Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde bilim ve teknoloji tutuklarının buluştuğu “1. Uluslararası AR-GE Proje Pazarı’ kapılarını açtı. Bu yıl ilk kez uluslararası bir etkinlik olarak Van YYÜ’de düzenlenen Van 1’inci Uluslararası AR-GE Proje Pazarı’na Ticaret ve Sanayi Odası ile TÜBİTAK iş birliğinde birçok üniversite katıldı. Van YYÜ, Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen programa Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe, Bitlis Eren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tekin Şahin, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Talat Körpınar, Hakkâri Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşması yapan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Üniversitemizin yaptığı bilimsel ve teknolojik gelişmeleri daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi.

ŞEVLİ: ÖNEMLİ BİR FIRSAT YARATIYORUZ!

Ar-Ge çalışmalarının yalnızca akademik dünyaya değil aynı zamanda ekonomik kalkınmayanda katkı sağlayacağını belirten Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Bugün burada, akademik dünyadan, sanayi sektöründen ve çeşitli üniversitelerde gelen çok değerli katılımcılarımızla birlikte, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri daha da ileriye taşımak, yenilikleri paylaşmak ve işbirlikleri kurmak adına önemli bir fırsat yaratıyoruz. Bu etkinlik, araştırmacılarımız, girişimcilerimiz, sanayi temsilcilerimiz ve paydaşlarımız arasında güçlü işbirlikleri kurmayı, yeni projelerin hayata geçmesini sağlamayı ve geleceğin teknolojilerine imza atmayı hedeflemektedir. Ar-Ge çalışmalarının yalnızca akademik dünyaya değil aynı zamanda ekonomik kalkınmamıza katkı sağladığını ve toplumumuza yeni fırsatlar sunduğunu görmek, bizleri daha da motive etmektedir.” İfadelerini kullandı. 

“BU BAŞARILAR YALNIZCA BİREYSEL ÇABALARIN DEĞİL, BİR EKİP RUHUNUN ÜRÜNÜDÜR”

42 yıllık köklü geçmişiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, şehrinin ve bölgesinin bilimle buluştuğu söyleyen Şevli, “Tüm birimlerimizle birlikte, "toplumuna ve bilime katkı sağlama" anlayışını en temel değer olarak benimseyen bir üniversite olarak yolumuza devam etmekteyiz. Bilimsel ve akademik bilgi birikimimiz, kaliteli eğitim anlayışımız, Ar-Ge çalışmalarımız ve ulusal / uluslararası alandaki başarılarımızla bu hedefimize ulaşmış olduğumuzu gururla ifade edebiliriz. Ancak, bu başarılar yalnızca bireysel çabaların değil, bir ekip ruhunun ürünüdür. Akademik birimlerimizle birlikte idari birimlerimizi de aynı ölçüde önemsiyor ve kurumsal işleyişi güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu anlayışla, hem bilimsel gelişmelere katkı sağlıyor hem de toplumumuza fayda sunan projelere imza atarak üniversitemizi daha güçlü bir geleceğe taşımak için adımlar atıyoruz.” Dedi. 

“ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ ZİYADESİYLE ÖNEMSEMEKTEYİZ”

Üniversiteyi araştırma odaklı hedefleri doğrultusunda geliştirdiğinin dille getiren Şevli, “Bizler, bölgenin önemli bir eğitim kurumu olarak topluma öncülük etmeyi bu bağlamda üniversite sanayi işbirliğini ziyadesiyle önemsemekteyiz. Özellikle genç araştırmacılar ve girişimcilere sunduğumuz desteklerle inovasyon ekosistemini güçlendirmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Bilhassa Üniversitemizin araştırma odaklı hedefleri doğrultusunda geliştirdiğimiz Araştırma Politikası çerçevesinde, bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesi, izlenmesi ve teşvik edilmesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından titizlikle yürütülmekte; üniversitemizin bilimsel bilgi birikimini sanayiye aktararak yenilikçi ve teknolojik çözümler üretmeyi, ticarileştirilen Ar-Ge faaliyetleri ile topluma katma değer sağlamayı amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) önemli bir rol üstlenmektedir.”

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILIYOR…

“Ayrıca, bölgesel ve uluslararası rekabet gücü yüksek, ileri teknoloji üreten ve kullanan paydaşlarımıza araştırma ve teknoloji transferi yapabilmeleri için uygun ortamlar sağlayan Van Teknokent, bu süreçte etkin bir şekilde yer almakta ve araştırmaların ticarileşmesine katkı sunmaktadır. Üniversitemiz, bu yapıları birbirine entegre bir şekilde yöneterek, yenilikçi projelerin hayata geçirilmesinde önemli adımlar atmaktadır. Girişimcilik alanında ise İnnovan Girişimcilik Merkezi, girişimciliği teşvik eden ve girişimci adaylarına çeşitli destekler sunarak, yeni iş fikirlerinin gelişmesine katkı sağlamakta ve bu alandaki fırsatları artırmaktadır. Bu entegre süreçler, üniversitemizin bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve girişimcilik alanlarında güçlü bir sinerji yaratmasına olanak tanımaktadır.”

