ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van’da yılın ilk bebeği dünyaya geldi! Van’da yılın ilk bebeği dünyaya geldi!

Sonbaharın gelmesiyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da grip vakalarında artış yaşanıyor. Mevsim değişikliği nedeniyle yükselişe geçen hastalıklardan hastanelere başvuranların sayısı da yükselişe geçerken, okulların açılmasıyla bulaş riski de arttı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen Covid-19’un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türü olan eris varyantı da Türkiye’de 9 kişide tespit edilirken, bu varyantın bulaş riski de konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Birçok ülkede eris varyantı ile ilgili alınacak tedbirler konuşulurken, gribal rahatsızlıklarla eris varyantı belirtileri karıştırılabiliyor. Havaların soğumaya başladığı ve viral enfeksiyonlar nedeniyle hastanelere başvuranların sayısının arttığı Van’daki salgın hastalıklar ile ilgili son durumu Şehrivan’a konuşan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı Dr. Azad Güler, vatandaşların önlem alması gerektiğini dile getirdi. Grip vakalarının Covid-19’un Eris varyantı olabileceğini de vurgulayan Güler, vatandaşlara tedbirli olma çağrısında bulundu.

DİKKAT! VAN’DA SALGIN VAR

Uzman Dr. Azad Güler, son zamanlarda artan viral enfeksiyonlara değinerek, “Havaların soğumasıyla beraber özellikle sonbahar ve kış aylarında beklenildiği üzere viral enfeksiyonların görülme sıklığı artmaktadır. Ekim ayı itibarıyla viral enfeksiyonlardaki artış hastaların poliklinik başvurularına da yansımaktadır. Van’da da son 15 günde bu hastalıklar artmıştır. Söz konusu enfeksiyonlar parainfluenza, rhinovirus, influenza ve özellikle Covid-19 pandemisiyle beraber coronavirüs gibi etkenlerden oluşuyor. Havaların soğumasına bağlı olarak insanların kapalı ortamlarda bulunması, toplu taşıma araçlarının kullanımındaki artış ve okulların açılmasıyla birlikte yayılımı daha da kolaylaşıyor. Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesi ve maske kullanımının geçtiğimiz yıllara göre azalması içinde bulunduğumuz sonbahar önümüzdeki kış aylarında toplumun geniş kesimlerine yayılabilecek bir salgının habercisi durumundadır” dedi.

“VİRAL ENFEKSİYONLAR DAMLACIK VE SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR”

Hastalığın belirtilerini dile getiren Güler, “Viral enfeksiyonlar damlacık ve solunum yoluyla bulaşıyor. Özellikle sosyal mesafenin sağlanamadığı kalabalık ortamlarda bulaş daha da kolaylaşıyor. Grip çoğu zaman ateş, burun akıntısı, hapşuruk, gözlerde yaşarma, kuru öksürük, balgamlı öksürük, halsizlik, kırgınlık gibi şikâyetlerin birkaçının bir arada bulunmasıyla kendini gösterir. Gribal enfeksiyonlardan korunmak ve ağır seyretmesini engellemek için grip aşısı yaptırılmalıdır. Özellik kronik hastalıkları bulunan ileri yaş hastalar için grip aşısı, hastane başvurusu ve yatarak tedaviyi engellemek için önemlidir” diye konuştu.

“ERİS VARYANTININ TANISI SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİYLE KONUR”

Güler, eris varyantıyla ilgili de bilgi vererek, “Eris varyantında hastalığın etkilediği organlar ve tutulum derecesi semptomların şiddetini ve tedavi gereksinimlerini etkilemektedir. Hastada basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da görülebilir. Özellikle akciğer tutulumunda öksürük, balgam ve nefes darlığı ön plana çıkar. Eris varyantının tanısı sürüntü örnekleriyle konur. Covid-19 tanısı sonrası varyantların belirlenmesi farklı laboratuvar tetkikleri yapılması gerekiyor. Ama temelde yaklaşım hepsinde benzer. Özellikle viral enfeksiyonlarda akciğerde ağır bir tutulma olmadığı sürece destek tedavileriyle hastalığın atlatılması da mümkündür. Ancak semptomların ağır olduğu ve komorbiditelerin de eşlik ettiği hasta grubunda tedavi amaçlı kullanılabilecek antiviral ajanlar ülkemizde mevcuttur. Covid-19 özelinde bakıldığında tedavi yaklaşımları verilerin birikmesiyle sürekli değişiklik gösterebilmektedir” dedi.

ERİS VARYANTI İLE VİRAL ENFEKSİYONLAR KARIŞTIRILABİLİYOR…

Güler, eris varyantı ile gribal hastalıkların ortak noktalarını aktararak, “Eris varyantı ile diğer varyantları veya influenza virüsünü ayırt etmek klinik olarak kolay değil. Birbirine benzer şikâyetlerle ortaya çıkmaktadır. Üst solunum yolu ve alt solunum yolu tutulumları da benzer olup ve ayırt etmek zordur. Ancak eris varyantı diğer Covid-19 varyantlarıyla karşılaştırıldığında DSÖ verilerine göre daha hızlı bir bulaş özelliği var. Koku kaybı, tat kaybı, halsizlik, öksürük, balgam ortak görülebilecek belirtilerdir. Ayırıcı tanı ancak laboratuvar testlerle yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIN SOSYAL MESAFEYE DİKKAT ETMESİ GEREKİR”

Vatandaşların tedbir alması gerektiğini dile getiren Güler, “Ekim ayıyla beraber aşı dönemi başladı. Vatandaşların grip aşısı olmasını öneririz. Başta Sağlık Bakanlığı’nın öncelik tanıdığı gruplar var. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlar öncelikli grupları oluşturuyor. Vatandaşların sosyal mesafeye dikkat etmesi gerekir. Bununla beraber kalabalık ortamlarda, toplu taşıma araçlarında maske kullanılmasını öneririz. Özellikle dengeli beslenmeye de dikkat edilmeli ve bol bol su içilmeli” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun