Turizmin duayen isimleri, işin uzmanları ve turizm camiası gibi birçok kesim aynı noktada buluşurken kentin mevcut potansiyelinin çok daha üstünde turist ağırlayabileceğini vurguluyor. Sadece deniz, kum, güneş ve alışveriş turizminde değil konumu itibariyle Sağlık Turizmi alanına da uygun bir kent olan Van, bu alanı da son zamanlarda konuşmasına rağmen bu alanda da eksik kalıyor. Türkiye’nin başlattığı Health Türkiye gibi programları takip edip alan kazanmakta eksik kalırken geçtiğimiz haftalarda kente gelen ve Van’da temaslarda bulunan İranlı sağlık kurumu işletmecileri de o eksikliğe vurgu yaptı.

VAN’A GELEN YABANCI İSİMLER DE AYNI EKSİKLİĞE VURGU YAPIYOR: VAN’IN TANITIMI EKSİK!

Sağlık turizmi hem dünyada hem de Türkiye’de ivme kazanıyor. Birçok ülke, bu büyük pastadan pay alabilmek için birbiriyle yarışırken, sağlık hizmeti almak için seyahat edecek turistler, hekim ve sağlık personeli kalitesi, hastane özellikleri, ulaşım, konaklama, dil problemi gibi konuları göz önünde bulunduruyor. Ülkede faaliyet gösteren birçok sağlık kuruluşu hastaların tüm beklentilerini karşılayacak donanıma sahip olmak için önemli çalışmalar yürütürken, özellikle son yıllarda estetik cerrahi ve estetik ameliyatların uğrak yeri haline gelen Van ise sağlık turizminde hala hak ettiği noktada değil. Kentin sağlık turizmi potansiyelini Şehrivan’a değerlendiren Khoy Milad Hastanesi Müdürü Dr. Mirhojjat Najah, bu sektörün hem İran hem de Van için büyük önem arz ettiğini söyledi.

İRANLILAR ÖNERİYOR: VAN’IN YENİ ROTASI SAĞLIK TURİZMİ OLSUN

Van’ın sağlık turizmi ile ilgili Şehrivan’a önemli değerlendirmelerde bulunan Khoy Milad Hastanesi Müdürü Dr. Mirhojjat Najah, “Türkiye ve İran’ın mesafe olarak yakınlığı, kültürel benzerlikleri gibi birçok etken Van ve İran için büyük önem arz ediyor. Van’ın turizm alandaki kapasitesi çok fazladır. İran’da da fiyatlar daha uygun. Bundan dolayı da sağlık turizmi konusunda her iki ülkede de fiyat ve kalite farkları illa vardır. Geçen yıl sağlık turizmi fuarına katılım sağlamıştık ve İran’daki sağlık turizmi olanaklarını tanıtmıştık.” Dedi.  

“İRAN’DA REKLAM YAPILMIYOR”

Najah, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Van’daki hastaneleri de ziyaret edip, sağlık turizmi konusunda bilgiler edinmiştik. Görüştüğümüz hastaneler bazı estetik ameliyatlar gibi hastaları İran’a ve İran’daki hastaların da Van’a gelmesi gerektiğini konuştuk. Özellikle kanser hastalıkları konusunda İran’dan Türkiye’ye hastaların gelmesi için bir toplantı yaptık. Van’daki sağlık turizmi için İran’da herhangi bir reklam ve tanıtım yapılmıyor. Mesafe olarak Van’a yakın olan şehirlerde reklamların olması gerekiyor, Van’ı ve Van’ın sağlık potansiyeli göz ardı edilmemelidir”

“DAHA FAZLA TANITILMASI GEREKİYOR”

Reklamın büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Najah, “Van, bir sınır kenti olması hasebiyle başta sağlık olmak üzere diğer turizm sektörleri içinde önemli bir merkezde yer alıyor. Van ilimizin İran’a sınırının olması ve yakın olması iki ülke içinde bir avantajdır. Birçok dalda sağlık turizmi kolaylıkla yapılabilir. Sağlık potansiyelini kullanmak için kesinlikle tanıtıma ihtiyaç var, Van ilinin bu anlamda çok daha fazla tanıtılması gerekiyor. Aslında her şeyin başı tanıtımından ve reklam yapmaktan geçer, Van ili de bu tanıtımını en iyi şekilde yaptığı zaman ileri ki süreçlerde sağlık turizminde söz sahibi olabilir. Ayrıca bu dijital çağda sosyal medya ve internet ortamında da tanıtımların yapılması gerekiyor.  Bence bunlar en önemli noktalar.” İfadelerini kullandı.

“KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR”

Sağlık turizmi kapsamında gelen hastaların kent ekonomisine de katkı sağladıklarını ifade eden Najah, şunları anlattı: “Hem Van’a hem de İran’a gelen hastalar sadece hastaneye gelmiyorlar. Hasta geldiği zaman bunun oteli, gezmesi, alışveriş yapması gibi birçok faaliyetleri bulunuyorlar. Bunlar gidince de buralardaki konforu çevreleriyle paylaşıyorlar. Turistlere ya da hastalara tek seferlik bakılmamalı, çünkü gelişler birbirleriyle bağlantılıdır. Turistler, kent ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Pandemiden sonra İran’a ve Van’a gidiş-gelişlerde hareketlilik devam ediyor. İran’da Van’a yakın şehirler başta olmak üzere Türkiye’de de İran’a yakın olan şehirler bu hareketliliği her turizm dalında değerlendirmeli. Sıcak devam eden ilişkileri daha da güçlendirmelidirler.”  

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'nın aylık geliri ortaya çıktı! Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'nın aylık geliri ortaya çıktı!

“TESİS KONFORU DA GÖZ ARDI ETMEMEK LAZIM”

Sağlık turizminin gelişmesi için olması gerekenleri aktaran Najah, şunları kaydetti: “Sağlık için önce cihazların yenilenmesi ve tesis konforu da göz ardı etmemek lazım. Sağlık turizmi Van ili için çok önemlidir. Özellikle sağlık tesislerin yurtdışındaki fuarların stantlarında yer alması oradaki yetkili acentelerin buraya getirilmesi, yerel yönetimlerdeki yöneticiler ve devlet yetkililerinin sağlık turizmi alanını daha fazla dile getirmesi gerekiyor. Van’da yapılan turizm fuarlarına katılım sağlıyoruz. Buradaki hastanelerin başta İran olmak üzere birçok yerde stantlarını kurup, tanıtım yapabilirler. Bu dönemde artık tanıtımla şehrinizi tanıtabilirsiniz. Turistlerin ilgisini çektiğiniz vakit ilk rotaları burası olacak.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER:  ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