ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM
Van’ın uçak eksikliği ve bilet fiyatları son yıllardaki en önemli meselelerinden birisi oldu. Bir dönem 20 civarındaki günlük uçuş 10’lara kadar düşerken aradan geçen uzun zamana rağmen Van eski uçak sayısına kavuşamadı. Bir yılı aşkın süredir yapılan çağrılar ve tepkiler de sonuç vermezken konu birkaç kez sosyal medyanın Türkiye’de en çok konuşulan konusu oldu. Defalarca ses getiren konu son olarak büyük ses getirirken kentteki bürokratlar ve siyasiler konu için Türk Hava Yolları’nın kapısını çaldı. Uçuşların aratacağı yönünde beyanlara rağmen seferler artmazken, bir süre THY’nin Yönetim Kurulu’nun Van’da toplantı yapacağı açıklaması geldi. Türkiye ilk kez İstanbul dışında bir kentte yönetim kurulunu toplayan THY’nin ziyareti sonrası toplantı gerçekleştirilirken kentte bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat liderliğinde Van’da buluşurken, sorunla ilgili olumlu haberler verdi. Beraberinde Van Valisi, milletvekilleri ile birlikte kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Bolat, uçak sorunuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bolat, Eylül ayıyla birlikte Van-Ankara arası 1 uçak artırılırken, Van-İstanbul arası da 3 uçağın artırılacağı müjdesini verdi.
UÇUŞ SORUNU DEVAM EDERKEN THY, VAN’A ÇIKARMA YAPTI…
Van’da uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyatlarının yüksek oluşu son dönemlerde kentte en çok konuşulan ve sosyal medyada gündemden düşmeyen konular arasında yer alıyor. Sorunun çözümü için çağrılar sürerken, Van Valisi Dr. Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Osman Nuri Gülaçar, Abdullahat Arvas ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan geçtiğimiz haftalarda Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi ziyaret ederek yaşanan sorunu bir kez daha gündeme taşımışlardı. Yapılan ziyaretin ardından sefer sayılarının artırılma müjdesi verilmişti.
BEKLENEN AÇIKLAMA: VAN’DA UÇAK SEFERLERİ ARTIRILDI
Bu ziyaretin ardından Van heyetinin ricasını kırmayan THY Yönetimi 21 Ağustos’ta kente geldi. 2 gün boyunca, Van Valiliği’nin koordinasyonuyla şehirde olan THY Yönetimi Akdamar Adası, Edremit Seyir Tepesi, Van Müzesi, Van Kalesi ve Camii gibi gezginlerin ilgisini çekebilecek noktaları ziyaret ettikten sonra uçuş sorunuyla ilgili açıklama yapmak üzere Van’daki gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat, bir hafta içinde içerisinde Ankara-Van’a 1 ekstra sefer koyacaklarını, İstanbul-Ankara’ya ise 3 sefer arttıracaklarını söyledi. Bolat, ayrıca Van-Tahran arasına 1 uçak koymayı hedeflediklerini dile getirerek, bilet fiyatlarının ise otobüs fiyatıyla eşdeğer olduğunu vurguladı.
VAN-TAHRAN ARASINA İÇİN DE UÇAK HEDEFLENİYOR!
Basın buluşmasında söz alan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Öncelikle Vali beye, milletvekillerimize ve Van halkına çok teşekkür ediyoruz. Gerçek anlamda bize misafirperverliğin ne olduğunu gösterdiniz. 17 yıldır Türk Hava Yollarının üst yönetimindeyim. Bugüne kadar buraya gelmemekle de büyük hata ettiğimi gördüm. Buraya ekibimi getirmekteki en önemli amacım öncelikle bu güzellikleri biz görelim, yaşayalım ki yurt dışında insanlara anlatabilelim, Van’ın turizmine katkıda bulunalım diye ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördüm. Van herkesin görmesi gerektiği Doğu’nun İstanbul’udur. Bu açıdan da öncelikle valimizi, milletvekillerini, katkıda bulunan bütün devlet adamlarını tebrik ediyorum” dedi.
