Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün endemik canlısı Van Balığı (İnci Kefali) meşakkatli ama anlam dolu yolculuğu başladı. Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz arasında uygulanan av yasağı süresince tatlı sulara yolculuk yapan ve tersine bir göç yolculuğu yapan Van Balığı’nın anlamlı göçüyle renklenen festival de start aldı. Van Balığı’nın uçuşa geçtiği en önemli noktalardan biri olan Erciş Balık Bendi’nde gerçekleştirilen festivalin bu yıl 11’incisi gerçekleştirilirken, Van’ın en anlamlı ve keyifli festivali olarak yoğun bir katılımla start aldı. Kentin önemli markalarından da biri haline de gelen Van Balığı’nın festivali renkli görüntülere sahne olurken aynı zamanda balığın korunması gerektiği konusunda da bir kez daha önemli bir farkındalığa konu oldu.

İstanbul'da korkutan yangın: Dumanlar kilometrelerce uzaktan görülüyor İstanbul'da korkutan yangın: Dumanlar kilometrelerce uzaktan görülüyor

VAN’IN EN ÖNEMLİ FESTİVALLERİNDEN BİRİ

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde yaşayan ve Mayıs ayından itibaren suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van Balığının muhteşem yolculuğu devam ediyor. Nesli koruma altında olan endemik tür olan İnci Kefali balığı için uygulanan av yasağı dönemi sürerken, bu yolculukta eşsiz görüntüler yaşanıyor. İnci Kefali göçünün en iyi izlendiği yer olan Erciş Balık Bendi son zamanlarda en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelirken, Van Balığının ve muhteşem göçün tanıtılması için Erciş kaymakamlığınca düzenlenen “11. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali” dün yoğun katılımla başladı. Erciş Balık Bendinde düzenlenen festivalin açılışına yoğun katılım olurken, burada konuşan konuşmacılar balığın korunması gerektiğine dikkat çekti.  

A W217084 08

VAN VALİSİ BALCI: VAN BALIĞI DÜNYANIN DEĞERİDİR

Festivalin açılışında konuşan Van Valisi Ozan Balcı, Van Gölü’nün ve Van Balığının önemini dile getirerek, “İnci Kefali Balık Göçü Festivali dolayısıyla kültür ve sanat etkinliği yapıyoruz. Böyle güzel bir etkinlikte bulunmaktan büyük mutluluk duydum. Ercişlilerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duydum. Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ederim. Van Gölü ve İnci Kefali sadece Van'ın ve Erciş'in ve Türkiye'nin değil dünyanın bir kıymeti, değeridir. Bizim bunu gelecek kuşaklara da koruyarak devam ettirmemiz, muhafaza etmemiz lazım. Bunun için de biz bütün kurum, kuruluşlarla, Vanlı halkımızla beraber canla başla çalışıyoruz” dedi.

Van Gölü'nün Mavi̇ Bayrakli Plajinda Semaver Ve Mangal Yasaği (1)

“TEK GAYEMİZ VAN GÖLÜ’NÜ VE VAN BALIĞI’NI KORUMAK”

5 ilçede arıtma tesisi yapıldığını belirten Balcı, “Van Gölü'nü korumak için sadece dip çamuru temizliği için yaklaşık 150 milyona yakın para harcadık. 5 tane arıtma tesisi yapıyoruz. Muradiye'den Gürpınar'a Çaldıran'dan Özalp'a, Saray'a kadar tesis yapıyoruz. Van Gölü kapalı olduğu için kirlenmemesi lazım. İnci Kefalinin muhafaza edilmesi lazım. Bu anlamda bunlar devletimizin kaynaklarıyla yapılan işler. Biyolojik arıtma yapıldı. Tek gaye Van Gölü'nü korumak, İnci Kefalini korumak, gelecek kuşaklara da bu değeri olduğu gibi aktarabilmek” ifadelerini kullandı.

