ya ilgileri ve gösterdikleri ihtimam için teşekkür ediyorum. Geldik ve huzur içerisinde ibadetimizi gerçekleştirdik. Bu gibi tarihi yerler ülkenin büyük kazancı. Bu toprakların çok renkli, çok kültürlü geçmişine tanıklık ediyorlar. Bunların korunması ve turizme açılması herkes gibi bizim de en büyük temennimiz” ifadelerini kullandı.“AYİNE GEÇEN SENENİN 2 KATI İNSAN KATILDI”

Van’a yerleşen ilk Ermeni olan ve ayinin düzenlenmesi süresinde çok büyük emeği olan Gayane Gevorgyan, duygularını paylaşarak, “2015’ten bu yana Van’da yaşıyorum. Yıllardır Van’da Ermeni ayini düzenleniyor. Nasıl hissettiğimi anlatamıyorum, çok güzel bir his. Sadece yaşamak lazım. Çok mutlu olduk. Gurur duyduk. Senede bir kere de olsa bu ayinin düzenlenmesi hepimizi çok mutlu ediyor. 12’nci ayin gerçekleşti. Çok iyi hissediyorum. Geçen seneye göre çok kalabalık. Geçen senenin 2 katı insan var burada. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok kişi ayin için Van’a geldi” diye konuştu.

“VAN HALKININ BİZE KALBİ, KAPISI HEP AÇIK”

Gevorgyan, harabe kiliselerin de onarılması gerektiğini belirterek, “Van’da bir güven ve huzur var. İnsanlar bu huzuru görünce buraya geliyorlar. Van’daki harabe kiliselerin de onarılması için birçok yere başvurduk. Umarım onlar da bu halden kurtarılacak. İnsanlar kiliselerin onarıldığını görürse merak edip daha çok Van’a gelir. Van halkı bizi seviyor. Van halkının bize kalbi, kapısı hep açık. Gelin seneye 13’üncü ayinde çok daha kalabalık bir şekilde bir araya gelelim” diye konuştu.

“AYİN BARIŞ VE HUZURA VESİLE OLSUN”

İsviçre’den Van’a ayin için gelen Filiz Hadad, ayinle ilgili duygularını paylaşarak, “Çoktan beri gelmek istediğim bir kiliseydi Akdamar Kilisesi. Van’a ilk defa geldim ve kiliseyi görme imkânım oldu. Çok mutluyum. Atmosfer çok güzel. İnsanın içi huzurla doluyor. Bizim arkadaşlarımız mutlu oldular. Yeni gelenler duygulandılar. Çok şükür ki Akdamar Kilisesi hâlâ ayakta ve biz buraya gelip yılda bir kez de olsa bir mum yakabiliyoruz. Ayin çok güzel geçti. Barış ve huzura vesile olsun” ifadelerini kullandı.  

AYİNİN BİRKAÇ KEZ YAPILMASI TALEBİ…

Ermenistan’dan Van’a ayin için gelen Viktorya Hakobyan, hissettiklerini anlatarak, “Geçen sene de ayine katıldım. Bu sene de katılmak istedim ve geldim. Duygularımı anlatamam. Çok farklı duygular yaşıyorum. Keşke yılda bir kere değil de birkaç defa düzenlenseydi. Hepimiz için Allah birdir. Biz insanlara farklı gözle bakmıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde savaş olsun istemiyoruz. Huzur istiyoruz. Van çok güzel bir şehir. Van’ı çok seviyorum. Akdamar Kilisesi de çok güzel. Dünyadaki her yer güzel tadını çıkarabilene. Ayin güzellik ve huzura vesile olsun. Dünyanın hiçbir yerinde savaş olmasın” dedi.

“BUGÜN BURAYA BERABER OLMAYA GELDİK”

Sevim Taşçiyan, ayinin her zaman olması talebinde bulunarak, “Çok güzel duygular hissediyorum. Sevinçliyim. Duygulandık. Cennetten bir yer burası. Bütün kiliseler tepelerde yapılmış. O zaman ücretsiz bir şekilde inananlar tarafından yapılmış. Bütün malzemeleri sırtlarında taşımışlar. Şimdi her şey menfaat oldu. Türkiye çok güzel bir ülke. Keşke ayin her zaman olsa. Çok mutluyuz. Bugün buraya beraber olmaya geldik. Devletimize de çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.VAN ZİYARETÇİLERİ BÜYÜLEDİ

Diyarbakır’dan Van’a ayin için gelen Ebru Kaputluoğlu, yılda birkaç defa ayinin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Bugün burada 12’nci Ermeni ayini düzenlendi. Çok muhteşem bir duygu. Tarif edilemez. Daha önce ayine hiç gelmedim, ilk defa geliyorum. Herkesin gelip görmesi gerekiyor. Muhteşem bir ortam var. Yılda birkaç defa düzenlenmesi gayet güzel olur. Van muhteşem bir şehir. İnsanlar mutlaka Van’a gelip, gezip, görmeli. Van 2’nci İstanbul diyebilirim. O kadar ki güzel bir şehir. Akdamar Kilisesi de kutsal bir kilise. Mutlaka herkes gelip kiliseyi görmeli” dedi.

KENT ADINA SADECE VAN TSO TÖRENE KATILIM SAĞLADI

Ermeni Ayinine Van Ticaret ve Sanayi Odası adına katılım sağlayan Meclis Başkan Vekili Faruk Altınal, bu tür programların sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Akdamar Kilisesi tarihimizin bize bıraktığı bir zenginlik. Akdamar Adası hem bizim için önemli bir turizm kaynağı hem de Ermeniler için çok önemli bir inanç merkezi. Van’ın turizme ihtiyacı var. Özellikle inanç turizmine ihtiyacımız var. Böyle bir organizasyonun yapılması bizim için çok önem arz ediyor. Biz de bugün bu ayine Van TSO olarak katılım sağladık. Maalesef bizden başka da kimseyi göremedim. Bu tür programların sahiplenmesi lazım. Van hepimizin” şeklinde konuştu.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