Teknolojinin her geçen gün daha da geliştiği dünyada dijitalleşme de önem kazanıyor. Pandemiden sonra dijitalleşmenin önemi ve hayatı ne kadar kolaylaştırdığı gözler önüne serilirken, dijitalleşme Türkiye için özellikle son yıllarda büyük önem kazandı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital dönüşüme yatırımlar yapılırken, Van’da dijitalleşmeye yönelik bir program düzenlendi. Van’da; KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla TÜRKONFED’in önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile düzenlenen Dijital Anadolu Projesi’nin 6’ncı dönemindeki ikinci toplantısı yapıldı. DOĞUSİFED ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, KOBİ’lerin verimliliğini artıracak nitelikli dijital dönüşüm hakkında bilgi verildi.

VAN’DA DÜZENLENEN DİJİTAL ANADOLU PROJESİ’NE YOĞUN İLGİ!

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının ikinci buluşmasını Van’da gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini ise Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’u kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) üstlendi. Etkinliğe proje paydaşları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri ve iş insanları katılım gösterdi.

“VAN’DA OLMAKTAN İNANILMAZ MUTLUYUM”

Programın açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Van’da olmaktan mutlu hissettiğini dile getirerek, “Ben Anadolu çocuğuyum. Her Anadolu’nun farklı bir şehrine gittiğimde heyecanlanırım. Biz çok heyecanlandık. Bu güzel ekip Van’a olan sevgisini ve ülkeye olan inancını yeni dijital dünyanın ne kadar kıymetli olduğunu buradaki dostlarla paylaşmak için geldi. Burada olmaktan inanılmaz mutluyum. Türkiye’yi bir dijital üssü haline getirmek ve KOBİ’lerimin teknolojik kapasitelerini arttırmak amacıyla 2018 yılında başladığımız Dijital Anadolu Projesi’nde yolculuğumuza devam ediyoruz” dedi.

“DEĞİŞİMİN HIZI BAŞ DÖNDÜRÜYOR”

Sönmez, Cumhuriyet’in 100. yılı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Cumhuriyet’in 100. yılını büyük bir coşkuyla kutlarken kurucumuz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85’inci yılında 7’den 70’e milyonlar tüm renkleriyle Ankara’ya koştu. Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anarken Cumhuriyet kuşağının yetiştirdiği bizlere düşen en büyük sorumluluk Cumhuriyetimize ve kurucu değerlerimize sahip çıkmaktır. Cumhuriyetimiz bir yönetim biçiminin ötesinde temelinde zamanın ruhunu yakalama ve onu şekillendirme devrimidir. Cumhuriyet eğitimden sağlığa, gençlikten kadın haklarına muazzam bir atılımın layık, çağdaş, demokratik devlet anlayışının Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma vizyonu hem adı hem de eylemidir. Bu doğrultuda önümüzdeki 100 yılda vereceğimiz mücadele ilk 100 yıldan daha da kolay değildir. Çünkü değişimin hızı özellikle pandemi ve sonrasındaki süreçte baş döndürücü bir hıza dönüşüyor” diye aktardı.

“VERİMLİLİK KOBİ’LERİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU”

Sönmez, ikiz dönüşüm olarak adlandırılan dijitalleşme ve yeşil dönüşümün birbiriyle iç içe geçtiğini söyleyerek, “Bugün yeşil dönüşümden bahsettiğimizde içinde dijitalleşmeyi de barındırıyor. Dijital dönüşüm olmazsa yeşil devrimin beslenmesi mümkün değil. Ülkemizde hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz pahalılık ve maliyetler gibi mevcut süreçlerden memnun değilse burada esas sorun verimlilik düzeyimizdedir. Bugün büyük işletmelerin ortalama iş gücü verimliliği mikro işletmelerin yaklaşık 5,5, küçük işletmelerin ise yaklaşık 2,3 katı. Aradaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor. Verimlilik sadece KOBİ’lerimizin değil son dönemde büyük firmalarımızın da en önemli sorunu. İSO 500 listesinde yer alan firmalarımızın verimliliğinde de son 5 yılda yüzde 8’lik bir kayıp yaşandığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

SÖNMEZ: İKİZ DÖNÜŞÜMDE DE YOLA ÇIKIŞ ANAHTARIMIZ DİJİTALLEŞMEDİR

Dijitalleşme ile yeni tanışan KOBİ’leri desteklemeye devam edeceklerini belirten Sönmez, “Ekonomimizin bu ciddi verimlilik sorununu ikiz dönüşümle aşabilir, bu sayede yüksek katma değerli refah düzeyine ulaşabiliriz. İkiz dönüşümde de yola çıkış anahtarımız dijitalleşmedir. Bu nedenle teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize aşılamamız gerekiyor. Projemizin yeni döneminde tıpkı ilk dönemde olduğu gibi dijitalleşme ile yeni tanışan KOBİ’leri desteklemeye devam edeceğiz. Ancak bununla birlikte dijital dönüşüm ile tanışmış KOBİ’lerimize nitelikli dijital dönüşümü anlatacağız. Bu kapsamda veri analitiği, yapay zekâ, robot teknolojisi ile üretim-yönetim-nitelikli insan kaynağı gibi süreçlere odaklanıyoruz” diye konuştu.

“MOBİL KANALDAN HIZLI BİR DENEYİMLE KESİNTİSİZ OLARAK ALABİLMELERİNİ SAĞLADIK”

KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirme sürecinde ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmak için çalıştıklarını belirten Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer, “Pandemi sonrası müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bu kapsamda işlerini hızlandırmalarına yönelik çözümler geliştiriyor, yeniliklere imza atıyoruz. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık” dedi.

“KOBİ’LER İÇİN AVANTAJLI PAKETLER OLUŞTURDUK”

Bozer, “Ayrıca KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu gerçekleştirdik. Bu teknoloji sayesinde de KOBİ’ler günlük finansal işlemlerini, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyor. Sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İŞ GÜCÜ VE MALZEME MALİYETLERİ YÖNÜNDEN REKABETÇİ OLMAK YETERLİ OLMUYOR”

Günümüzün piyasa koşullarında rekabetçiliği etkileyen çok fazla faktör olduğuna vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, “Artık sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak yeterli olmuyor. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasayla buluşturabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda, doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. Özellikle veri analitiği, dijital dönüşüm sürecinde işletmelerin verimliliğini etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Çünkü dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelerin tüm süreçlerinde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyecek. Siemens Türkiye olarak TÜRKONFED'in Türk sanayisinde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanındaki tüm birikim ve çözümlerimizi KOBİ'lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve desteklemek üzere sunmaya hazırız” diye belirtti.

Kontrolden çıkan otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 3 yaralı! Kontrolden çıkan otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 3 yaralı!

“VAN’IN, BÖLGEMİZİN VE DE ÜLKEMİZİN BÜYÜK FOTOĞRAFINDA BULUŞMA ÇABASINDAYIZ”

Programda konuşan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, “Ülkemizin en büyük bağımsız İş dünyası sivil Toplum Kuruluşu TÜRKONFED’in bölgesel federasyonu DOĞUSİFED olarak, Doğu-Batı arasında ticari köprülerin kurulması ve güçlendirilmesi amacı ile ortak akıl ve uzlaşı kültürü temelinde; evrensel değerler çerçevesinde Van’ın, bölgemizin ve de ülkemizin büyük fotoğrafında buluşma çabasındayız. Kalkınma yolunun Anadolu’dan geçtiği bilinciyle, dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm konularında yoğun olarak çalışıyoruz. Dijitalleşen KOBİ’lerimiz ile bölgemizi geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz. Küresel rekabette teknolojiyle birlikte yaşanan paradigma değişikliği, bölgemiz için hem bir risk hem de fırsat teşkil ediyor. Çağa ayak uyduramayan işletmelerin, sürdürülebilirliği imkânsız görünüyor. Ancak zamanında aksiyon alan, stratejilerini oluşturan işletmelerin rekabetçilikte öne geçtiğini biliyoruz” diye aktardı.