“ÇALIŞMALAR, SADECE AKADEMİK BİLGİ ÜRETİMİYLE SINIRLI KALMAYIP, TOPLUMSAL FAYDAYA DÖNÜŞTÜRÜLEREK”

Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin topluma entegrasyonunu sağlama noktasında sorumluluğu yerine getirmeye devam etmekte olduğunu söyleyen Şevli sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlarla birlikte üniversitemiz, bilimsel araştırmalar ve yenilikçi projelerle, bölgesel ve ulusal kalkınmanın dinamiklerine katkı sağlamayı sürdürmektedir. 2024 Kasım itibarıyla, 280 projeye sağlanan 27,173,000 TL'lik destek, bu alandaki kararlılığımızı ve etkinliğimizi göstermektedir. BAP Birimi'nin 13 farklı proje türüyle özellikle kamu ve sanayi iş birliklerini güçlendirmesi, üniversitemizin araştırma-geliştirme kapasitesinin önemli bir göstergesidir. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla, 5 patent ve 3 faydalı model tescil edilmesi ve 25 patent başvurusunun yapılması, üniversitemizin yenilikçi çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını pekiştirmektedir.”

AMAÇ TEKNOLOJİYİ TOPLUMA ENTEGRE ETMEK

“Ayrıca, Erasmus+ ve Horizon projelerinde elde edilen uluslararası ortaklıklarla küresel düzeyde iş birliklerimizi genişletmiş bulunuyoruz. İnovasyon ve girişimcilik alanında ise İnnovan Girişimcilik Merkezi’nin desteğiyle, 1800 kişiye eğitim verilmiş, 40 girişim fikri geliştirilmiş ve 20 girişim takımı kuluçka programımıza dâhil edilmiştir. Bu çalışmalar, sadece akademik bilgi üretimiyle sınırlı kalmayıp, toplumsal faydaya dönüştürülerek, hem yerel ekonomiye hem de ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak, bilimsel ve teknolojik yeniliklerin topluma entegrasyonunu sağlama noktasında sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam etmekteyiz.”

GÜLTEPE: ŞEHRİMİZİN EKONOMİK VE TEKNOLOJİK KALKINMASINA KATKI SAĞLAMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler ve inovasyon, sadece ülkelerin değil, aynı zamanda şehirlerin de ekonomik kalkınmalarında belirleyici bir unsur haline geldiğini söyleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe, “Bugün burada, 1. Van Uluslararası AR-GE Proje Pazarı vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizin ekonomik ve teknolojik kalkınmasına katkı sağlayacak böyle önemli bir etkinliğin parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bilindiği üzere, günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler ve inovasyon, sadece ülkelerin değil, aynı zamanda şehirlerin de ekonomik kalkınmalarında belirleyici bir unsur haline gelmiştir.”

“VAN TSO OLARAK GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEMEK İÇİN YOĞUN ÇABA İÇİNDEYİZ”

Van'da vurduğu tavşanları sosyal medyadan paylaştı! Gereken ceza verildi… Van'da vurduğu tavşanları sosyal medyadan paylaştı! Gereken ceza verildi…

“Rekabetçi bir ekonomi inşa edebilmek, girişimcilik kültürünü geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, AR-GE çalışmalarıyla mümkün olmaktadır. Bu bağlamda, bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik, Van ilimizin potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma fırsatı sunmakla birlikte, girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza yeni iş birliği alanları oluşturacaktır. Van, tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleriyle olduğu kadar, girişimcilik ve inovasyon potansiyeliyle de dikkat çeken bir şehir. Bu potansiyelin daha ileriye taşınması, yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi ve uluslararası iş birliklerinin artırılması, hepimizin ortak hedefidir. Bu noktada, Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, girişimcilerimizi desteklemek ve AR-GE odaklı projelere zemin hazırlamak için yoğun bir çaba içerisindeyiz.” dedi.

GÜLTEPE: VAN’I TEKNOLOJİK GELİŞİMİN VE İNOVASYONUN MERKEZİ HALİNE GETİREBİLİRİZ

Proje pazarı, sadece fikirlerin sergilendiği, bu fikirlerin gerçeğe dönüşmesi için bir fırsat kapısı olduğunu belirten Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün burada, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz, girişimcilerimiz ve yatırımcılarımızın aynı platformda buluştuğu bu organizasyon, bölgesel kalkınmanın güçlenmesine ve inovasyon ekosistemimizin genişlemesine büyük katkı sağlayacaktır. Proje pazarı, sadece fikirlerin sergilendiği bir etkinlik değil; aynı zamanda, bu fikirlerin gerçeğe dönüşmesi için bir fırsat kapısıdır. Bu bağlamda, buradan doğacak projelerin Van’ın sınırlarını aşarak ulusal ve uluslararası başarı hikayelerine dönüşeceğine inancımız tamdır. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm paydaşlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmak üzere, TÜBİTAK’a ve organizasyonda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, girişimcilerimize, projeleriyle katılım sağlayan tüm değerli katılımcılarımıza ve destek sunan yatırımcılarımıza başarılar diliyorum. Hep birlikte çalışarak, Van’ı teknolojik gelişimin ve inovasyonun merkezi haline getirebiliriz.”

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ-NECMETTİN DURSUN