ŞEHİRVAN HABER: ÖMER AYKAÇ-ŞABAN BEYAZSAÇ
Van Gölü havzasının değerlerinin ön plana çıkartılması ve Van Gölü’nün dünyaya tanıtımına katkı sunmak için etkinlik ve festivaller düzenlenmeye devam ediyor. Özellikle bisiklet turları için en iyi rotalardan biri olan Van’da gelenekleşen ‘Van Denizi Bisiklet Festivali’ 5’nci kez bisiklet tutkunların adresi oluyor. Van Büyükşehir Belediyesi himayesinde Bitlis Belediyesi ve Van Gölü'ne kıyısı bulunan ilçe belediyeleri ile Vangölü Aktivistleri Derneği'nin katkılarıyla organize edilen festival yurt içi ve yurt dışından 250 bisikletli katılım sağlayarak, yaklaşık 430 kilometre pedal çevirerek. Van Kalesi Atatürk Kültür Park’ında başlayan festival, 4-11 Ağustos tarihleri arasında sürecek. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, yoğun bir katılıma dikkat çekerken, ülkenin farklı şehirlerinden ve İran’dan festivale katılmak için Van’a bisiklet severler, festivalleri çok sevdiklerini belirtti.
VAN BİSİKLET FESTİVALİNE YOĞUN KATILIM!
Festivalle ilgili Şehrivan’a konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, “Van Gölü, dünyanın en güzel mavisine sahip. Bizim her zaman kullandığımız bir slogan var; o da “Van Gölü Kirlenmesin, Mavi Kalsın.” Van Gölü’nü önemsiyoruz. Amacımız burada sadece bir festival yapmak değil, amacımız Van Gölü’ne dikkat çekmek. Misafirlerimizle gideceğimiz yerlerde çevre etkinlikleri de yapıyoruz. Onları bilgilendiriyoruz. Van Gölü kapalı bir havza ve gün geçtikçe kirleniyor. Van Gölü’nün kirlilikten kurtulması gerektiğini anlatıyoruz. Misafirlerimize bir çevre farkındalığı oluşturuyoruz. Dünyada eşsiz güzelliğe sahip olan Van Gölü’nün korunması gerektiği konusunda bilinç oluşturmaya yönelik festivaller düzenliyoruz. Bir festivalin aynı zamanda bir çevre duyarlılığı oluşturması çok anlamlı ve bunun ülkemize yayılmasını önemsiyoruz” dedi.
FESTİVALE TALEP DE KATILIM DA ARTTI!
Özel, festivale katılımın arttığını dile getirerek, “Bisiklet Festivali’nin bu sene 5’inci defa yapılıyor olması bizi mutlu ediyor. Festival artık geleneksel hale geldi. Van Gölü’nün tanıtımına, Van Gölü Havzası’na dikkat çeken ve 5 defadır aralıksız şekilde düzenleniyor. Festivale 250 sporcu katılacak. Yüzde 70’inden fazlası ülkemizin başka şehirlerinden festivale katılmak için Van’a geliyor. İran’dan ve başka ülkelerden misafirlerimiz var. 60 kişiyle başladığımız festival şu an 250’ye çıkmış durumda. Her sene sayımız artıyor. Talep artıyor. Başvuruyu ilk açtığımızda çok fazla başvuru oldu ve başvuruyu kapatmak zorunda kaldık. Bunun için tepki de oldu.” ifadelerini kullandı.
BU SENE FESTİVALDE ÖZEL KATILIMCILAR DA VAR
Bu yıl festivalde özel katılımcıların da olduğunu söyleyen Özel, “Bu yıl İzmir Eşpedal Görme Engeliler Derneği’nden misafirlerimiz var. Onlara yönelik bir kontenjan açıp onları da festivale dahil ediyoruz. Belli bir sınırlama da yok. Festivalde de engel tanımıyoruz. Çünkü hepimiz birer engelli adayıyız. Onlar da bizim festivalimize renk katacaklar. Bu da festivale anlam kattı. Onların da aramızda olması bizi ayrıca mutlu etti. İnşallah bu katılımcı sayısını her sene arttıracağız” diye aktardı.
