GÜNCEL

Süphan’ın eteklerinde yetiştirilip tamamı Avrupa’ya ihraç ediliyor!

Son dönemlerde tarım ve hayvancılıkta yeniden bir hareketlenmenin yaşandığı bölgede önemli yatırımlar yapılıyor.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER - Son dönemlerde tarım ve hayvancılıkta yeniden bir hareketlenmenin yaşandığı bölgede önemli yatırımlar yapılıyor. Van ve bölge illerinde özellikle yöresel ürünlerin üretimi, paketlenmesi başta olmak üzere adımlar atılırken tarımsal alanlarda da üretim ağı genişletiliyor. Bu adımlardan birisi Süphan Dağı’nın eteklerinde atıldı, yetiştirilen ürünleri Avrupa’ya ihraç etmeye kadar ilerledi.

Son dönemlerde Van’da da artan sebze yetiştiriciliği bölgede de yayılmaya başladı. Geçmişten bu yana belli başlı alanlardaki verimlilik hep konuşulurken Bitlis’in sebzesinin lezzeti ile bilinen Adilcevaz ilçesinde bir kıymetli girişim daha yapıldı. Süphan Dağı eteklerindeki verimli alanlarda devasa ekim alanlara kuruldu. Yetiştirilen domatesler kurutulup doğrudan Avrupa’ya ihraç edilmeye başlandı.

BÖLGENİN DOMATESLERİ AVRUPA’NIN PİZZASINI TATLANDIRIYOR

Edinilen bilgiye göre Süphan Dağı’nın eteklerindeki dev arazilerde yetişen domatesler, Mevsimlik tarım işçileri tarafından doğrandıktan sonra tuzlanarak kurutulmaya bırakılıyor ardından da toplanarak İzmir'deki firmaya satılıyor. Burada işlenen kurutulmuş domatesler de başta İtalya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesine gönderiliyor. İlçede 25 yıldır domates üreticiliği yapan Duk, gazetecilere, geçen yıl 100 dönüm alana ektikleri domatesle kurutma işine başladıklarını söyledi. Bu yıl da 250 dönüm araziye domates ekerek 100 dönümlük sergi alanı oluşturduklarını anlatan Duk, "Kuruttuğumuz domateslerin tamamı ihraç ediliyor. Domateslerimiz sos yapımında ve pizzada kullanılıyor. İstihdama da katkımız oluyor. 150 ile 200 arasında tarım işçisi çalışıyor. Sayıyı ve üretimi artırarak hem işçimize hem de bölgedeki çiftçimize yeni bir alan açmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLER DE ÜRETMEYE BAŞLADI

Sergi alanında yıllık 4 bin ton üretim yaptıklarını belirten Duk, 10-12 kilogram domatesten 1 kilogram kuru domates elde ettiklerini dile getirdi. Kuru domatesi, ilçe ekonomisine alternatif ürün olarak sunduklarını kaydeden Duk, "Burada genelde sofralık domates ekiliyor. Piyasası belli olmuyor ama ektiğimiz domatesin sabit bir piyasası var. Çiftçinin acaba ne olacak, piyasası düşecek mi diye bir korkusu olmuyor. Çiftçiler rahat şekilde alım garantili olarak domatesini ekip pazarlayabiliyor. Kendi ektiğimiz 250 dönümün haricinde çiftçilerden de domates alıp kurutuyoruz." dedi.