İnsanlığın en zararlı alışkanlıklarından birisi sigara...
Sigara hem sağlığa zararlı hem de cebe.
Hastalıklara yol açan ve insan ömrünü kısaltan sigara kullanımına karşı dünya genelinde çalışmalar yürütülüyor.
Danimarkalı bilim insanları sigaranın zararlarına yönelik faydalı bir çalışmaya imza attı.
350 bin kişinin genetik verileri incelendi
Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, İngiltere merkezli biyolojik veri bankası Biobank'teki 350 bin kişiye ait genetik verileri inceledi.
Araştırmayı yürüten Doug Speed, verilerini kullandıkları kişilerin yüzde 90'ının 20 yaşından önce sigara içmeye başladığını ve genellikle 30'larından sonra zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle hastanede tedavi gördüklerini söyledi.
Akıl hastalığı riskini yüzde 250 artırdığı tespit edildi
Speed, "Sigara içmek zihinsel rahatsızlıklara neden oluyor. Sigara tabii ki tek neden değil fakat akıl hastalığı sebebiyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi" dedi.
Kanadalı iki araştırmacıyla çalışan bilim insanı, sigaranın özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa yol açtığına da dikkat çekti.
Speed, tütün mamullerini tüketenlerde "sigarayla ilişkilendirilen" genlerin olduğunu gözlemlediklerini de söyledi.
Sigara akıl hastalığı riskini yüzde 250 artırıyorSigara akıl hastalığı riskini yüzde 250 artırıyor
Pasf içicilerde bu hastalıklara maruz kalıyor
Araştırmacı, "Sigarayla ilişkili genleri taşıyan ancak sigara içmeyen kişilerde, bu genleri taşıyan ve sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığı daha düşük." ifadelerini kullandı.
Öte yandan bilim insanı, sigaranın ruh sağlığının bozulmasına yol açtığı biyolojik mekanizmanın henüz tam anlaşılamadığını belirtti.