Yaz mevsiminin ilk ayı olan haziran, tüm zamanların en sıcak haziran ayı olarak bir rekora imza attı. Temmuz ayındaki yüksek sıcaklıklar, bu ayın da rekora koştuğunu gösteriyor.

Sıcak havaya aşırı nem de eklenince nefes almak dahi güçleşiyor. Herkesin şikayetçi olduğu bu duruma birkaç günlük ara verme imkanı söz konusu. Zira kısa süreli de olsa yağışların etkili olması bekleniyor.

Uzmanından sel uyarısı: İstanbul'da kısa süreli kuvvetli yağışlar bekleniyor

Nefes aldırması umut edilen yağışlar ne zaman, hangi bölgelerde ve nasıl etkili olacak? Bu soruların yanıtı için İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile konuştuk. Pazar gününe kadar 5-6 derece bir düşüş bekliyoruz. Bu arada tabii nem de düşüyor.

Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir

“Sıcaklıklarda 5-6 derece düşüş bekliyoruz”

IBAN'a para yollarken iki kere düşünün! IBAN'a para yollarken iki kere düşünün!

Dr. Güven Özdemir, 5000 metrenin üzerindeki yüksek seviyelerde -10 derecelik bir soğuk hava kütlesinin var olduğunu söylüyor. Bunun etkisinin bize yağış olarak gelmeye başladığını ifade ediyor. Balkanlar’dan, Karadeniz üzerinden gelen bu sistem pazar gününe kadar devam edecek. Karadaki sıcaklıkla buluştuğunda da yağış oluşturacak. Özdemir bu yağışlarla, sıcaklıklarda düşüş olacağını anlatıyor: “Azor yüksek basıncının üzerimizde kalması hatta Rusya'ya kadar uzanması, Arabistan üzerindeki alçak basınç sisteminin de yurdumuza doğru giriş yapmasıyla maalesef kavrulmaya başladık.

Temmuz ayının son haftası için yağış ihtimali var demiştik. O da kendisini hissettirmeye başladı. Hava sıcaklığı mevsim normallerine doğru geriliyor. Yani pazar gününe kadar 5-6 derece bir düşüş bekliyoruz. Bu arada tabii nem de düşüyor.”

Uzmanından sel uyarısı: İstanbul'da kısa süreli kuvvetli yağışlar bekleniyor

Yağışlar nerede, nasıl görülecek?

Özdemir gün gün hava tahminlerini paylaşıyor. Bugün için İstanbul'un Avrupa yakasında ve Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir'de kuvvetli yağışların ve 40-50 kilometre hıza ulaşan poyrazın beklendiğini söylüyor. Ancak İstanbul'un Anadolu yakasında yağış yok, parçalı bulutlu bir hava hakim olacak.

Kaynak: TRT HABER