GÜNCEL

Uzmanlardan Van Gölü için sevindiren açıklama!

Kışın etkili olan kar yağışı ve bahar boyunca devam eden yağmur yağışları sonrası Van ve Van Gölü Havzası rahat nefes aldı. Su seviyesinde ciddi düşüş yaşayan havzada tüm kaynaklar su ile dolarken uzmanlar son birkaç yıldır iyice endişe yaratan su kaybı ile ilgili bu yıl için rahatlatan açıklamalar yaptı.

Abone Ol

Son 20 yılda hem Van Gölü’nde hem de Van ve civarda büyüklü küçüklü göller, barajlar ve su kaynakları ciddi küçülme yaşadı. İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık kentteki su kaynakları ile birlikte yer altı kaynaklarının da ciddi manada yitiren kentte bu yıl düşen yağışlar hem serinlik hem bereket getirdi. Kentteki göletler ve barajlar yeniden dolarken Van Gölü’nde de uzun yıllar sonra ilk kez su kaybı olmayan bir dönem oldu. Hem kar hem de yağmurun çokça yağdığı kış ve ilk bahar sezonu sonunda süreçle ilgili değerlendirmeler yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü’nün bu yıl su seviyesini koruyacağını söyledi.

VAN GÖLÜ VE DİĞER GÖLLER YAĞIŞLARLA HAYAT BULDU

Özellikle bahar aylarında etkili olan yağmurlar sonrası kentte son dönemlerin en bereketli süreci geçilirken süreçle ilgili değerlendirmelerini Şehrivan aracılığı ile paylaşan Alaeddinoğlu, Van’ın yağışlarla hayat bulduğunu söyledi. Yaza 1 gün kala bol yağışlı sezonu değerlendiren Prof. Alaeddinoğlu bu yağışların özellikle Van Gölü’ne olan etkisinden söz ederek umut veren açıklamalar yaptı. Bahar ayları boyunca düşen yağışların önemli bir kısmı yüzey akışlarında göle döküldüğünü ifade eden Alaeddinoğlu, bu nedenle de başta 1700 civarında rakıma sahip olan Van Gölü başta olmak üzere yükseltisi en fazla olan göllerden başlayarak bütün göllerin, barajların suyla buluşmasına vesile olduğunu söyledi.

VAN GÖLÜ BU YILKİ YAĞMULARDAN İYİ BESLENDİ

Alaeddinoğlu konuyla ilgili olarak ayrıca; “Özellikle kurak dönemde bu göllerin önemli bir kısmı alan kaybı yaşamış ya da tamamen kurumuştu. Oysa bu göller tekrar hayat buldu. Bu düşen akışın sadece yüzey akışı değil topraktaki yolculuğu da çok önemli. Van Gölü’nün bir kısmının düşen yağışlarla, bir kısmının yüzeyden eriyerek ulaşan sularla, bir kısmının da topraktaki yolculuktan sonra yer altından göle karışmasıyla beslendiğini biliyoruz. Van Gölü sadece düşen yağışlarla beslenmeyecek. Önümüzdeki yıl da bu durum devam edecek” diye konuştu.

VAN GÖLÜ’NÜN SU SEVİYESİ DÜŞMEYECEK

Van Gölü havzasının bu sene su seviyesini belli ölçüde koruyacağını aktaran Alaeddinoğlu, “Türkiye’de sıcaklık artışı devam ediyor. Havzada bu yıl yaşanacak sıcaklık çok önem arz ediyor. Eğer ki sıcaklıktaki şiddet artar ve bu da buharlaşmayı beraberinde getirirse bizim kazandığımız suyun bir kısmı kaybolur. Göl belli ölçüde alan kaybedecek. Ama düşen yağışların pozitif etkisini görmeye devam edeceğiz. Yani Van Gölü geçmişteki şiddetli alan kaybına maruz kalmayacak. Dolayısıyla Van Gölü bu sene pozitif anlamda beslendiği sularla seviyesini belli ölçüde koruyacak. Sadece Van Gölü değil, diğer göllerde aynı şekilde bu olumlu sonuçtan yararlanacak” dedi.

ALAEDDİNOĞLU: YAĞIŞLAR TARIMA DA CAN VERECEK

Yağışın tarım ve hayvancılığa olumlu etkisinin olacağını dile getiren Alaeddinoğlu şunları aktardı: “Bizim son yıllardaki en temel sorunlarımızdan biri havzanın ihtiyaç duyduğu içme suyuydu. Yani halkın içtiği su. En önemlisi de kırsalda yaşayan halkın yaz aylarında ihtiyaç duyduğu sulama suyu. Hayvancılıkla uğraşan insanlar, yaz aylarında sudan yoksun kalmışlardı. Topraktaki suyun yolculuğu hızlı değildir. Günde 1 metredir. Oradaki yolculuk kırsalda yaşayan, hayvancılık ve tarımla uğraşan insanların bahar aylarında artı pozisyona geçmesine neden oldu. Toprak suyu tutacak. Göller, barajlar dolacak. Bununla birlikte tarımla uğraşan insanların ihtiyacı olan su da karşılanmış olacak. Topraktaki iyileşmeyle beraber bazı çiftçiler mecburen açtıkları sondaj kuyularını çok daha derinden değil daha yüzeyden su çıkarma şansına sahip olacaklar. Bu da tarımı besleyecek.”