ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle ülkede birçok kentte çeşitli çalışmalar düzenlenirken, Van’da da bu hafta dolayısıyla bir dizi etkinlikler ve farkındalık yaratan çalışmalar ortaya konuldu. Van’daki çevre sorunlarına sık sık değinen, ele alan Van Çevre Derneği (ÇEVDER), Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Dernek üyeleri önce Erciş Balık Bendi’ni ziyaret etti, daha sonra ise Van Arıtma Tesisi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, Van Gölü başta olmak üzere kentteki birçok çevre sorununa dikkat çekildi. Açıklamayı okuyan Van ÇEVDER Üyesi Evin Işık, “Van çağdaş bir kent görüntüsü vermiyor” dedi.

VAN ÇEVDER ÇEVRE GÜNÜ’NE DİKKAT ÇEKTİ!

Arıtma Tesisi önünde düzenlenen açıklamayı okuyan Van ÇEVDER Üyesi Evin Işık, Çevre Günü’nün önemine değinerek, “1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında “5 Haziran” Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi ve 1994 yılından bu yana her yıl 5 Haziran’da tüm dünyada çevrenin korunmasına yönelik farkındalık yaratılması ve eylemlerde bulunulması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

1973 yılında “Yalnızca Bir Dünya” sloganıyla kutlanmaya başlanan ve her yıl farklı çevre sorunun ele alındığı Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “Plastik Kirliliğine Çözümler” oldu. Bu yıl tüm dünyada plastiklerin çevresel bozulmanın kaynağı olduğu belirtilerek insanların plastik kullanımından vazgeçmeye, sürdürülebilir ürünleri kullanmaya; hükümetler ise plastik ürünlerin kullanımını azaltmak için politikalar geliştirmeye ve uygulamaya davet edilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kaç yaşında? Cumhurbaşkanı Erdoğan kaç yaşında?

“VAN DENİZİ’NİN KANALİZASYON VE EVSEL ATIKLARLA KİRLETİLMESİ İÇLER ACISI BİR DURUMDUR”

Işık, Van’ın çevre sorularına ve Van Gölü’ne değinerek şunları söyledi: “Van’ın çağdaş yaşanılabilir bir kent olması için çevresel önlemlerin alınması elzemdir fakat günümüzdeki kent fotoğrafı bize hiç de yaşanabilir çağdaş bir kent görüntüsü vermemekte. Hatta böyle devam ederse uzun yıllar boyunca daha kötüye giden bir karşımıza çıkacaktır. Coğrafik yapısı nedeniyle doğa harikası olan, 1726 rakımındaki Van Denizi; kentimiz ve bölgemiz için en büyük turizm getirisi ve istihdam kaynağıdır. 430 km sınırı olan ve her metresinde ayrı güzellik barındıran, uzaydan görünen dünyanın en güzeli olarak tescillenen Van Denizi’nin kanalizasyon ve evsel atıklarla kirletilmesi içler acısı bir durumdur. Aynı zamanda küresel ısınma ile Van Denizi’ndeki canlı yaşamı ciddi anlamda tehdit altındadır. Tescilli güzelliği olan Van Denizi’nin böyle devam ederse belki birkaç yıl sonra uzaydan çok daha farklı şekillerde fotoğraflanacağı ve bu güzellikte olmayacağı aşikârdır.”

“VAN DENİZİ’NDEKİ CANLI YAŞAMI CİDDİ ANLAMDA TEHDİT ALTINDADIR”

Van Koruma Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerektiğini dile getiren Işık, “Tüm bu vahametin önlenmesi aslında çok zor değildir. Bunun için yapılan birkaç önlem aslında hayati öneme sahiptir. Bu çerçevede; kıyıların tüm canlılara açık olması, bölgesinin konumuna göre hassas alan, nitelikli alan, sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı olarak ilan edilmeli veya Van Koruma Kanunu bir an önce çıkarılarak uygulamaya konulmalıdır. Uçan Balık İnci Kefali’nin yaşama ve üreme koşullarının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Günümüzdeki iklim krizinden dolayı akarsuların debisinin düşmesi ile artık İnci Kefali’nin yaşama alanları giderek daraltmaktadır. Yağışın olduğu dönemde suyun debisi ile akarsulara ulaşabilen İnci Kefali’nin kuraklık nedeniyle debisi düşen akarsulardan dönüş yolculuğunu tamamlaması kendisi ve gelecek nesilleri için olmayacaktır” diye aktardı.

IŞIK: VAN KORUMA KANUNU BİR AN ÖNCE ÇIKARILARAK UYGULAMAYA KONULMALIDIR

Işık, “Van Gölü havzasında yer alan gerek endemik tür olan gerekse de mevsimsel göç kuşlarının sulak alan ve sazlıklardaki yaşamının idamesi için tüm koşullar oluşturulmalıdır. Van Gölü havzasında yer alan bütün yerleşim alanlarının ileri biyolojik arıtmalarının yapılması, yapılanların da hiçbir mazeret göstermeksizin tekniğine uygun çalıştırılması sağlanmalıdır. HES’lerin, taş ve kum ocaklarının doğaya zarar vermeyecek şekilde imalat yapmaları ve denetlenmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA YEŞİL ALAN YETERSİZLİĞİNE ÇOK ACİL ÖNLEMLER ALINMALIDIR”

Van’ın GES ve RES’lerden faydalanması gerektiğini belirten Işık, “Ormanlaşma oranının yüzde 1’in altında olduğu Van’da yeşil alan yetersizliğine çok acil önlemler alınmalıdır. Sazlıklar ve sulak alanlar korunarak canlı çeşitliliğinin yaşam alanları korunmalıdır. Van Denizi’ne bağlı akarsu, dere, kanal bağlantıları ile taşınan evsel atıkların, Van denizine ulaşması engellenmelidir. 3621 Sayılı Kanun gereği tüm sahiller, tüm canlılara açılarak 100 metrelik kıyı kenar çizgisine uyumalıdır. Güneşin başkenti olan ve 365 günün 300 gün civarında güneşli gün sayısı olan ilimizde doğaya zararlı enerjiler yerine GES ve RES’lerden faydalanılmalıdır. Van genelinde günlük bin 150 ton evsel atık çıkarılmaktadır. Katı atık tesislerine gelen atık miktarı ise günlük yaklaşık olarak 550 ton civarındadır” diye konuştu.

IŞIK: İNSANLAR DA DÂHİL OLMAK ÜZERE TÜM CANLI YAŞAMINI TEHDİT ETMEKTEDİR

Işık, plastik atıklara da değinerek sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyada her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bunların yarısı tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan bir raporda Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddelerin oluşturduğu ve Akdeniz’in bir “plastik denizi ya da havuzu” olma riski ile karşı karşıya kaldığı vurgulanıyor. Bu plastik atıklar göllere ve denizlere ulaşarak, insanlar da dâhil olmak üzere tüm canlı yaşamını tehdit etmektedir. Van ÇEVDER olarak herkesi yaşanabilir yeşil bir dünya için harekete geçmeye çağırıyoruz. Çünkü yalnızca bir dünya var! Temiz bir dünya için tüm canlıların yaşam hakkına saygılı ekolojik demokratik bir dünya olması nedeniyle Çevre Günü’nüzü kutlarız.”

Editör: Necmettin Dursun