Belli trafik kurallarına uymayan sürücüler, araçlarının trafikten men cezası ile karşılaşabilirler. Bu durumun yaşanmaması adına araç kullanırken tüm trafik kurallarını dikkate alarak trafikte seyir halinde olmak gerekir. Trafikte belirli kurallar çerçevesinde hareket etmek ve aracın düzenli olarak bakımının yapılması çok önemlidir. Aksi durumda hem can güvenliğiniz tehlikeye girer hem de bütçenizi önemli oranda sarsan trafik cezaları ile karşılaşırsınız. Bu nedenle öncelikle trafik kurallarını bilmek ve kurallara uyulmaması durumunda karşılaşılacak olumsuzluklarla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Aracın düzenli olarak bakım ve kontrollerinin yapılarak kullanılması, hem güvenlik anlamında hem de ekonomik anlamda araç sahibine fayda sağlar. Araçta yasal mevzuatta belirlenen hataların bulunması sizin ve trafikteki diğer araçların güvenliğini ciddi anlamda tehlikeye atar. Güvenlik ve bakım kapsamında alınan tedbirlerin yanında aracın zorunlu trafik sigortası işlemlerinin de günü gününe yapılması gerekir. Sigortanın düzenli olarak yenilenmesi ile kendinizi ve aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Trafikten Men Cezası Nedir?

Trafikten men cezası; trafik kurallarının çiğnenmesi, hiçe sayılması ya da evrak eksikliğinden kaynaklı olarak aracın trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Trafikten men edilen araç, kolluk görevlileri tarafından otoparka çekilir. Söz konusu ceza ile karşılaşmamak adına hangi trafik suçlarının trafikten men cezasını gerektirdiği araştırılarak hareket edilmesinde fayda vardır. Bunun yanında aracın rutin bakım ve kontrollerinin aksatılmadan yapılması da bu noktada önemlidir. Trafikten men cezası, ilgili mevzuat esaslarına göre düzenlenmiş nedenlerden dolayı verilir. Bu kapsamda cezayı veren kolluk görevlilerine herhangi bir inisiyatif tanınmamıştır. Trafikten men cezasının verildiği cezaların başında aracın zorunlu trafik sigortasının olmaması gelir. Zorunlu trafik sigortası, tüm araçlar için zorunlu olan bir uygulamadır. Bu nedenle yaptırılmasına özel önem verilmesi gerekir. Trafik sigortasını yenilemeyi unutan ya da sigorta yaptırmayan sürücüler trafikten men cezasının yanında idari para cezası ile de karşılaşırlar. Zorunlu trafik sigortası 1 yıl geçerlidir. Söz konusu sigorta, trafikte yaşanan kaza durumunda karşı tarafın maddi ve manevi zararının karşılanmasına yöneliktir. Zorunlu trafik sigorta teminatlarının neler olduğu genellikle trafik poliçenizin arka sayfasında belirtilir. Bir kızım kazalar sadece maddi hasar ile kalmaz. Kaza sonunda yaralanma, ölüm gibi üzücü olaylar oldu ise karşı tarafın maddi manevi tazminat hakkı doğar. Bu da çok daha büyük meblağlara işaret eder. Yaptıracağınız trafik sigortası ile bu tazminatları kendiniz ödemek zorunda kalmazsınız. Bu ödemeyi sizin yerinize sigorta şirketiniz yapar.

Araç muayene istasyonları için son gün yarın Araç muayene istasyonları için son gün yarın

Trafikten Men Edilmenin Sebepleri Nelerdir?

Giriş kısmında da belirttiğimiz gibi her trafik suçu sonunda sürücüler trafikten men cezası ile karşılaşmaz. Aracın söz konusu ceza ile karşılaşması için aşağıdaki kuralların ihlal edilmiş olması gerekir:

  • Araç sahibinin, araç üzerinde yapılan teknik bir değişikliği en geç 1 ay içinde tescil belgesine işletmemesi
  • Araç satın alındıktan sonra 1 ay içinde trafik tescilinin yapılmaması
  • Aracın taşıma sınırını aşacak şekilde taşıma işlemi yapması
  • Tehlikeli maddelerin gerekli yasal izinler alınmadan araçta taşınması
  • Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan aracın trafikte seyretmesi
  • Araçta, teknik açıdan diğer sürücülerin görüş açısını kapatan ya da kazaya sebebiyet verecek özelliklerin var olması
  • Özel izin alınarak taşınması gereken malzemelerin izinsiz olarak araçta taşınması
  • Aracın lastik, fren, ışık ya da diğer sürücüleri etkileyen teknik donanımları eksik olarak trafiğe çıkması
  • Trafiğe tescil işlemi yapılmış olan aracın plakası olmadan kara yoluna çıkarılması
  • Aracın kamu aracı olmamasına rağmen, resmi plaka ile trafikte seyretmesi
  • Araçta olması gereken işaretlerin araç üzerinde olmaması
  • Aracın muayenesinin yaptırılmaması
  • Gerekli yasal izinler alınmadan ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapılması

Trafikten Men Edilen Araç Ne Olur?

Yukarıda sayılan trafik suçlarından kaynaklı olarak araç trafikten men edildi ise sürücünün aracına kolluk görevlileri tarafından el konulur. Ayrıca sürücüye idari para cezası uygulanarak araç otoparka çekilir. Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez. Araca kesilen trafik cezası ve otopark ücreti ödenerek araç otoparktan alınabilir. Aracın otoparkta kaldığı süre, gün bazında hesaplanarak ücreti sürücüden talep edilir. Bunun yanında cezanın niteliğine göre aracın trafikten men edilmesinin yanında sürücünün ehliyetine el konulması da söz konusu olabilir. Trafikten men edilen aracın ne şekilde geri alınacağının net olarak bilinmesi için cezanın hangi trafik suçuna istinaden kesildiğini bilmek gerekir. Aracın arıza ya eksik aksesuarı nedeniyle bu ceza ile karşı karşıya kalındı ise öncelikle bu eksikliklerin giderilmesi gerekir. Bunun yanında kesilen cezayı da ödedikten sonra araç alınabilir. Araç, eksik belge nedeniyle trafikten men edildiyse, örneğin aracın geçerli bir trafik sigortası olmadığı için bu işlem ile karşılaşılmış olabilir. Bu durumda geçerli bir trafik sigortası yaptırılıp kesilen trafik cezası ve otopark ücreti ödenerek araç otoparktan alınabilir. Trafikten men edilen araçlar, il ve ilçe merkezlerinde trafik komisyonları tarafından belirlenmiş olan otoparklara kaldırılır. Söz konusu merkezlerde otopark olmaması durumunda araç, trafik kuruluşları tarafından belirlenmiş kamu park alanlarına çekilir. Bir tutanak ile park yerine teslim edilen araçların gerekli kanuni işlemler yapılmadan sürücüye teslim edilmesi mümkün değildir.

Trafikten Men Kaldırma Nasıl Yapılır?

Trafikten men kaldırma işleminin yapılabilmesi için aracın neden bu ceza ile karşılaştığının bilinmesi gerekir. Araçtaki ilgili eksikliğin giderilmesi, ceza tutarının ödenmesi ve otopark ücretinin karşılanması beklenir. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasını müteakip Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne başvurularak trafikten men motor, araç ya da diğer vasıtalardaki söz konusu hüküm kaldırılabilir. Burada gerekli yasal işlemler yapıldıktan sonra araç tekrar trafiğe çıkarılabilir. Cezanın kaldırılması için gerekli prosedürü ve eksik evrakları tamamlamanız gerekir. Aldığınız cezanın nedeni ve belli kriterlere göre istenen evrakların niteliği de değişebilir. Fakat genel anlamda araç men cezasının kaldırılması için istenen evraklar şunlardır:

  • Araç tescil belgesi
  • Araç muayene belgesi
  • Sürücü belgesi
  • Trafik sigortası poliçe belgesi

Araç Men Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç men sorgulama işlemi, özellikle araç alım satımı yapmadan önce mutlaka yapılması gereken uygulamalar arasındadır. Bu sayede herhangi bir olumsuzluğa sahip olan aracı satın almamış olursunuz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte e-devlet sisteminde de önemli gelişmeler olmuştur. Bu kapsamda e-devlet sisteminden de TC kimlik numarası ve araç plaka bilgisi ile trafikten men sorgulama işlemi yapılmaya başlamıştır. Fakat sistemin dolandırıcılık kapsamında kullanıldığına dair gelen şikâyetler üzere kamu otoritesi tarafından sistem üzerinden bu imkân kaldırılmıştır. Günümüzde aracın üzerinde trafikten men ibaresinin olup olmadığının anlaşılması için en pratik yöntem noter sistemidir. Herhangi bir notere gittiğinizde söz konusu durum ile ilgili gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda aracın üzerinde trafikten men işleminin olup olmadığı emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şubesinden de öğrenilebilir. Trafikten men cezası, trafikte karşılaşılan ağır ceza yaptırımlarından biridir. Bu nedenle trafik kurallarını bilerek, kurallara uyulmaması durumunda karşılaşılacaklarla ilgili bilgi sahibi olunarak hareket edilmelidir. Aracın bakımının düzenli olarak yapılıp evraklarının tam olması durumunda bu tür olumsuzluklar ile büyük ölçüde karşılaşılmaz.