Yapılan ortak açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonunun 100. Yılını yurt dışında da kutlamak amacıyla, Türk futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık Cuma günü saat 20.45'te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.
Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa'nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz."
TFF GEREKLİ İZİNLERİ ALMADI
Suudi Arabistan'da oyananması planlanan Süper Kupa maçının organizasyonda yaşanan aksaklıklardan dolayı iptal edilmesinin ardından, Türkiye Futbol Federasyonu'nun gerekli izinleri almadığı ortaya çıktı.
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından belirlenen kurallara göre; futbolcuların giyeceği ekipmanların, stadyumda yer alacak pankartların önceden bildirilip gerekli izinlerin alınması gerekiyordu.
IFAB KURALLARI NE DİYOR?
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından belirlenen Oyun Kuralları Yönetmeliği'nde yer alan maddeye göre, "Kullanılan ekipmanlarda her hangi bir politik, dini veya kişisel slogan, beyan veya resim olamaz" denilmektedir. Bu kural, forma altına giyilen ekipman için de geçerlidir.
Gerekli izinler önceden alınmadığı için; Atatürk resimli ısınma ekipmanı ve Fenerbahçe'nin "Yurtta sulh, Cihanda sulh" pankartı ile Galatasaray'ın "Ne mutlu Türküm diyene!" pankartıyla çıkma talepleri, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından belirlenen Oyun Kuralları'na aykırı bir durum oluşturdu. Kulüplerin izin belgelelerinin olmaması Suudi yetkililerin tişört ve pankartlara engel olmasına yol açtı.
TALİMATA AYKIRI HAREKET EDİLDİ
TFF'nin Süper Kupa zaman çizelgesinde açıkça belirtildiği üzere; Maça 60 dakika kala, "4. Hakemin her iki takımdan oyuncu isim listeleri, lisansları ve forma, şort ile tozluk örneklerini (Federasyonca onaylanmış resimleri görmesi) teslim alması gerekiyordu. Ancak maça dakikalar kala, onay alınmamış tişörtlerle sahaya çıkma isteği Suudi yetkilililerin harekete geçmesine neden oldu.
TFF AYNI KURALLARI LİGİMİZDE UYGULUYOR
Cumhuriyet'in 100. yılı şerefine kulüpler 9. ve 10. hafta maçlara özel formaları ile çıkmıştı. Galatasaray ve Fenerbahçe'den sonra Beşiktaş'ın da Cumhuriyet'e özel formayla maça çıkması bekleniyordu ancak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) gerekli bilgilendirmenin geç yapıldığı için Beşiktaş'ın Gaziantep FK maçında bu formayı giymesine izin vermedi.
ASKER SELAMINA DA CEZA VERİLMİŞTİ
Politik, dini veya kişisel sloganlar konusunda çok katı olan UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde asker selamı veren milli oyunculara kınama ve Türkiye Futbol Federasyonuna 50 bin avro para cezası vermişti.
Asker selamının "politik içerikli, uygun olmayan bir davranış olarak görüldüğü" belirtilerek, sporun doğasına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle söz konusu maçlarda asker selamı veren futbolcular Merih Demiral, Umut Meraş, Burak Yılmaz, Mert Günok, Zeki Çelik, Cenk Tosun, Mahmut Tekdemir, Uğurcan Çakır, Yusuf Yazıcı, Hakan Çalhanoğlu, Okay Yokuşlu, Ozan Tufan, Sinan Bolat, Emre Belözoğlu, Deniz Türüç ve İrfan Can Kahveci'ye UEFA tarafından kınama cezası verildi.
UEFA, Medipol Başakşehir'in UEFA Avrupa Ligi'nde sahasında Avusturya temsilcisi Wolfsberger ile yaptığı ve 1-0 kazandığı maçta asker selamı verdikleri gerekçesiyle İrfan Can Kahveci, Robinho, Edin Visca, Okechukwu Godson Azubuike, Junior Caiçara ve Mehmet Topal'a da kınama cezası vermişti.
Suudi Arabistan'da ne oldu?
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden, Suudi Arabistan'da yaşanan Süper Kupa krizine ilişkin açıklama geldi.