Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının ve bağlı kuruluşların bütçesine dair görüşmelerde söz aldı.

"ENFLASYONU 2026'DA TEK HANELİ SEVİYELERE DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program ile enflasyonda kalıcı düşüşü hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: Orta Vadeli Program'ın ana hedefi enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak. Kararlıyız enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonda ivme kaybı çok net ortadadır. Enflasyonu 2026 yılında tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Gelecek sene yüzde 4 büyüme hedefimiz var. Peki bu büyüme istihdam yatıyor mu? Rakamlara baktığımızda görüyoruz ki istihdam artmış, işsizlik tek hanelere düşmüştür. Bir diğer amacımız cari açığı kalıcı olarak aşağılara çekmektir.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından diğer ayrıntılar şöyle:

"Hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde aşağı çekmektir"

"8 Aralık itibarıyla rezervlerimiz 141.4 milyar dolara ulaşmıştır"

"Ülkemizin risk primi önemli ölçüde düşmüştür”

"Son 21 yıldır çalışanlarımızı, emeklilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik”

"Enflasyonu düşürdükçe finansal koşullar çok daha elverişli hale gelecek"

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir ilke imza attı! Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir ilke imza attı!

"Vergi mevzuatımızda reform ihtiyacı açıktır ve bu konunda yoğun bir çalışma içerisinde olacağız"

"Vergide temel sorunumuz dolaylı vergi yükünün yüksekliği değil, dolaysız vergi gelirinin yeterli düzeyde olmamasıdır"

SURİYELİLERE VERGİ MUAFİYETİ VAR MI?

Bakan Şimşek, Meclis kürsüsünden bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine sunumunu gerçekleştirirken, "Suriyeliler vergi vermiyor" eleştirilerine de yanıt verdi.

"SURİYELİLER VERGİ VERMEK ZORUNDALAR VE VERİYORLAR"

Suriyelilerden vergi alınmadığına yönelik iddiaların doğruyu yansıtmadığını belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı: Bir eleştiri geldi. Dediler ki ‘Suriyeliler vergi vermiyor.’ Ülkemizde bulunan yabancılar, şirket kurarlarsa kurumlar vergisine, işletme açarak şahsi faaliyetlerde bulunuyorlarsa gelir vergisine tabidir. Ülkemizde bulunan Suriyeliler veya başka bir ülke uyruklarına yönelik herhangi bir ait bir özel vergi istisnası yoktur. Suriyeli veya başka ülke uyruklu insanlara yönelik herhangi bir vergi istisnası yoktur. Suriyeliler vergi vermek zorundalar ve veriyorlar. Türkiye'de kayıt dışı çalışmanın önemli bir konu olduğuna işaret eden Şimşek, bu sorunun sadece Türkiye'deki yabancılarla ilgili olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'DE KAYIT DIŞI ÇALIŞMA YÜZDE 50'DEN 27'YE DÜŞTÜ

Kayıt dışı oranın yüksek olduğunu dile getiren Şimşek, şu bilgiyi aktardı: Biz kayıt dışı çalışma oranını düşürdük. Yüzde 50'lerden yüzde 27'lere kadar getirdik ama alacağımız daha mesafe var.

Kaynak: AA & ENSONHABER