GÜNCEL

Türkiye'nin gıda devi Van Balığını konserve yaptı! İşte Van Balığının konserve olma hikâyesi…

Bir dönemler konservesi yapılma çalışmaları başlatılan fakat devam ettirilemeyen Van Balığının konservesi önümüzdeki ayarda piyasada olacağı duyurulan Van Balığı Konservesi gelecek aylarda raflarda yerini alacak.

Abone Ol

Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan Van Balığı (İnci Kefali)’nın markalaşması için yoğun bir mücadele verilmeye devam ederken ilk adım atıldı. Bu kapsamda özellikle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Güvenlik güçleri eliyle popülasyonu korunan ve nesli tükenmekten kurtarılan Van Balığı'nın önümüzdeki aylarda raflarda yerini alacak.. Şehrivan Gazetesi olarak, dönemin Van Ticaret Borsası Başkanı ve projenin fikir babası olan Feridun Irak’tan Van Balığı Konservesi gelecek aylarda raflarda yerini alacağını konuştuk. 

IRAK: MUSTAFA SARI HOCANIN BÜYÜK KATKISI VAR

Projenin mimari Mustafa hoca ile ortaklaşa projeye başladıklarını dile getiren İş İnsanı Feridun Irak, “Dünyada sadece bu güzelim tabiat varlığımızda yaşayan Van Balığı çok uzun bir süre ihmal edilmiş, istenilen gibi sahiplenmemiş, gerektiği gibi itinayla özen gösterilmemiştir. 2 binli yılların başında Ticaret Borsası ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde görev yapan Mustafa Sarı ile beraber çalışmaya başladığıma kadar ihmal edilmişti. Mustafa hoca bu işe altıktan sonra gerek korunması acısında gerek çoğalması açısından büyük bir yol sarf etti. Ticaret Borsası dönemin başkanı olarak Van Balığının kurtulmuş yada taze olarak tüketilen bu varlığımızı endüstriye kazandırabilir miyiz düşüncesiyle Mustafa Hocanın kapısını çaldık. Ortaklaşa bir proje hazırladık. Projeye KOSGEB’ten de mali destek aldık. Van balığını soğuk zincir ile Çanakkale Dardanel tesislerine ulaştırdık. İşletme sahipleri ile kurduğumuz temas ile Van balığını konserve yapılmasını kabul ettiler. Yapılan deneme üretimiyle elde edilen sonuçlar Van Balığının konserve olma yolunda ilerleyeceği bilimsel olarak kabul edildi.” İfadelerini kullandı.

“VAN BALIĞINI KONSERVE OLARAK RAFLARDA GÖRMEK GURUR VERİCİDİR””

Tesisin Van’da kurulmasını teminisde bulunan Feridun Irak sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan çalışmalar sonucu Dardanel Çanakkale tesislerinde Van Balığı konservesini yaptığını gördük. Van’da bunu elde edecek tesisin olmadığını bildiğimiz Dardanel Çanakkale’de bunu tekrardan elde edip raflarda görmek gurur vericidir. Umarım Çanakkale Dardanel Van’da tesislerini kurarak bu üretime devam eder. Mustafa Sarı hoca ile başlattığımız bu proje daha büyük yol kat ederek yolana devam eder. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.