İşte o meslekler;
1. Doktorlar
4 / 33
Doktorlara bu kadar ihtiyaç varken üstelik dünya nüfusunun yaş ortalaması da gitgide artarken bu önerme başta insana biraz abartılı geliyor.
5 / 33
Fakat Pugliano, özellikle hastalıklara otomatik tanı koymayı mümkün kılan bazı gelişmelerin tıbbın bazı alanlarındaki insan bağımlılığını azaltabileceğini düşünüyor.
Buna karşılık acil servislerde ve ihtisas alanlarında doktorlara ve cerrahlara duyulan ihtiyaç devam edecek yazara göre.
6 / 33
2. Avukatlar-Hukukçular
7 / 33
Pugliano yakın bir gelecekte evrak tasnifiyle uğraşan avukat ve hukukçuların sayısının azalacağını düşünüyor.
8 / 33
Aynı şekilde tecrübeye ve uzmanlığa daha az ihtiyaç duyulan bazı rutin hukuki işlemlerin bilgisayar yazılımlarıyla yapılabileceğini söylüyor.
9 / 33
3. Mimarlar
10 / 33
Basit bina tasarımı her zaman bilgisayarla yapılabilir.
11 / 33
Pugliano gelecekte sadece çok özel donanıma sahip ve yaratıcı işler yapan mimarlara iş alanı olacağını söylüyor.
12 / 33
4. Muhasebeciler
13 / 33
Karmaşık vergi meselelerine çözüm bulan uzman muhasebeciler işlerini koruyacak.
Pugliano buna karşılık rutin vergi işlerinin tamamen bilgisayarlara devredileceği kanısında.
14 / 33
5. Savaş uçağı pilotları
15 / 33
Drone ya da insansız hava aracı olarak bilinen araçlar daha şimdiden riskli durumlarda pilotların yerini almış bulunuyor.
Bu eğilimin devam edeceği ve savaşları insansızlaştırma eğiliminin devam edeceği tahmin ediliyor.
16 / 33
6. Polis ve Müfettişler
Gündelik izleme ve gözleme işlerinin yanısıra biraz uzmanlık gerektiren bazı işlemler artık otomatik olarak yapılabiliyor, dolayısıyla bu işleri yapan insanlar işlerini kaybetmeye başladı bile.
Polislik ve dedektiflik tamamen ortadan kaybolmayacak ama alanları ve sayıları azalacak.
17 / 33
7. Emlakçılar
18 / 33
İnternet sitelerinin alıcılar ve satıcıları buluşturma imkanları bu işi yapan büroların kârlarını ciddi şekilde düşürdü bile.
Bu alanda çalışan şirketlerin en fazla da orta kademe çalışanlarını teknolojik gelişmeler sonucu azaltması beklenebilir.
19 / 33
Teknoloji insanlara yeni iş alanları yaratacak mı?
20 / 33
Pugliano bazı mesleklerin alanı daralırken, bir yandan da başka iş alanları açılabileceğini düşünüyor.
Örneğin yapay zeka formları geliştirmekle uğraşanların ya da yazılımcıların ve bilgisayar işlemcilerinin geleceği parlak görülüyor.
21 / 33
Aynı şekilde bilgisayar sistemlerinin onarımı, korunması ve güvenliği konusunda uzman teknisyenler de avantajlı olacak.
Pugliano, bunun tamamen dışında, gerçek hayatımızla ilgili günlük ihtiyaçlar üzerinde çalışan mesleklere, mesela muslukçular, elektrikçiler, sıvacılar gibi uzman ustalara ihtiyacın azalmayacağını söylüyor.
22 / 33
Öte yandan birçok kişi de mesleklerini son yapan kişiler olduğunu ifade ediyor.
23 / 33
Kahramanmaraş tarihi çarşıda semercilik yapan 70 yaşındaki Ali Özcan, eskilerin popüler mesleği semerciliği hala devam ettiriyor. El emeği ürünleri ustalıkla işleyen Özcan, "Artık hayvan gücüne ihtiyaç kalmayınca semere de ihtiyaç kalmadı. Hayvan gücüne ihtiyaç kalmadı yani artık her şey makineleşti. Makine işin içine girince bizim işimiz bitti" dedi.
24 / 33
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde sıcak demir ustalığı yapan 59 yaşındaki Adem Kekik, 12 yaşında başladığı mesleğini severek devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan demir dövme ustalığını hala yaşatmaya çalışan Kekik, artık çırak yetişmediğini, meslekteki son ustalardan olduğunu dile getirdi. Mesleğini sıcak havaya rağmen ateşin başında yorulmadan sürdüren Kekik, ısıttığı kızgın demiri örs üzerinde çekiçle döverek balta, orak ve köylülerin siparişi üzerine çeşitli ürünlere dönüştürüyor.
25 / 33
Tokat’ta bakır işleme mesleğini 50 yıldır sürdüren 67 yaşındaki Mehmet Küçük unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
26 / 33
Karabük’te yaşayan bir çocuk annesi İnci Sarı, 3 yıl önce kaybettiği babasının mesleği olan mezar taşı ve kalıbı yapımını "Baba mesleği yok olmasın" diyerek kendisi yapmaya başladı. Eşiyle birlikte çalışan Sarı, güç ve efor isteyen işte mezar dökümü, mezar başlığı, mezar içi taş, beton bahçe direği gibi meşakkatli işleri yapıyor.
27 / 33
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki İhsan Alemin 62 yıldır sürdürdüğü kantarcılık mesleğiyle zamana meydan okuyor.
28 / 33
Kırıkkale’de her gün dikiş makinesinin başına geçen 60 yıllık terzi Mehmet Tekin, çırak yetişmediği için mesleğin kaybolmasına çok üzüldüğünü dile getirdi.
29 / 33
Eskişehir’de sanayiye çırak gelmemesi nedeniyle usta yetişmediğini söyleyen motor ustaları, meslek liselerine ve çıraklık okullarına gereken önemin verilmesini istedi.
30 / 33
Düzce’de yaşayan Recep Erbay, kaybolmaya yüz tutmuş baba yadigarı sepetçilik mesleğini 35 yıldır yaşatmaya çalışıyor.
31 / 33
Manisalı ayakkabı tamircisi, unutulmaya yüz tutan mesleğini terk etmeyerek teknolojiye karşı emek mücadelesi veriyor. Ayakkabı tamircisi Murat Uçar, derme çatma barakada ayakkabı tamiri yaparak hem mesleğini temsil ediyor hem de evini geçindiriyor.
32 / 33
Tokat’ta bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan saraç mesleğinin son temsilcileri bir elin parmak sayısını geçmiyor.
33 / 33
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaşayan ve 35 yıldır hayvanların boynuna asılan ‘Kelek’ üretimini yapan Zabit Kumaş, değişen zamana karşı sanatıyla direnmeye çalışıyor.