HERKESİN ORTAK AMACI: VAN GÖLÜ’NÜ KORUMAK
Antalya’dan 5. Van Denizi Bisiklet Festivaline katılmak için Van’a gelen Emine Dilek Koçyiğit, “Geçtiğimiz yıllarda da Van Gölü çevresini aktivist arkadaşlarımla pedalladık. Çok memnun kaldım. Her yıl gelmek için mücadele verdim. Bu sene tekrar kısmet oldu. Çok mutlu oldum. Van halkı çok güler yüzlü, çok sıcak karşıladılar bizi. Muradiye Şelalesi’ni gezdim. Buradaki Van Gölü çevresini pedallamak çok keyif verici bir şey. 2014 yılından beri bisiklet kullanıyorum. Antalya’dan çok arkadaşımız geldi. Bu yıl da katılanlar oldu. İstanbul’daki arkadaşlarımı da davet ettim. Onlar özellikle buraya katıldılar.”
“FARKINDALIK ARTTI”
“Herkesin Van’ı gelip görmesi ve gezmesi gerekiyor. Çok memnunum burada olmaktan. Farkındalık yaratmak için Van Gölü temiz kalsın, mavi kalsın, kirlenmesin diye bu sloganla yürüyerek, bu yıl aynı turu tekrarlayacağız. Önemli olan burada ses getirmek. Gölümüzün kirlenmemesi için mücadele vermek. “Seneye yüzmeye de geleceğim. İki yıl evvel geldiğim de bisikletle caddede pedallarken daha az saygı görüyordum ama bu sene geldiğimde araçlar duruyor, bize yol veriyorlar ve farkındalık daha çok arttığını görüyoruz.” Dedi.
İRAN’DAN 20 KİŞİLİK BİR EKİP FESTİVALE KATILIM SAĞLIYOR
İran’dan gelen Muhammed Ali Shahedi, ikinci defa bisiklet festivaline katılacağını belirtti. Shahedi, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Geçen sene 4. Van Denizi Bisiklet Festivaline katılmıştım. Geçen sene biz beş kişi ile katılmıştık. Bu sene dokuz kişi İran’dan festivale katıldık. Zaten bu festivale katılmamızın da amacı denizimizin maviliğini korumak. Mavidir ve hep mavi kalsın. Hem zaten İran’da da Urmiye Gölü vardı. Burada da Van Gölü var. İkisini de önemsiyoruz. Bundan sonra da önemsediğimiz için geleceğe, çocuklarımıza temiz bir miras bırakmak için etkinliklere katılıyoruz. Başka farklı şehirlerde de bu tür etkinlikler yapılıyor ve amaca uygun güzel işler çıkıyor. İranlılar da bunu önemsiyor ve bu turlara katılıyor. Bu festivallerin özelliği tanıtım yapmak. Zaten burada 20 tane İranlı vardır. Biz geçen seneye göre çoğalttık seneye de çoğaltacağız inşallah. Her sene daha kalabalık bir ekiple festivale katılım sağlayacağız.”
“FESTİVALE FARKLI BİR RENK KATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
Gaziantep’ten gelen Müslüm Olcay ise şunları anlattı: “Van’daki festivale katılmak üzere Eşpedal Derneği üyesi olarak 6 kişi geldik. Van’daki bu festivale ilk defa katılım sağlıyorum. Türkiye’deki hemen hemen her festivale katılıp sağlamaya çalışıyoruz. Bu festivalin bir amacı var ve biz o amaca hizmet etmek için buraya geldik. Hem bizim için önemli bir deneyim oldu hem de festivale farklı bir renk katacağımızı düşünüyorum. Bizde diğer tüm dernekler gibi tüm festivallerde var olduğumuzu gösteriyoruz. Van’ın doğası ve gölü muazzam bir güzellikte. Van’ın etrafını 8 günlük bir süre ile tamamlayamaya çalışacağız. Katılımın yoğun olduğunu görüyorum ve bu festivale ön ayak olan herkesi de tebrik ediyorum. Büyük bir emek ve çalışma var”