ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif kentlerinden biri olmasına rağmen yerinde saymaya devam ediyor. 30 büyükşehirden biri olan Van, sahip olduğu potansiyele rağmen beklenen çıkışı yapamıyor. Nüfus olarak Van’dan küçük olan iller bile büyüyüp gelişirken, Van geride kalmayı sürdürüyor. Açıklanan veriler ve yapılan araştırma sonuçları da Van’ın kötü tablosunu gözler önüne sererken, TÜİK’in açıkladığı ‘İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ verileri kentin acınası halini kanıtlamış oldu. Verilere göre Van, geçen yıl 81 il içerisinde 54 bin 272 TL ile son sırada yer aldı. Ülkenin en düşük gelirli ili olarak açıklanan Van’ın ülkeye ekonomik katkısı da 2021 yılına göre düştü. Veriler açıklandıktan sonra kentten çok sayıda kişi bu durum için eleştiri yaparken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan mali müşavir İbrahim Şahin, “Van sınıfta kaldı” dedi.

EN DÜŞÜK GELİRLİ İLLER AÇIKLANDI, BAHTSIZ DİYAR VAN DİPTE!

Önceki gün açıklanan ve dün Van’ın en çok konuştuğu konulardan birisi olan Van’ın yoksulluğu konusunda yorumlar yapan Şahin, açıklanan verileri değerlendirerek şunları söyledi: “Van her konuda geride. Sadece TÜİK’in açıkladığı bu veriler değil her alanda, yapılan her araştırmada sonlardayız. Kent olarak birçok konuda dipleri görüyoruz. Herkes el birliğiyle bu kentin dipleri görmesi için mücadele içerisinde. Van’da üretim sıfır. Üretim yok, tüketim ticareti var. Van’ı geriye götüren de budur. Üretim olmayınca istihdam olmaz, üretim olmayınca işsizlik olur. Dolayısıyla geri kalmasının sebebi budur. Böyle olunca gayri safi yurt içi verilerinde 81’inci il oluyoruz. Seçime az kala yine vaatler havada uçuyor. Van’ın kalkınması birilerinin vaatleriyle düzelmez.” 

2025'te misafirhane, sosyal tesis ve kreş ücretleri belli oldu! 2025'te misafirhane, sosyal tesis ve kreş ücretleri belli oldu!

“VAN’IN BU HALDE OLMASINDA EMEĞİ GEÇEN HERKESİ TEBRİK ETMEK LAZIM”

Van’da istihdama yönelik çalışmalar olmadığı sürece bu halde olacağını aktaran Şahin, “Kendine katkısı olmayan bir kentin Türkiye’ye katkısı olmaz. Veriler de bunu kanıtlamış. 2021 yılında ülkeye katkısı yüzde 0,02 iken geçen yıl ki katkı ise yüzde 0,01’e düşmüş. Kent gelişmediği için, büyümediği için ülkeye de katkısı olmaz. Yaşadığımız kentin bu durumda olmasına üzülüyoruz. Ekonomik, istihdam anlamında her geçen gün geriye sarması bizi derinden üzüyor. Uzun vadeli yatırımlarla anca iyileştirmeler yapılabilir. Geçmişte Van’da fabrikalar vardı. Bu fabrikaların hepsi kapatıldı. Eğer Van’da istihdama yönelik çalışmalar yapılmazsa hep bu seviyede kalır. Bu verilerle birlikte kentteki tüm yetkililer sınıfta kaldı. Van bu verilerle sınıfta kaldı. Van’ın bu halde olmasında emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım” ifadelerini kullandı.

“FAKİRLİK, DAR GELİRLİLİK VAN’IN KADERİ OLMAMALI”

Şahin, Van’ın hak ettiği konumda olmadığını dile getirerek, “Sonuçlara baktığımızda Van için yapılacak çok şeyin olduğunu görüyoruz. Ekonomide geride, istihdamda geride, tarımda geride, çevrede geride, hayvancılıkta geride… Şehrin bütün yapıları bir araya gelerek bir çıkış yolu aramalıdır. Yerel yönetimlerin ele ele vererek kentin ekonomisine katkı sağlayacak oluşumları hayata geçirmeleri gerekiyor. Fakirlik, dar gelirlilik Van’ın kaderi olmamalı. Kentteki herkes Van’ın bu durumuna üzülmeli. Herkes Van için bir şeyler yapmalı. Van çok güzel bir şehir. İnsan bu verileri görünce çok üzülüyor. Van’ın hak ettiği konum bu değil, bu olmamalı” diye aktardı. 

VAN GSYH’DE 81 İL İÇERİSİNDE EN SON SIRADA YER ALDI!

Kişi başına GSYH'de 2022 yılında, Kocaeli 302 bin 772 TL ile ilk sırada yer aldı. Kocaeli'ni, 287 bin 524 TL ile İstanbul ve 253 bin 501 TL ile Tekirdağ izledi. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 64 bin 416 TL ile Şanlıurfa, 55 bin 296 TL ile Ağrı ve 54 bin 272 TL ile Van son üç sırada yer aldı. Kişi başına GSYH, 2022 yılında on dört ilde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

VAN’IN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI DA DÜŞTÜ!
    
TÜİK’in açıkladığı 2022 yılına ilişkin ‘İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ verilerine göre Van, geçen yıl kişi başına GSYH'de son sırada yer aldı. Yıllık GSYH'nin, zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre Van, ülke büyümesine de katkı vermeyecek bir süreç izledi. Öyle ki verilere göre, 2019 yılında 0,00, 2020 yılında yüzde 0,02, 2021’de yüzde 0,02 ve geçen sene ise yüzde 0,01’e geriledi.

VAN’IN SON KADERİ DEĞİŞMİYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre Van, il düzeyinde kişi başına 27 bin 790 TL ile son üç sırada yer aldı. İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2022 yılında Van 61 milyar 592 milyon TL yüzde 0,4 pay ile 36. sırada yer aldı. Muş 29 milyar 319 milyon TL yüzde 0,2 pay ile 65. sırada yer aldı. Bitlis 23 milyar 860 milyon TL yüzde 0,2 pay ile 70. sırada yer aldı. Hakkari 23 milyar 281 milyon TL yüzde 0,2 pay ile 71. sırada yer aldı.

Editör: Şaban Beyazsaç