İran ile en uzun sınıra sahip Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı ülkenin ve kentin ekonomisine katkı sağlamayı sürdürürken Türkiye’nin en önemli kapılarından biri olan alanda uzun yıllardır çözüme ulaşmayan sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Her yıl yüzbinlerce kişinin geçiş yaptığı Kapıköy’de modernizasyon, 7/24 çalışma sistemi, transit geçişlerin başlaması gibi önemli adımlar atılmasına rağmen küçük ama gümrük kapısına yakışmayan eksikliklerin çözümsüzlüğü sürüyor. Yıllardır dile getirilmesine rağmen çözülmeyen alt yapı eksiklikleri, çevre düzenlemeleri ve benzeri sorunların yanında gümrük kapısındaki en büyük sorun olan peron ve personel sayısının eksikliğinden dolayı yığılmalar yaşanmaya devam ederken önceki gün bir kez daha izdiham görüntüleri gelen Kapıköy bir kez daha tartışma konusu oldu. İranlıların ve günübirlik ticaret yapanların adeta ezildiği ve geçişlerin yetersiz kaldığı durum tartışma yaratırken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “Bu görüntülerden utandık, utanıyoruz” dedi. 

iran-turist-van_4003

KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDA SOSYAL DONATI ALANLARI OLMAZSA OLMAZ!

Ülke ve Van’ın ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı’nda geçişlerde sorunlar yaşanıyor. Akın akın kente geçiş yapan turistler saatlerce uzun kuyruklarda beklerken, sınır kapısında bir oturma bankının bile olmaması adeta pes dedirtiyor. Yıllardır gündeme gelmesine rağmen Kapıköy Sınır Kapısı’nda sosyal donatı alanlarının olmayışı kötü görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Sınır kapısının ön tarafında kurulan ve kente yakışmayan çadırlar ve konteynerlerde yiyecekler satılırken, turistler oturacak yer olmadığı için yerde yemek yemek zorunda kalıyor. Her ay on binlerce kişinin geçiş yaptığı Kapıköy Sınır Kapısı’nda bir WC’nin bile olmaması da tepkilere neden oluyor. Daha önce sık sık etrafındaki kirlilikle gündeme gelen Kapıköy’deki kirlilik görüntüleri de kentin imajını olumsuz etkiliyor. 

ÇELİKTAŞ: KAPIKÖY SINIR KAPISI’NIN VAN’A KATKISI BÜYÜK

Çeliktaş, Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van’a katkısını dile getirerek, “Kapıköy Sınır Kapısı Van’ın ekonomik can damarıdır. Kapıköy’den her yıl yüzbinlerce turist Van’a geçiş yapıyor. Bu yıl için 1 milyon turist hedefimiz var. Van’a çok önemli bir katkısı var. Konaklama, tekstil, kafe ve restoran sektörü vs. kentteki herkes Kapıköy’ün katkısını görüyor. Turizme de katkısı çok fazla. Turizm bacasız bir fabrika. Van da çok kadim bir turizm şehri. Gezilip görülecek çok güzel yerler var. Vanlılar İranlılara turist gözüyle değil turist gözüyle bakıyor. Kente gelen her turist 500-600 dolar harcama yapıyor. Ülke olarak dövize ihtiyacımız var. Mutlu giden turist bir gidiyor, beş geliyor. Dolayısıyla Kapıköy’ün turizme katkısı da tartışılmaz” dedi. 

“KAPIKÖY’DEKİ GÖRÜNTÜLERDEN UTANDIK”

Kapıköy’de yaşanan yığılmalara değinen Çeliktaş şunları söyledi: “Dönem dönem İran’dan Van’a ciddi anlamda bir akın oluyor. O dönemlerde sınır kapısındaki geçişler 7/24 olmasına rağmen belli saatlerde yoğunluk oluşuyor. Bunun yanı sıra günü birlik çalışan yani bavul ticareti yapan Türk vatandaşları sınır kapısından geçiş yapıyor. Geçtiğimiz günlerde yine bir yığılma oldu. Bu görüntüler hoş görüntüler değil. Turistler mülteci gibi değil misafir gibi Van’a geçiş yapmalı. İnsan misafirini bu şartlarda mı getirir? Bu görüntüleri görünce utandık, utanıyoruz. Hem bizim tarafımızda hem de İran tarafında yığılmalar oluyor.”

“PERON VE PERSONEL SAYISI ARTTIRILSA SORUN YAŞANMAZ”

Çeliktaş, Kapıköy’deki yığılmaların son ermesi için çözüm önerilerinde bulunarak, “Sınırlı peron olduğu için geçişlerde aksaklıklar yaşanıyor. Bu peronlar birbirinden ayrılmalı. Turistlerin peronu ayrı, bavul ticareti yapanların peronu ayrı olmalı. Bunu sık sık talep ediyoruz. Yoğun olan zamanlarda memur sayısı arttırılmalı. Ön tarafta sosyal donatıların yapılması lazım. İranlılar bizim tarafımızda oturup yemek yiyeceği, oturacağı bir yer yok. Hepsi giriş tarafına yığılıyor. Oradaki araziler herhalde kamulaştırılmak isteniyor. O süreç biraz uzadı. Umarım sosyal donatılar yapılır ve o kötü görüntüler bir an önce sona erer. Kimlikle geçişlerin olması da bizim bir diğer talebimizdir. Kapıköy’de pasaport ile geçişlerin kaldırılması lazım. Gürcistan’a, Kıbrıs’a, Yunanistan’a nasıl ki kimlikle geçiş yapılıyorsa İran’a geçişte de kimlik baz alınmalı. O zaman geçişler daha rahat ve seri olur. Yığılmalar da bu kadar olmaz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım” diye aktardı. 

Vanspor FK Başkanı Erol Temel’den maça davet Vanspor FK Başkanı Erol Temel’den maça davet

“TURİZMİN KALBİ OLAN KAPIKÖY’E SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Çeliktaş, turizmin kalbi olan Kapıköy’e sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kapıköy Van için olmazsa olmazdır. Van esnafı moral motivasyon olarak Türkiye’nin en şanslı esnafıdır. Çünkü Van’da hiç bitmeyen bir hareketlilik var. Hareket olan yerde de bereket olur. Kapıköy’e sahip çıkmamız lazım. Peron sayısının bir an önce arttırılması lazım. Yoğun olan dönemlerde memur sayısının arttırılması lazım. Van esnafı İranlılara iyi davranmalı ve yanlış yapmamalıdır. Van’a sahip çıkmak istiyorsak turizmin kalbi olan Kapıköy’e sahip çıkmalı ve değer vermeliyiz. Van’ın ekonomisine katma değer sağlayan turizme sahip çıkmamız lazım.” 

VAN TSO BAŞKANI TAKVA SORUNU BAKAN YERLİKAYA’YA İLETTİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) olarak Kapıköy’ün sıkıntılarını sık sık dile getirdiklerini belirten Çeliktaş konuyla ilgili olarak ise; “Biz Van TSO olarak bu sorunları her yerde gündeme getiriyoruz. Önümüzdeki hafta TOBB’a gideceğiz, bu sorunları orada da dile getireceğiz. Kapıköy’e sahip çıkmamız lazım. Bu şartlarda ülkeye giren turistler bir daha gelmek istemez. Yönetim Kurulu Başkanımız Necdet Takva bu sorunu İçişleri Bakanı sayın Ali Yerlikaya’ya arz etti. Bakan bey bu sorunla ilgileneceğini söyledi. Biz bunun sonuçlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