Hükümetin haftalık mesai saatini 45'ten 40'a düşürme çalışması gündemdeyken haftada 4 gün çalışma sistemi ise birçok Avrupa ülkesinde uygulanıyor. Türkiye'de ise şimdilik sadece bir şirket bu sistemle çalışıyor. Şirket içinde yapılan ankete göre bu sistemle çalışan bağlılığı ve motivasyonunun arttığı kaydedildi. Türkiye’de 4 gün mesai uygulaması daha da yaygınlaşır mı? Hangi sektörler bu sisteme daha kolay geçer, ücretler düşer mi, ekonomist Muhammet Bayram yorumladı.

Bayram, “Esnek çalışma modeli bir önceki Çalışma Bakanı zamanında gündeme alınan bir konuydu. Hibrit çalışma, esnek çalışma şeklinde bazı çalışma modelleri var. Bu modeller bazı Avrupa ülkelerinde uygulanıyor." dedi. Bayram şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’den bir firma da buna ilişkin 4 günlük mesaiye geçti. 4 günlük mesaide 1 gün tatil oluyor ve cumartesi, pazar günleri çalışılmıyor. Bu şirketlerin çalışma yapısı ile alakalı bir uygulamadır."Türkiye’deki şirketlerin çoğunun emeğe dayalı olduğu ve bizzat işçinin çalışma usulüne dayandığı için şu an 4 günlük çalışma modeli bizim üretim kapasitemizi düşürecektir. Buna ayak uydurabilen firmaların teşviklere ihtiyacı var."

Bakanlıktan araç sahiplerine uyarı: Bu araçlar artık muayeneden geçemeyecek! Bakanlıktan araç sahiplerine uyarı: Bu araçlar artık muayeneden geçemeyecek!

"TENOLOJİ SEKTÖRÜNDE ADIMLAR ATILABİLİR"

"Türkiye’de yaygınlaşabilmesi için özellikle teknoloji sektöründe buna ilişkin bir adım atılabilir. İstanbul’da özellikle pandemiden sonra cuma günleri trafik neredeyse yarı yarıya azalıyor. Bunun nedeni hizmet sektöründe çalışanların evlerden çalışabilmesidir. Çalışanlar uzaktan, evden çalışmak sureti ile işlerini halledebilir hale geldiler."

HANGİ SEKTÖRLER 4 GÜN ÇALIŞABİLİR?

"Şu anda 4 günlük çalışma modeli hizmet sektöründe uygulanabilir. Bunu uygulayan firmalara ekstra teşvik verilmesi gerekir. Çünkü her bir çalışan işine gidebilmek için taşıtına biniyor, yolculuk yapıyor. Karbon ayak izi kapsamında Türkiye’nin almış olduğu önlemler var." "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan alınan krediler var. Karbon ayak izinin azaltılması kapsamında devletimiz bir destek görebilir. Bu desteği de devletimiz işverenlere yansıtabilir. Özellikle sanayi kesimi için şu anda 4 günlük mesai uygulanması oldukça zor gözüküyor."

ÜCRETLERDE DÜŞÜŞ YAŞANIR MI?

"Asgari ücret saatlik olarak belirleniyor. Çalışılmayan günler için eğer işveren tatil yaparsa maaş vermeme hakkı var. Türkiye’de 4 gün mesai saatine geçen işveren ücretleri düşürmeden bu uygulamayı yaptı."

Kaynak: ENSONHABER