GÜNCEL

Van Akdamar Adası’ndaki büyük tehlike!

Van’ın sahip olduğu en önemli tarihi ve doğal miraslardan biri olan ve en çok ziyaret edilen alanların başında gelen Akdamar Adası’nda yıllardır devam eden tehlike ciddi boyutlara ulaştı.

Abone Ol

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde bulunan en büyük ada olan Akdamar Adası son yıllarda ciddi bir tehlikle ile karşı karşı kalmaya devam ediyor. Bir buçuk kilometrelik uzunluğa sahip olan ve üzerinde tarihi Akdamar Kilisesi’nde bulunan Akdamar, en çok ziyaret alan turistik merkez olurken uzmanlar bu gözde merkez konusundaki uyarılarını sürdürüyor.

Her yıl Eylül ayında ibadet yapılan Akdamar Kilisesi gibi önemli bir alana sahip adada yıllar önce uyarısı yapılan tavşan popülasyonu hızla artarken, her geçen gün adanın altını kazan tavşanların oluşturduğu tehlikenin arttığı belirtiliyor. 

Bir dönemler oluşturulan bir komisyon ile hızla artan tavşan nüfusunu aza indirmek için çalışmalar yapılırken bir süre sonra duran bu uygulama tavşan nüfusunu yeniden arttırdı. Kilesinin altını oyan ve adada büyük bir boşluk yaratan tavşanların toplanması konusunda çalışmaların yeniden başlamasını talep eden uzmanlar, bitki örtüsünün de tahrip edildiğini söylüyor. Son dönemlerde kurak ve yeşilden uzak görüntüsü nedeniyle de eleştirilen ve bir çalışma yapılması istenen adada durumun daha da kötüye gittiğini belirtin bilim insanları acilen bu konuda adım atılması gerektiğini yineliyor.