ŞEHRİVAN HABER - Anadolu'nun kadim ve büyük krallıklarından birisi olan Urartular, son yıllarda adından sıkça söz ettiriyor. Anadolu'da çok büyük bir alanda hüküm sürmeyi başaran ve beşkenti Van'da önemli eserleri bulunan Urartular, son dönemlerdeki tarihi kazılarda adı en çok zikredilen medeniyetler arasında geliyor.
Peki Urartular kimdir? Anadolu'ya ve Van'a nasıl geldiler? İşte tüm soruların cevabı:
Urartular, Milattan Önce birinci yüzyılın başında, Anadolu’da, Van Gölü çevresinde kurulan bir devlettir. Bu bölgeye yerleşen kavimler, beylikler ve aşiretler halinde yaşamaktansa, bir devlet kurarak kendilerini koruyabilmek adına, zaman içinde bir araya gelmiş ve Urartu Devleti’ni kurmuştur. Başkenti Tuşpa (Van) olan Urartu Devleti, Milattan Önce 8. ve 7. yüzyılda en güçlü olduğu dönemi yaşamıştır. Bu dönemde devletin sınırları içinde İran’ın kuzeybatısı, Aras Vadisi ve Doğu Anadolu yer almaktaydı. Mezopotamya ve Asur sanatının etkisini barındıran bir kültüre sahip olan Urartular, çivi yazısı ve Hitit hiyeroglif yazısını kullanan bir devletti.
Urartular’ın siyasi ilişkilerinde öne çıkan devlet, Asurlular’dı. Asurlular ve Urartular birçok kez savaşmıştır. Asurlular’ın kayıtlarında Urartular’ın adı geçmektedir. Bu kaynaklarda, Asurlular’ın Urartular’a karşı savaştığından bahsedilmektedir. Bu savaşların da etkisiyle, Urartular’ın yapılarında savunmada kolaylık öne çıkarılmıştır. Bulundukları dağlık, kayalık bölgenin avantajı ile dik yamaçlara yapılan yapılar, savunma için bir kolaylık sağlamıştır.Maden işlemede gelişen Urartular, bulundukları bölge ve çevresinde metal işlemecilik üzerine önemli çalışmalar yapmış ve diğer uygarlıkları da etkilemiştir.
Van Kalesi, Çavuştepe, Amik Kalesi, Menua Kanalı gibi bir çok yapı Urartular'dan kalan önemli tarihi yapıların başında geliyor.
Mühendislikte önemli işler yapan bir medeniyet olarak bilinen Urartular'a ait binlerce eser de Van'daki Van Müzesi'nde sergileniyor.