THY, İLK DEFA İSTANBUL DIŞINDA BİR TOPLANTI YAPTI
Bolat, ilk defa İstanbul dışında bir toplantı yaptıklarını dile getirerek, “Türk Hava Yolları olarak ilk defa İstanbul dışında bir toplantı yapıyoruz. Şu anda burada 4 yönetim kurulu üyemiz, genel müdürümüz ve genel müdür yardımcılarımız var. Pazartesi günleri yaptığımız haftalık değerlendirme toplantımızı Van’da yaparak yeni bir gelenek başlattık. Bunu ilk defa Van’da gerçekleştiriyoruz. Bir buçuk ay önce Valimiz milletvekilleriyle birlikte beni ziyaret ettiler. Van’ın ulaşımla ilgili sorunlarını ilk elden aktardılar. Bizde bunun üzerine bir çalışma yapmıştık. Akabinde frekanslardan bazılarını başka yerlerden iptal ederek Ankara-Van’a bir sefer koymuştuk. O zamanda demiştim, Eylül ayında uçaklarımız gelmeye başlayacak. Yeni nesil, geniş kapasiteli uçaklarımız yavaş yavaş gelmeye başlayacak. Bunlar geldikçe biz Van ile ilgili kararlarımızı revize edeceğiz demiştik” diye aktardı.
BOLAT: THY’NIN VAN’A OLAN SEFER SAYISI ANADOLU JET’LE BERABER YÜZDE 50 ARTARAK 6’DAN 9’A ÇIKACAK
Van’ın uçak seferlerinin artacağı müjdesini veren Bolat, “Bir hafta içerisinde Ankara-Van’a 1 ekstra sefer koyacağız. Böylece Ankara’dan Van’a gündelik sefer sayımız 3 olacak. Akabinde de uçaklarımızın gelmesiyle beraber İstanbul’dan Van’a ikinci seferimiz Eylül ayının ilk haftasında yapacağız. Böylece 6 olan frekans sayımız 8’e yükselecek. Ekim’in ortalarına doğru da yine uçak sayımıza bağlı olarak İstanbul’a üçüncü uçuşumuzu da koyacağız. Böylece Türk Hava Yollarının Van’a olan sefer sayısı Anadolu Jet’le beraber yüzde 50 artarak 6’dan 9’a çıkacak” ifadelerini kullandı.
“DÖVİZ GİRDİSİNİ ARTTIRMAK İÇİN ANTALYA’YA AĞIRLIK VERDİK”
Bolat, döviz girdisini arttırmak için Antalya’ya ağırlık verdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Türk Hava Yolları olarak 15 uçak daha Antalya’ya verdik. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri dövizdir. Döviz girdisini arttırmak için Antalya’ya ağırlık verdik. Şu anda Antalya’da 6 buçuk milyona yakın turist var. Bunun 3 buçuk milyonu Rusya’dan geliyor. Bu turistlerin çoğunu biz taşıdık. İstanbul’da şu an otellerde doluluk oranı yüzde 80’dir. Bu dolulukların da en büyük faktörlerden bir tanesi Türk Hava Yolları’nın yurt dışından getirdiği turistlerdir. Şimdi geçen sene 22 milyar dolarlık turizm geliri vardı. Bu yıl turizm gelirinden beklenen rakam 40 milyar dolardır. Bu açıdan da ülkemizin ihtiyacını ön görerek yaptığımız stratejik çalışmalar sonucunda 15 uçağı Antalya’ya bağlamamız gerektiğini gördüm. Uçak sayımız arttıkça diğer şehirlerimizin sefer sayılarını çoğaltacağız. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hizmet ihracatında geliri 55 milyar dolardı. Bu yıl bu karam 80 milyar dolara çıktı. Yani hizmet ihracatında 25 milyar dolarlık bir artış var. Enerji fiyatlarının artmasından dolayı Türkiye’nin ekstra harcamak zorunda olduğu rakam 50 milyarın üstüdür. Demek ki bunun 25 milyarını hizmet ihracatçıları olarak biz sağlamışız.”