A W217084 02

BALCI, ERCİŞ’İN KAYNAKLARINA VURGU YAPTI

Balcı, Erciş’te sıcak su arama çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bütün ekip arkadaşlarımızla beraber Van'ın imar edilmesi, ihya edilmesi, inşa edilmesi, gelecek kuşaklara hazırlanması için eğitimden sağlığa, spordan sosyal politikalara, kültür turizmden kırsal altyapıya kadar canla başla çalışıyoruz. İnşallah Van'ın önü de ufku da açık. Türkiye'miz her alanda ilerlerken, gelişirken Van da buna ayak uyduruyor. Daha da güzel olacağına inanıyorum. Erciş ile ilgili bir hayalim var. Jeotermal sondaj yapmıştık. Şimdi onu büyüteceğiz. Sıcak suyu çıkartırsak sadece Van'ın değil bölgenin kapalı seralarını, büyük sebze meyve ihtiyacını karşılayabileceğimizi düşünüyorum. Bunun da çok kıymetli bir iş olduğunu düşünüyorum. Bugün Ercişli hemşehrilerimizle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

KAYMAKAM KARALOĞLU: VAN TARİHİ MİRASIYLA VE FESTİVALLERLE ANILIYOR

Festival açılışında konuşan Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, Van’ın festivallerle anıldığını aktararak, “Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ulusal ve uluslararası düzeyde terörle mücadele başta olmak üzere güvenlik ve asayiş ile ilgili yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sayesinde bölgemiz artık terör ve güvenlik sorunlarıyla değil, bölgemiz, ilçemiz, ilimiz tarihi mirasıyla, festivallerle, kültürel ve sosyal faaliyetlerle anılmaktadır. Turizm destinasyonu merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” diye konuştu.

HEDEF BU FESİTVALİ ULUSLARARASI DÜZEYE TAŞIMAK!

Festivalin içeriğine değinen Karaloğlu, “Bu yıl 11. düzenlediğimiz Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali ile İnci Kefalinin göçünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasını hedefliyoruz. Festivalde ziyaretçilerimizi ve misafirlerimizi eğlendirmenin ve onlara keyifli vakit geçirmenin yanı sıra dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalini koruyarak, tanıtarak bölgemizi önemli bir turizm destinasyon merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bugüne kadar İnci Kefalini korunması ve popülasyonunun arttırmak için başta Van Valiliği olmak üzere almış olduğumuz tedbirler doğrultusunda güvenlik güçleri, diğer paydaş kurumlarla birlikte 7/24 sahada” dedi.

HEM KORUNDU HEM FESTİVALLE TAÇLANDI

Karaloğlu, Van Balığına sahip çıkılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bugüne kadar alınan ve uygulanan tedbirler sayesinde balıkların göçle avlanmasının yasak olduğu dönemlerde toplumun her kesiminde duyarlılık, farkındalık oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Bu durum bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Bundan dolayı hepimiz bölgemiz ve dünyamız için önemli bir değer olan İnci Kefaline sahip çıkmalıyız. Bu yıl 11. düzenlemiş olduğumuz festivalimiz bugüne kadar yapılan korumaların bir sonucudur. Umuyoruz ki bundan sonra da hep birlikte bu muhteşem doğa olayına şahitlik edeceğiz, sahip çıkacağız.”

AKKUŞ: 2000 YILINDA KAÇAK AVCILIK YÜZÜNDEN DEREYE GİREN TEK BİR BALIK KALMAMIŞTI

Festivalde konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, koruma tedbirlerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Hemen kenarda binlerce balığın zıpladığını görüyoruz. Fakat 2000 yılında kaçak avcılık yüzünden dereye giren tek bir balık kalmamıştı. Koruma çalışmalarını başlatan, bilimsel çalışmaları hazırlayan Prof. Dr. Mustafa Sarı ve korumadaki ana kurum jandarma teşkilatına teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Saygıyla selamlıyorum.”

Öte yandan dün başlayan festival yarın ve sonraki günlerde de spor etkinlikleri, yerel ve ulusal sanatçıların konserleri, öğrencilerin sergilediği etkinlikler ve yarışmalar ile 1 ve 2 Haziran 2024 tarihlerinde devam edecek.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN