Şehrivan, son dönemlerde iklimsel değişikliği en çok yaşayan illerden birisi olan Van’ın 81 yıllık iklim haritasını çıkardı. Kuraklık, düzensiz yağış dağılımı ile sürekli gündem olan Van’ın 81 yıllık sıcaklık ve yağış değişiminin haritası çıkarıldı. Şehrivan Gazetesi’nin derlediği verilerle Van’ın ortalaması ile birlikte aylık ve yıllık ortalama sıcaklıklar, güneşlenme süreleri, yağışlı gün sayıları, yağış miktarları, en yüksek sıcaklıklar, en düşük sıcaklıklar (1939-2020) tek tek derlendi.

KENTİN TARİHİNİN EN YÜKSEK ORTALAMA SICAKLIĞI TEMMUZ AYLARINDA KAYDEDİLDİ

1939-2020 yılları arasında yapılan meteorolojik verilere göre Van’da yıllık ortalama sıcaklık 9,4 derece olarak hesaplandı. Yılın tüm aylarının baz alınarak hazırlanan haritada kentin 81 yıldaki sıcaklık ortalaması 9,4 derece oldu. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Van’da Haziran’dan Eylül’e kadar süren kısa ve sıcak yazlarda incelenen aylık verilerde de ortalama 22,3 derece ile Temmuz ayı sıcaklığın Van’da en yoğun hissedildiği ay oldu.

KENTİN EN KUZEYİ İLE EN GÜNEYİ ARASINDA CİDDİ RAKIM VE SICAKLIK FARKI VAR!

Van’ın en güney ilçesi Başkale’de Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 24 derece iken, en kuzey ilçesi Erciş’te aynı ayda ortalama sıcaklık 27 derece olarak verildi. Kuzeyden güneye ortalama sıcaklığın düşüşünün en büyük nedenlerinden biri kuzeyden güneye doğru artan rakım olarak belirlendi. Kentin genelindeki rakım farkı ilçeden ilçeye büyük değişim gösterirken Erciş 1750 rakımdaki bir ilçe iken, Başkale ise 2400 rakımda bulunuyor.

VAN 15 DERECE ORTALAMASINI GEÇEMEDİ!

Yapılan ölçümlerde Van’da ortalama en yüksek sıcaklık yıllık 15 derece oldu. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları Van için en kurak aylarken, antik dönemlerden beri bu soruna ilin farklı bölgelerinden sulama kanalları ile çözüm üretilip Van ovasında tarım yapılıyor. 1939’dan 2020 yılına kadar Van’da ölçülen en yüksek sıcaklık ise 37,5 derece olarak kaydedildi.

 

ÇALDIRAN EN SOĞUK İLÇE REKORUNU KİMSEYE KAPTIRMADI!

1939-2020 yılları arasında Van’da ortalama en düşük sıcaklık yıllık 3,7 derece olarak kayıt altına alındı. İl merkezinde ölçülen en düşük sıcaklık -28,7 dereceyken, Van’da soğuk denince akla gelen ilk yer Çaldıran’da 9 Ocak 1990 yılında -46,4 derece ile en düşük hava sıcaklığı kaydedilmişti. Geçen yıl 18 Ocak günü Özalp ilçesi -34,4’ü görmüş ve böylece geçtiğimiz yıl Türkiye’de en soğuk yerleşim merkezi olarak kayıtlara geçmişti.

VAN GÜNEŞLENME’DE TÜRKİYE’DE ZİRVELERDE!

Van, yıllık ortalama güneşlenme süresinde güneşten en çok faydalanan illerden biri. Yıllık ortalama 7,9 saat ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok güneş alan ili. Ülkenin ortalama güneşlenme süresi 2.736,89 saat/yıl iken Van ili için bu oran 3.068,74 saat/yıl oldu. Bu durumda güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği açısından Van’ı Türkiye’nin en değerli şehirlerinden biri haline getiriyor.

ORTALAMA YAĞIŞLI GÜN SAYISI

Amedspor, yeni teknik direktörünü açıkladı Amedspor, yeni teknik direktörünü açıkladı

Van’ın geçirdiği ortalama yağışlı gün sayısı yıllık 98,5 gün. İlin üzerine kurulu olduğu Van ovası, Türkiye ve bölgenin en az yağış alan yerlerinden biri. Yağışların takriben 35 günü kar yağarak geçer, yağan kar yaklaşık 3-4 ay boyunca şehri örter. Kar kalınlığı yer yer 1.5 metreyi de bulabiliyor. Yaz aylarında eriyen kar suları da Van Gölü’nün ana can damarlarından biri haline geliyor.

AYLIK TOPLAM YAĞIŞ MİKTARI

Alınan verilere göre Van’ın aldığı yağış miktarı 396,3 milimetre. Yağış miktarı Mart ayında pik seviyesini görürken, Ağustos ayında karasal iklim kendini gösteriyor ve Van en kurak dönemini bu ayda geçiriyor. Van’ın en az yağış alan bölgeleri ise güney ve doğu kıyıları. Kuzeyde ise güneybatıdan gelen nemli hava kütleleri sadece Nemrut ve Süphan Dağı’nın bulunduğu boğazdan geçtiği için yağış miktarının oranı bu bölgelerde yıllık 490-500 milimetreye kadar yükselebiliyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-ÖMER AYKAÇ