BOLAT: TÜRK HAVA YOLLARI’NIN ÜLKEMİZE EN BÜYÜK KATKILARINDAN BİRİ İNSANLARIN ULAŞIMINI SAĞLAMAK
Önemli alanlarından birinin de sağlık turizmi olduğunu vurgulayan Bolat, “Türk Hava Yolları hizmet ihracatçının ana omurgalarından biridir. Bunların en büyüğü turizmdir. Bizim bir diğer önemli alanlarımızdan biri de sağlık turizmdir. Sağlık turizminde 2021 yılındaki rakam 1.6 milyardı. Bu sene 2 buçuk milyara çıkmış, seneye tahminlerimiz bunun 5 milyara çıkmasıdır. Seneye turizm gelirinden beklentimiz 55 milyar dolardır. Türk Hava Yolları’nın ülkemize en büyük katkılarından biri de tabii ki insanların ulaşımını sağlamak, bunun yanında Türkiye’ye döviz girdisi de sağlamasıdır. Türk Hava Yolları 2021 yılında ülkemize 8 buçuk milyar dolarlık döviz getirmiştir. Bu sene ki döviz girdisi 14 buçuk milyar dolardır. Bakın Türkiye’nin ilk üç mal ihraç eden şirketlerin toplamı bu rakamı bulmuyor” dedi.
“VAN İLE İLGİLİ TANITIM FİLMLERİNİ UÇAKLARIMIZA KOYACAĞIZ”
Bolat, Van-Tahran arasına bir uçak koymayı hedeflediklerini dile getirerek, “Türk Hava Yolları’nın yüklendiği misyon insanları sevdiklerine kavuşturmanın yanında da ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan şirket olmasıdır. Bu açıdan da sevginin ve barışın memleketi olan Van’da da ekonomiye nasıl katkı sunabiliriz diye çalışma yaptık. Burada büyük sağlık kuruluşlarımız var. Bu sağlık kuruluşlarımızın da ülkemize katkılarını arttırmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak da yaptığımız toplantıda Tahran-Van uçak seferi konusunda İran devleti ile görüşmelere başlanması lazım. Bunlar ancak devletlerarası izin vermeyle olabilecek bir şeydir. Onlar bizim Tahran’a uçuşumuza izin verirse ve yaptığımız fizibilite çalışmaları da olumlu çıkarsa Van-Tahran arasına bir uçak koymayı hedefliyoruz. Van şehrimizin ekonomisine, turizmine nasıl katkıda bulunabiliriz bunun çalışmalarını yapacağız. Van ile ilgili tanıtım filmlerini uçaklarımıza koyacağız. Özellikle yurt dışı uçuşlarımızda Van ile ilgili tanıtım filmlerini koyarak yabancı turistlerin de Van’a gelmelerini teşvik edeceğiz” şeklinde konuştu.
BOLAT: VANLI VATANDAŞLARIMIZI DÜNYANIN HER YERİNE İSTANBUL ÜZERİNDEN GÖTÜRÜYORUZ
Bolat, “Türk Hava Yolları şuanda 286 uçağıyla 129 ülkeye ve 340’a yakın şehre uçmaktadır. Bu anlamda da Vanlı vatandaşlarımızı dünyanın her yerine İstanbul üzerinden götürüyoruz. Bizim diğer iştirak şirketimiz SunExpress de ortalama günde iki kez uçuyor. Türk Hava Yolları ve iştirakleri olarak bundan sonra 11 seferle Van şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz. 2019 yılında THY İstanbul’dan 2, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 2, Ankara’dan da 3 olmak üzere haftada 7 defa uçuyor. 2021 yılında TK Van-İstanbul 2, Anadolu Jet ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 1, Ankara’dan da 2 olmak üzere 5 uçuş var. Biz daha öncesinden 5’tik, Valimiz geldikten sonra bir yerden uçağımızı kestik ve Ankara’yı koyduk. Şimdi havacılıkta uçaklar yerde yattıkça para kaybedersiniz” diye aktardı.
“YATIRIM YAPIYORUZ”
Gelirlerinin çoğunun yurt dışı uçaklarından geldiğini belirten Bolat, “Havacılık öyle bir sektör ki yüzde 6-7 kar marjı ile çalışan bir sektör. Eğer bir uçağınızı doğru düzgün doldurmazsanız batarsınız. Ama THY 2003 yılından beri sürekli büyüdü. 60 uçaktan bugün 386 uçağa geldi. Bizim gelirlerimizin, karlarımızın hemen hemen çoğu yurt dışı uçaklarından gelir. Biz Van’a iç hatlara yatırım yapıyoruz. Maliyetini karşılayamasa da uçuyoruz. Uçuyoruz çünkü buradan taşıdığımız her yolcu bizim potansiyel gelecekteki yolcularımız. Bu açıdan biz yatırım yapıyoruz. Biz biliyoruz ki nüfusunun 3’te 2’sinin genç olduğu bu şehir ve diğer Anadolu şehirleri bizim gelecekteki potansiyelimiz. O açıdan biz bu şehirlere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ama bu da belli bir kapasitede. Çünkü bir yerden gelir olması lazım ki biz iç hatlarımızı devam edelim, yatırımlara devam edelim. O açıdan baktığımızda şu anda yüzde 50 frekans arttırarak 9 frekansa çıkıyoruz” dedi.
BOLAT: YOLCU KAPASİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ
Bolat, yakında geniş kapasiteli uçakların geleceğinin altını çizerek, “SunExpress bizim iştirak şirketimiz, 2 de onlar uçuyor, 11 frekans uçuyoruz. 6 uçuş küçük bir rakam olarak gözüküyor ama 6 uçakla biz 25 tane otobüsün taşıdığı yolcuyu taşıyoruz. Bizim uçaklarımız 180 yolcu taşıyor. Yakında daha geniş kapasiteli uçaklarımız gelecek. Onlarla beraber biz burada taşıdığımız kapasiteyi yüzde 15 oranında da arttıracağız. Şu anda uçaklar 189 koltuklu uçaklar. Yeni nesil uçaklarımız gelecek. Bunlar 220-240 koltuklu olacak. Koyacağımız ekstra seferlerin saatlerini optimize etmedik. THY kar ederse ancak bu hizmetleri yapabilir” ifadelerini kullandı.
“BİLET FİYATLARI PAHALI DERKEN DE BİRAZ VİCDAN SAHİBİ OLMAMIZ LAZIM”
Bilet fiyatlarına da değinen Bolat, “Van’ın önemini, turizme katkısını, diğer illere olan katkısını gördüğümüz için bu toplantıyı ilk defa Van’da başlattık. Diğer şehirlere gitmedik. Biz buraya bu bölge insanının dertlerini bildiğimiz için geldik. Buraya yüzde 50 kapasite koyduk. Diğer şehirlerde bizden aynısını isteyecek. 1 tane otobüs almaya kalktığınızda 5-6 milyon tutuyor, uçak 40 milyon dolar. Pahalı derken de biraz vicdan sahibi olmamız lazım. Bizim şu an en büyük rakibimiz otobüs firmaları. Onlarla aynı fiyata uçuyoruz. Vatanın her yeri bizim için çok önemli. Birtakım şeylere yatırım yapıyorsak bu ülkemiz için. Van çok güzel bir şehir. Hepimiz görevimizin başındayız. İnşallah birkaç aya kadar 430 koltuklu büyük ve geniş bir uçak gelecek. İlk geldiğinde size onu yollayacağım. Van’a daha çok turistin gelmesi, daha çok kalkınmasına katkıda bulunacağız. Bu çok daha önemli. İnşallah ekonomisine de katkımız olacak bundan sonra” dedi.