Elon Musk ve Twitter arasında gerginlik tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ünlü milyarderin şirketi satın almaktan vazgeçmesi ve 44 milyar dolar değerindeki anlaşmanın iptal etmesinin etkileri sürüyor. Sosyal medya devi tazminat talep ederken, ünlü milyarder verilen bilgilerin doğru olmadığını iddia ediyor.
Twitter, anlaşmayı feshettiği için Musk'a dava açmış ve şirket Delaware Chancery Mahkemesine yaptığı şikayette Musk'ın, imzaladığı anlaşmada "artık kişisel çıkarlarına hizmet etmediği" için Twitter ve hissedarlarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddettiğini aktarmıştı. Bu davanın duruşma tarihi 17 Ekim olarak belirlendi. Gemius bu süreçte sitenin Türkiye’deki trafiğini analiz etti. Haziran 2021-Haziran 2022 dönemini kapsayan verilerine göre Twitter, 2021 yılına kıyasla 2022’de trafiğini ciddi seviyede artırdı.
“ORTALAMA KULLANICI 36 MİLYON”
Haziran 2021’de 34 milyon seviyelerinde seyreden gerçek ziyaretçi sayısı Temmuz’da 33 milyona düşerek dip yaparken, daha sonraki aylarda ise bu rakamların çok üstüne çıktı. Kasım 2021’e gelindiğinde 38.4 milyon ziyaretçiye erişmeyi başaran Twitter, zirveye ulaştı. 2022’den itibaren ise Twitter’ın erişim rakamlarında yatay bir seyir hakimdi. Yeni yıla 37.5 milyon erişim rakamıyla başlayan Twitter, Mart ayında 36 milyona kadar düşerken, bahar aylarının gelmesiyle yeniden toparlandı ve Haziran 2022’de 37.3 milyon seviyelerine ulaştı. 2021’in haziran ayıyla 2022’nin aynı dönemi karşılaştırıldığında ise Twitter, ziyaretçi sayısını ortalama 3 milyon artırdı.
“ZİYARETÇİLER 25-44 YAŞ ARALIĞINDA”
Gemius, Twitter ziyaretçilerinin demografik profilini de inceledi. Gemius Audience’ın Ocak-Haziran 2022 dönemini kapsayan verilerine göre Twitter’ı ziyaret edenler ağırlıklı olarak 25-44 yaş aralığında. Cinsiyete göre bakıldığında ise erkeklerin kadınlara kıyasla Twitter’ı daha fazla ziyaret ettiği görülüyor. Twitter’ın bu dönemdeki ziyaretçilerinin yüzde 53’ünü erkekler, yüzde 47’sini de kadınlar oluşturdu.
“TWITTER’DA NE KADAR ZAMAN HARCIYORUZ?”
Gemius, ziyaretçilerin Twitter’da geçirdiği süreye de ışık tuttu. Gemius’un Ocak-Haziran 2022 dönemini kapsayan verilerine göre ziyaretçiler, Ocak 2022’de 7 saat 50 dakika sitede vakit geçirirken, şubat ayında bu süre 6 saate düştü. Mart ayında bu kez 8 saate çıkarak zirveye ulaşan Twitter, Nisan ayında ise büyük bir düşüş yaşadı ve geçirilen süre 5 saat 30 dakikayı gördü. Nisan ayı sonrasında sitede geçirilen süre yeniden artışa geçerken, Haziran 2022’de bu süre 7 saat 30 dakikayı buldu.
“KULLANICILARIN ODAĞINDA KRİPTO PARALAR VAR”
Twitter’a giren herkesin sitede vakit geçirmekte kendince bir sebebi var. 2022’nin ilk 6 ayına yakından kripto paraların açık ara önde olduğu dikkat çekiyor. Son aylarda düşüş trendinde olan kripto paralarla ilgili gelişmeleri yakından takip etmek isteyenler soluğu Twitter’da aldı. Otomotiv de Twitter kullanıcılarının bu dönemde ilgi gösterdiği bir başka başlık oldu. Özellikle yüksek enflasyon ve çip krizinin de etkisiyle fiyatları artan otomobiller, Twitter kullanıcılarının odağındaydı.