Türkiye'nin birçok noktasında bunaltıcı sıcaklar yaşanırken, Ardahan'ın 2 bin 8 rakımlı Göle ilçesi ile ilçeye bağlı 2 bin 300 rakımlı Çullu köyünde hava sıcaklığı geceleri düşüyor. Son günlerde sağanağın da etkili olduğu ilçede hava sıcaklığı önceki gece 6,2 derece ile Türkiye'nin en serin noktası olarak kayıtlara geçerken, Çullu köyünde de sıcaklık 7,2 derece olarak ölçüldü.

SOBALI MEKANLAR TERCİH EDİLİYOR

Ardahan Göle'nin cadde ve sokaklarında akşam saatlerinde açık alanda çay içmek isteyenler, sobanın yakıldığı mekanları tercih ediyor. Çullu köyünde oturan 86 yaşındaki Mehmet Kanbur, bu yıl soğuk havanın yazın da etkisini sürdürdüğünü, bu nedenle de soba yakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yazın ortasında üşüdüklerini belirten Kanbur, "Hem soba yakıyoruz hem kalın giyiniyoruz çünkü gerçekten akşamları havalar çok serin oluyor. Son günlerde sağanak, soğuk havayı daha da arttırdı." dedi.

“ÇAY İÇMEK İSTESEK BİLE CEKET ÜSTÜMÜZDEN EKSİK OLMUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Van’a geliyor! İşte geliş tarihi... Cumhurbaşkanı Erdoğan Van’a geliyor! İşte geliş tarihi...

Medet Çağır da batı illerinde sıcaktan etkilenenlerin burada hala soba yakıldığına inanmadığını ifade ederek, "Üstümüzde hala ceket var çünkü hava çok soğuk, bacalardan duman tütüyor. Güneşli havada çay içmek istesek bile ceket üstümüzden eksik olmuyor." diye konuştu.

"HEM GÜNDÜZ HEM GECE SOBA YAKIYORUZ"

Muş'ta hava sıcaklığının düşük olduğu yüksek rakımlı yaylalarda konaklayan göçerler, serin günlerde soba yakarak ısınmaya çalışıyor. Kurtik Dağı'ndaki 2 bin 500 rakımlı yaylada dört ay geçiren göçerler, akşamları çadırlarda kurulan sobanın etrafında toplanıyor. Göçerlerden Fatma Yıldırım, temmuzda hala soba yaktıklarını dile getirdi. Hava soğuk olduğu için gündüzleri kalın giyinmek zorunda kaldıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Zor şartlar altında buradayız ama alışkınız. Bu aylarda batıda havalar çok sıcak. Buranın rakımı yüksek olduğu için gündüz de gece de hava soğuk oluyor. Bundan dolayı hem gündüz hem gece soba yakıyoruz. Yayladan ininceye kadar soba yakacağımızı tahmin ediyoruz.”

Ahmet Aslan da "Bu dağın başında bir araba dolusu odun yakacağız. Batıda havalar çok sıcak, burada soğuk. Buranın bu kadar soğuk olduğunu söyleyince insanlar şaşırıyor, inanmıyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EN SOĞUK İLÇESİNE YAZ GELMEDİ

Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı kırsal Bezirhane Mahallesi'nde de meteorolojik verilere göre; Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6,1 derece olarak ölçülürken Türkiye'nin en serin noktası olarak kayıtlara geçti. 2 bin 55 metre yükseklikteki mahallede yaşayanlar, akşamları üşümemek için polar, mont ve ceket gibi kalın kıyafetler giyiyor. Muhtar Mehmet Çakan, Türkiye'nin en soğuk bölgelerinden birinde yaşadıklarını söyledi.

“SOĞUK HAVALARDAN DOLAYI ÇOK GÖÇ VERDİK”

Mahallede kışın yaşamanın çok zor olduğunu, hava sıcaklığının sıfırın altında 40 derecelere kadar düştüğünü hatırlatan Çakan, sözlerine şöyle devam etti: "Yaklaşık 6 ay kışı yaşıyoruz. Soğuk havalardan dolayı çok göç verdik. 2000'de yaklaşık 320 olan nüfusumuz şu an 200'ün altına düşmüş. Yetkililere seslenmek istiyorum, mahallemize doğal gaz hattı çekilsin. Yakacak yetiştirmekte zorluk çekiyoruz. Şu an bile bazı evlerde soba yakılıyor. Battaniyeye sarılarak ısınanlar var. Yayla havası gibi. 6 ay beyazı, 3 ay ayazı, 2 ay da yazı yaşıyoruz."

Mehmet Şirin Çakan da yaz mevsiminde olmalarına rağmen üşüdüklerini belirterek, "Şu mevsimde ceket, kazak giyiyoruz. Buranın hem yazı hem de kışı soğuk. Akşam saatlerinde sobaları yakarak evlerimizi ısıtıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI