Doğunun Muzu, ekmeden hasadı yapılan meyve ile sebze arası yiyene ferahlık veren şahsına münhasır, çok kısa bir zaman diliminde kendini gösteren ve bir dahaki seneye kadar yetiştirilemeyen nadide, çekingen, inzivayı seven, dağların eteklerinde gözlerden uzakta, oksijenin bağrında yetişen sebze ile meyve arası bir bitkidir uçkun.
Evet, bahsi geçen doğa harikası bu bitki; bilimsel literatürde “Reun Ribes” olarak adlandırılsada halk dilinde Uçkun ya da Işkın olarak adlandırılmaktadır. Olgunlaşma süreci Mayıs ve Haziran aylarını bulmakta, Van, Erzurum, Bitlis gibi Doğunun 1000 ila 1400 metre yüksekliği bulan kesimlerinde yetişmekte ve boyu ise 40 ile 150 cm civarına ulaşmaktadır. Karların erimesi ile kendini gösteren bu bitki; otsu görünümü koyu yeşil rengi ve kiviye benzer ekşi tadıyla yöre halkı tarafından oldukça sevilen adeta yetişme zamanı dört gözle beklenen bir bitkidir.
Göze ve damağa hitap etmesinin yanı sıra son yıllarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki insan sağlığına da olumlu katkıları bulunmakta, bünyesinde antimikrobiyal ve antioksidan maddeler ihtiva eden uçkun bitkisinin kanseri engelleme yolunda önemli rol oynayabileceği düşünülmektedir. İçeriğinde güçlü etken maddeler yönü ile farmakolojik araştırmalarda oldukça popülerdir. C vitamini ile zengin olan bu bitki, idrar söktürücü, kan temizleyici etkileri olduğu düşünülüyor. Doğanın insana zahmet çektirmeden sunduğu ferahlık veren, yalın, mütevazı, doğunun sert ikliminde sebatkâr dik duruşu ile yetişmeye devam eden kadim bitkidir.