GÜNCEL

Şevli: Van’ın geleceği çalıştayı yeni bir soluk yarattı!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-UĞURCAN DEMİR

Van’ın en kapsamlı çalıştaylarından biri olan ‘Van’ın Geleceği Çalıştayı’ geçtiğimiz günlerde Van Valiliği öncülüğünde başlarken, dün de sonuç değerlendirme toplantısı yapıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin de katkı sunduğu çalıştay da kentin birçok sorunu ele alınırken, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de çalıştay ile ilgili düşüncelerini dile getirerek, üniversitenin çalıştaylardaki öneminden söz etti.

ŞEVLİ, ÇALIŞTAYIN DEĞERLENDİRME TOPLANTISINDA KONUŞTU

Van’ın Geleceği Çalıştayı sonuç değerlendirme toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Öncelikle bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde kentin bütün paydaşlarının bilgi ve deneyimlerinin bir araya getirilmesine vesile olduğu için başta sayın valimize husûsen teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu çalıştayda emeği geçen katkı sunan üniversitemizin çok kıymetli üyelerine ve çalıştayın diğer paydaşlarına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Dünyanın bütün medeni toplumlarında gelişmenin ve kalkınmanın en önemli ölçüsü iş yapma tarzı ve terbiyesidir. Bütün çağdaş toplumlarda iş yapma tarzı ve terbiyesi takım zekâsı halinde planlı ve programlı çalışmaktan geçmektedir. Bu türden çalışmaların en büyük faydası toplumun sorunlarını çözmek için en doğruyu bulmak amacıyla takım zekâsı içinde zihinsel meziyetleri bir araya getirmektir. Bu çalıştay hepimiz için yeni bir soluk ve heyecan yaratmıştır. Bu tür çalıştayların amaçları sorunları hem içeriden hem de birinci elden anlamak ve kavramaktır.” Dedi.

YYÜ ÇALIŞTAY DA GÖREV ALDI!

Ülke ve şehir için üniversitelerin öneminden söz eden Şevli, şunları söyledi: “Toplumsal sorunların anlaşılmasında ve çözülmesinde en doğruyu bulmanın yolu sağlam birinci elden edinilmiş bilgiden geçmektedir. Çünkü doğru ve yanlışı bir birinden ayıracak en önemli ölçüt bilgidir. Bir orkestra her zaman bir piyanodan daha fazla imkana sahiptir. Onun için üniversitemizin bu çalıştayda kırk yıllık birikimini seferber ederek sorunları anlayıp çözmek için kentin diğer aktörleriyle bir araya gelinmiş olması bizim açımızdan da son derece memnuniyet vericidir. Memleket ve ülke sorunlarının anlaşılmasında ve çözüm geliştirilmesinde, üniversiteler insanlığın büyük atölyesi olarak sorunların çözümlemede en önemli kurumsal aktörlerdir.”

“ÇALIŞTAY 16 BAŞLIK VE SORUN ALANLARINDAN OLUŞTURULMUŞTUR”

Gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın modus operendisi (çalışma tarzı) sistem yaklaşımıdır diyen Şevli, Bu sistem yaklaşımı içinde yerelden başlayarak şehir-toplum düzeyinde kendi realitemizi anlamak için 16 temel başlık belirlenmiştir. Bu başlıklar ve konular alt başlıkları ile birlikte hayatın bütün veçhelerini kuşatan konulardan oluşmuştur. Ekonomiden topluma, sağlıktan gençliğe, kamu hizmetlerinin sunumundan, tarıma, kültürden sanata, eğitime kadar 16 başlık ve sorun alanlarından oluşturulmuştur. Bu alanların her birinde alanın kendi uzmanlarının yanı sıra sektörün temsilcilerinin bilgi, görgü ve deneyimleri bir araya getirilmek suretiyle geniş bir katılımın sağlanmasına özen gösterilmiştir. Çalıştay süresince bütün sorunlar hem kendi sınırlılıkları içinde incelenmiş, hem de diğer alanlarla olan bağıntı ve bağlantıları içinde bütüncül, sistematik bir perspektifle değerlendirilmiştir.” İfadelerini kullandı.

“BU ÇALIŞTAY BUNDAN SONRAKİ ÇALIŞTAYLARA VESİLE OLSUN”

Şevli, “Bu iş yapma tarzının temel ilkesi sorun çözme kararlığı ve iradesinde sorunlarla başa çıkmanın birinci şartı onları önce oldukları gibi görmek ve bilmektir. Bu tür çalıştaylarda kurumlar arası iş birliği içinde gerçekleştirilen çalışmalar yaşamın gerçek sorunlarından başlayarak kendi sorunlarımızı önce etraflıca bilmek sonra zihinsel meziyetleri bir araya getirilip takım zekâsını oluşturmaktır. Kendi realitemizi kendi sorunlarımızı bilmek ve tanımak için yapıcı ve kurucu olmak kişisel suçlamalar ve yakınmaların uzağında durmaktır. İş yapma tarzında esas hüner sorunlardan yakınan değil, sorunların nedenini araştırıp sorunu tanımlayıp çözmektir. Sonuçları itibariyle bu çalıştayın atölyesinde çok kaliteli düşünsel ve zihinsel ürünlerin çıktığını söyleyerek bundan sonraki çalışmalar için bu iş birliğinin vesile olması duygu temennisiyle bu çalıştayın fikri ve fiili planında başta emeği geçen sayın valimize ve çalıştayın gerçekleşmesine emek veren kıymetli akademisyen meslektaşlarıma ve diğer bütün aktörlere şükranlarımı arz ediyorum.” cümlelerini kullandı.