Van’daki depremlerin ardından ‘akıllı hastane’ modeliyle inşa edilen ve son teknolojiyle donatılan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapsamı genişletilmeye devam ediyor. Günde 15 bin kişiye hizmet veren hastane sadece Van değil Hakkâri, Ağrı, Bitlis, Bingöl ve Muş gibi illerden on binlerce kişiye hizmet ediyor.

Hizmete başladıktan sonra Van’ın şehir hastanesi olma planlarının da bir parçası olan aynı zamanda, SBÜ’ye bağlı eğitim ve araştırma hastanesi konusundaki prosedürleri de tamamlayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 klinik geçtiğimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından listeye eklendi ve 5 kliniğin eğitim onayı aldığını açıkladı. Bakanlığın şehir hastanesi uygulanacak kompleksi içinde de yer alan hastane hekim eksikliğini de kapatacak bir eğitim hastanesi olma yolunda büyümesini sürdürürken Şehrivan’a konuşan Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, hedeflerinin önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde hastanenin tüm bölümlerini asistan alabilir duruma getirmek olduğunu ve aynı zamanda hekim açığını kendi yetiştirdikleri doktorlarla da kapatmak olduğunu söyledi. 

MÜDÜR TOSUN: VAN BÖLGE HASTANESİ GÜNDE 15 BİN HASTAYA HİZMET VERMEKTE

Tosun, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kaç kişiye hizmet ettiğini açıklayarak, “Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi sadece Van’a değil 5-6 ile de hizmet vermekte. Ayaktan başvuru yapanların 4’te 1’i yani yüzde 25'i Van dışında ikamet edip, günübirlik Van’a gelip, muayenelerini ve tedavilerin olup geri dönen hastalardan oluşmakta. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin günlük hasta sayısı ortalama 14-15 bin bandında. Bu sayı pazartesi günleri 16 bin civarında, cuma günleri de 12-13 bin civarında seyretmekte. Bunun yaklaşık yüzde 25 civarı acil servislerde muayene edilmekte, yüzde 75'i de polikliniklerde muayene işlemlerini tamamlamakta” dedi. 

VAN BÖLGE HASTANESİ’NİN 15 KLİNİĞİNİ TUK TARAFINDAN LİSTEYE EKLENDİ

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eğitim hastanesi olma yolunda gelişmesi ve hastanedeki 15 kliniğin TUK tarafından listeye eklenmesiyle ilgili bilgi veren Tosun, “Van Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesine afiliye bir hastane. Fakat ne yazık ki yaklaşık 2 yıl öncesine kadar herhangi bir hastane hekim ve eğitim kliniği bulunmamaktaydı. Göreve geldikten sonra çalışmalarımızı hastane yönetimiyle beraber bu minvalde yoğunlaştırdık. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi 15 bölümde asistan alabilecek düzeyde tıbbi cihaz ve donanımları tamamen hazır durumda olan bir hastane. Bunların 5 tanesi asistan alabilir düzeyde. Hatta Eylül’de TUS’un da kadrolar da açıklandı. Asistan alacaklar. Zaten 3 bölüm halihazırda asistanları olup 1,5 yıldır asistanlarla beraber hem eğitim hem de hizmet vermekte” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ BÖLGE HASTANESİNİN TÜM BÖLÜMLERİNİ ASİSTAN ALABİLİR DURUMA GETİRMEK”

Tosun, hedeflerinin önümüzdeki yıllarda Bölge Hastanesi’ndeki tüm bölümleri asistan alabilir duruma getirmek olduğunu belirterek, “Bizim ilk eğitim kliniği kurduğumuz alanlar kardiyoloji, üroloji ve acil tıp bölümüydü. En son 2 bölümü daha buna ekledik, genel cerrahi ve göz hastalıkları. Bu iki bölüm de Eylül'de bu üç bölümle beraber asistan almaya başlayacak. Geri kalan 10 bölümde şu an tıbbi cihaz ve donanım açısından tamamen yeterli. Sadece hoca kadrolarını doldurmamız lazım. Tüm gücümüzle bunun için çalışıyoruz. Gerek Van’da gerekse de il dışında akademik hoca niteliği taşıyan hekimlerimizi hastaneye kazandırmaya hedefliyoruz. Bizim hedefimiz şu. İnşallah önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tüm bölümlerini asistan alabilir duruma getirmek. Bunu yavaş yavaş yapmayı hedefliyoruz. Her TUS döneminde yaklaşık 1-2 bölümü buna katarak inşallah 3-4 yıl içerisinde tüm bölümleri eğitim verir hale getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Son dakika! Yenidoğan Çetesi'nde duruşma tarihi belli oldu! Son dakika! Yenidoğan Çetesi'nde duruşma tarihi belli oldu!

“HEKİM SAYIMIZ SADECE KURA ATAMALARLA DEĞİL ASİSTAN HEKİMLERLE BERABER HIZLI BİR ŞEKİLDE YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK”

Van Bölge Hastanesi’nde 15 kliniğin TUK tarafından listeye eklenmesinin kente katkılarını dile getiren Tosun, “Gerek Van'da çalışan hekimler gerekse de çevre illerde yetişmiş hekimler Van'da çalışmayı istedikleri için eğitimlerinden sonra Van'da devam edebilecekler. Bu hekimler belli bir eğitim süresinden sonra asistanlıkların özellikle üçüncü, dördüncü yılından sonra aktif hasta bakabilir hale gelebilecek. Böylelikle bizim hekim sayımız sadece kura atamalarla değil asistan hekimlerle beraber hızlı bir şekilde yükselmeye devam edecek. Mesela özellikle göz bölümünde zaman zaman randevu problemleri yaşıyoruz. Asistan hekimlerimizin de desteğiyle randevu problemi daha da azalacak” diye aktardı.

“VAN’IN SAĞLIĞI İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Tosun, var güçleriyle Van için çalıştıklarını belirterek, “Biz ekip halinde gerek İl Sağlık Müdürlüğü gerek hastane başhekimleri ve ilçe sağlık müdürlerimizle bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Şundan herkes emin olabilir. Yöneticilerimiz 7/24 can siperhane bir şekilde çalışmakta. Tüm sağlık personeli arkadaşlarımız da gücünün yettiğince Van halkına hizmet etmekteler. Zaman zaman tabii onların da zorlandığı, yorulduğu zamanlar oluyor. Biz halkımızdan şunu istiyoruz. Biz yorulduğumuz zaman bizlere desteklemelerini, aşkımızı şevkimizi arttırmalarını, bizlerle beraber yol yürümelerini istiyoruz. Çünkü sağlık cidden yoğun bir alan. 7/24 durmadan çalışan bir alan. Bu nedenle de hem hasta ve hasta yakınları hem de sağlık personeli ve biz yöneticiler uyum içerisinde çalışmalıyız ki Van’a daha büyük hizmetler edebilelim” dedi.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