ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM
Türkiye’nin mücevher ihracatındaki başarısı her geçen yıl artıyor. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, ülke mücevher ihracatı 5 milyar 855 milyon 656 bin dolar olurken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde kentlerinden biri olan Van’da 2022 yılında en çok artış gösteren sektör mücevher oldu. TİM’in verilerine göre, Van geçen yılın ocak-aralık döneminde mücevher ihracatında yüzde 1609,9 artış gösterdi.
BU ORANLAR ÇOK ŞAŞIRTTI!
Türkiye'de değerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde arttı. Bu artışla birlikte Türkiye'nin endüstrideki sıralaması yükselirken, ülke bu konuda lider ülkelerden biri haline geldi. Ülke altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alırken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden olan Van da bu anlamda iyi bir başarı elde etti. Van’da 2022’de ihracat, her ne kadar beklenen rakamın altında gerçekleşse de mücevher sektörün de artış yaşandı. Van’da, geçen yılın ocak-aralık döneminde mücevher sektörü yüzde bin 609,9 artış göstererek ihracatı en çok artan sektör oldu. Mücevher sektöründe dünya devi olan Hindistan ve Polonya’ya mücevher ihracatı yapan ve bu anlamda yüzde 100’ün artış gösteren Van’ın bu anlamdaki başarılı gidişatı devam ederken konuyla ilgili Şehrivan’ın görüşlerini aldığı Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, sektörün iyi bir başarı elde ettiğini dile getirdi.
ALTINAL: RAKAMLAR UMUT VERİYOR!
Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, iki ülkeye ihracat yapıldığını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Parada ağır ve yükte hafif dediğimiz mücevherat sektöründe daha önceki yıllar Van’ın her hangi bir ihracatı bulunmuyordu. Ancak 2022 yılında iki tane firmamızın mücevherat grubuna giren bir ihracatları oldu. Bu ihracatların biri Hindistan ve diğeri de Polanya’ya oldu. Rakamları çok iyi olmasa da bizim için umut veriyor. Çünkü bundan sonra bir ışık bulunuyor. Aslında esnaflarımız Van’dan dünyanın farklı ülkelerine ihracat yapabiliyor. Yüzdelik oranda en çok artış gösteren mücevherat sektörü hem bizi gururlandırdı hem de bunu yapan firmalar birer başarı gösterdi. Türkiye ağır kalemlerde altın ve mücevherat ihraç eden bir ülke değil. Bu anlamda bu sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Mücevher ihracatının Van ekonomisine katkı sunduğu söyleyen Altınal, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemlerde de çok fazla sayıda ve çok fazla ülkeye ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Artış konusunda birinci sırada yerini mücevherat en çok ihraç ettiğimiz ürün değil. Van’ın topraklarında keşfedilmiş bir madenimiz yok, bundan dolayı da halk bu konuda bilgi sahibi olmayabilir. Alışıla gelmiş bir sektör olmadığından dolayı insanlarımız ihracattan haberleri yok. Tekstil, hazır ve giyim ve diğer birçok kalemde fabrikalarımız bulunuyor ama bu tür sektörler biraz geri planda kalmış. Dünya ve ülke piyasasına hitap edecek bir imalathanelerimiz ve üreticilerimiz yok. Ancak bunlara rağmen bu iş yapıldıysa bu işi yapan arkadaşların takdir edilmesi gerekiyor.”
“VAN ELDE ETTİĞİ BAŞARIYI İYİ KULLANMALI”
Mücevher sektörünün gündemde tutulması gerektiğini belirten Altınal, “Dünyanın en çok altın tüketimi olan Hindistan’a mücevherat grubuna giren ürünler satmak başarıdır. Bu sektör geliştirilebilir, Van olarak da bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Sektörel bazda destek verilebilir. Bu sektörde olan firmalarımızı devletin imkan ve desteklerinden haberdar etmemiz gerekiyor. Türkiye’nin uluslararası pazarda yurt içi ve yurt dışında desteklediği fuarlar var. Bunların içerisinde takı ve mücevherat fuarları da bulunuyor. Bu fuarlara katılım sağlandığı zaman harcamaların yüzde 70’ine kadar ticaret bakanlığı destekliyor ve kimse bunlardan haberdar değildir. Bununla ilgili seminerler de veriliyor ve ne yazık ki kimse tarafından rağbet görülmüyor. İnsanların yeni şeylere olan merakları oldukça düşük. Bir pazarı genişlemek istiyorsanız bu tür etkinlere katılım sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
ALTINAL: MÜCEVHERDE 30 BİN 600 DOLAR İHRACAT YAPILDI
Altınal, “Ham olan üründen işlenmiş ürün çıkartılıp pazarlıyorlar. Buradan giden ürünler ise mücevherat grubu ve mücevherat aksesuarı diye geçiyor. Gümüş işçiliği, işlenmiş altın ve kullanıma hazır bir hale getirilmiş farklı bir üründe ihracat edilmiş olabilir. İstatistiklere baktığımız zaman geçmiş yıllara oranlar yüzde bin 609 artış gözüküyor. Çünkü önceki yıllarda hiç ihracat bulunmadığı için yüksek bir yüzdelik yaşanmış. Bunun yanında iki firma 30 bin 600 dolar civarında bir ihracat yapmış. Çok iç açısı bir rakam olmasa da Van’dan bu sektörlerden ihracat yapmamız çok önemlidir” diye ekledi.
“BÖLGE OLARAK ELE ALIRSAK BİR ÇALIŞMA YAPILABİLİR”
Hindistan’da düğün sezonu açıldığında dünya altın piyasasında hareketlik olduğunu ifade eden Altınal, pazar içinde cazibeli bir merkez olduğunu söyledi. Altınal, “Farklı sektörlerde bölge olarak bizim ARGE çalışmalarımız var. Bölgemizde bulunan firmalardan grup oluşturup 3 yıl süren bir proje dahil ediyoruz. Önce bir dış ticaret eğitimi veriyoruz ve bakanlık onayı altından sonra hedef pazarları nerelerdeyse oralara ürün satacaklarsa bizde o firmaları oralara götürüyoruz. Alıcı ile ikili iş görüşmesi gerçekleştirip, fuar alanlarını gezdiriyoruz. Van’da bu sektör üzerinden bir ARGE projesi hazırlamamız imkansız, çünkü Van’da bu ürünü üretip satacak 20 tane firmamız yok. Bölge olarak ele alırsak bir çalışma yapılabilir.”
ALTINAL: AL-SAT YÖNTEMİYLE İHRACAT YAPILIYOR
Altınal, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı ticari işlemlere kapalı olduğu için ticarette düşüş yaşıyoruz. Ülke ekonomisine katkımız mutlaka vardır ama azlık ve çokluk kısmı ise tartışılır. Çok iyi ihracat rakamlarımız yok ve bunun da birçok etkeni var. Üretime dayalı ihracatımız da az. Al-sat yöntemiyle ihracat yapılıyor. Ülkede çok iyi sıralamalarda maalesef yer alamıyoruz. Bu durumda ne işimizden ne ticaretimizden biri soğutmayacak. İhracat Türkiye’ye doğrudan sıcak paranın girişi demektir. Ülke ekonomisi için önem arz eden bir sektörden söz ediyoruz. Ticaret bakanlığının da ihracata yönelik büyüme hedefi var. Dolayısıyla hem kent hem de ülke için önemi büyük bir sektördür. Enerji ve petrol konusunda dışa bağımlı bir ülkeyiz, dışarıdan ürün aldığımız zaman cari açığımız artıyor. Bundan dolayı da ihracata yönelmemiz gayet yerinde bir durum olacaktır.”