GÜNCEL

Van Balığı’nı markalaştıracak bir hamle daha!

Bir dönemler konservesi yapılma çalışmaları başlatılan fakat devam ettirilemeyen Van Balığı’nın yatırım bulunamadığı için gerçekleşmeyen hayali gerçek oluyor.

Abone Ol

ŞEHRİVAN ÖZEL - Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan Van Balığı (İnci Kefali)’nın markalaşması için yoğun bir mücadele verilmeye devam ediyor. Bu kapsamda özellikle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Güvenlik güçleri eliyle popülasyonu korunan ve nesli tükenmekten kurtartarılan Van Balığı’nın konserve olarak satılması konusunda da önemli adımlar atıldı.

2005 yılında denense de başarılı olunamayan Van Balığı konservesi konusunda bir girişim daha başlatıldı. Konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığını duyuran ve mevcut durum ile ilgili bilgiler veren AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, süreçle ilgili şu ifadelere yer verdi;

70 TON BALIK ÇANAKKALE’YE GÖNDERİLDİ

Türkmenoğlu, Van Balığı konservesi için çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “Van Gölü’nde yaşayan Van balığı endemik bir türdür. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmaz. Türkiye’de balıkçılık sorunlarını tartışan komisyon kurduk. Biz bununla ilgili Çanakkale’ye gittik ve çok büyük bir tesis gördük. Oranın sahibiyle görüşerek Van balığının konserve olarak satılması için girişimlerimiz oldu. Ekim ayında 70 ton balık gönderdik. Onların hepsi derin dondurucularda muhafaza edildi. Tesisin teknik gıda mühendisleri bunun analizini yaptılar.”

VAN BALIĞI KONSERVESİ EKİMDE MARKETLERDE!

“Van Balığı ekim ayında artık uluslararası marketlerde konserve olarak yerini alacaktır. Eğer biz bunu başarırsak Dardanel bundan karşılık bulursa Van Gölü’ndeki Van balığına daha fazla önem vereceğiz. Çünkü şu an yılda 8 bin ton Van balığı tüketiliyor, rezervimiz 30 bin tondur. 30 bin ton da bu işe yetmez, daha fazla önem vereceğiz, daha çok üstüne düşeceğiz. Van balığı dünyada endemik tek balık türüdür” diye konuştu.