ERBAY: DİJİTALLEŞME, İŞLETMELERİN KÜRESEL DÜNYADA ADAPTASYON SAĞLAMANIN VAZGEÇİLMEZİ HALİNE GELMİŞTİR

Erbay, dijitalleşmenin önemine değinerek şunları aktardı: “Buharlı makinelerin icadı ile “Kas Gücü” yarı endişeli bir şekilde kenarda durmuş, mekanik güç devreye girmişti. İnternet ve bilgisayarların icadı ile akıl gücü hayretler içerisinde selama durmuş, “yapay zekâ” (dijitalleşme) devreye girmiştir. Gelinen noktada dijitalleşme, işletmelerin küresel dünyada adaptasyon sağlamanın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Öyle ki, bazı ülkelerde, dijital ekonomi GSYH’larının yüzde 60 oranını aşmıştır. Global e-ticaret hacmi 2022 yılında yaklaşık 17 trilyon dolar olarak ölçülmüştür. Dünya dönüyor! Dijitalleşiyor, değişiyor ve değiştiriyor. Peki ya biz? Bu değişimin neresindeyiz? Bölge olarak, halen elle koyun sağıyor, kırklık ile yun kırpıyor, kürek ile patates ekiyor ve ilkel sulamaya ısrarla devam ediyoruz. Gelinen noktada, ne tarım ve hayvancılık yapabildik, ne de silikon vadisi olabildik. İki derede bir arada kaldık.”

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM, AKILLI TELEFONLARLA SOSYAL MEDYADA VAKİT ÖLDÜRMEK İLE DEĞİL, SEKTÖREL DİJİTALLEŞME İLE MÜMKÜN OLACAKTIR”

Erbay, bölgenin dünya ile entegrasyonunu sağlaması gerektiğini aktararak şunları söyledi: “Dijital dünyada baş döndürücü gelişmeler yaşanırken, kamu yararına; insanlık adına yapılan teknolojik gelişmelere seyirci kalamayız. Bölgemizin dünya ile entegrasyonu sağlamak durumundayız. Dijital dönüşüm, akıllı telefonlarla sosyal medyada vakit öldürmek ile değil, sektörel dijitalleşme ile mümkün olacaktır. Dijital dönüşüm, artık iş dünyasında ertelenemez bir zorunluluk haline gelmiştir. Asıl olan beyinlerin değil, sektörlerin dijitalleşmesi olmalıdır. Asıl olan dijital dönüşümün, verimliliği artırma yönelik kullanılıyor olmasıdır. Gelin görün ki, dijital dönüşüm, KOBİ’lerin inisiyatifine bırakılmayacak bir durumdur.”

“VAN DİJİTAL DEVRİM YAPABİLİR”

Van’ın dijital devrim yapabileceğini dile getiren Erbay, “Bu nedenle, teknolojiyi tüketen değil hayal eden, araştıran, geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke olmalıyız. Bölgesel ölçekte, sahip olduğumuz genç nüfus potansiyeli ile büyük bir gelecek vaat eden bölgemizin, dijital dönüşüm yolculuğunda, önemli avantajlara sahip olduğunu düşünüyoruz. Zira genç nüfusumuz, bu alandaki en önemli avantajımızdır. Bundan hareketle, ana omurgamız olan KOBİ’lerimizi ve geleceğimiz olan gençlerimizi dijital dönüşüm hamlesi ile harmanlaya bilirsek, bölgemizin ana itici sektörleri tarım-hayvancılık, sanayi, turizm, enerji ve madencilik alanında bir “dijital devrim” yapabiliriz inancındayım” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - FATMA NUR POLATCAN- ŞABAN BEYAZSAÇ